Piese din patrimoniul Secţiei de istorie-arheologie, expuse în Belgia, în cadrul Expoziţiei „Originile Europei“

Muzeul Olteniei Craiova va contribui, alături de alte 30 de instituţii muzeale şi de cercetare din ţară, la constituirea Expoziţiei „Originile Europei. Civilizaţii preistorice între Carpaţi şi Dunărea de Jos“, proiect cultural realizat de Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), Institutul Cultural Român (ICR) şi Muzeul „Le Grand Curtius din Liège“, Belgia.

0

Expoziţia este găzduită de Muzeul „Le Grand Curtius din Liège“, Belgia, şi poate fi vizitată în perioada 8 noiembrie 2019 – 26 aprilie 2020, fiind realizată în cadrul festivalului EUROPALIA. Vor fi expuse aici peste 450 de bunuri culturale şi seturi de artefacte arheologice acoperind o perioadă de aproape cinci milenii, obiecte preistorice descoperite pe teritoriul actual al României prin cercetări arheologice mai vechi sau mai recente, piese deosebit de valoroase aparţinând culturilor neo-eneolitice Hamangia, Vădastra, Gumelniţa sau Cucuteni, dar şi culturilor Monteoru, Wietenberg sau Otomani din perioada epocii bronzului, precum şi culturilor Gáva sau Basarabi din prima epocă a fierului.
Sunt expuse artefacte de primă importanţă din perioada neo-eneolitică, a epocii bronzului şi a primei epoci a fierului (Hallstatt): obiecte din ceramică, os, scoică, piatră, sticlă, chihlimbar, aur şi argint, cupru, bronz şi fier, descoperite în arealul geografic definit de Munţii Carpaţi şi Dunărea de Jos, care ilustrează originile civilizaţiei europene.
Expoziţia pune accent pe rolul şi semnificaţia civilizaţiilor preistorice documentate, a conexiunilor lor cu alte spaţii şi comunităţi la nivelul continentului european, aducând în prim-plan repere ale istoriei începuturilor civilizaţiei Europei şi teme precum schimbul la distanţă, circulaţia unor idei, tehnologii şi materii prime rare, toate acestea etalate într-o contextualizare cronologică şi tematică. Expoziţia este structurată pe trei paliere majore: Formă, însemn, simbol – o prezentare a principalelor stiluri ceramice ale perioadelor preistorice amintite; Artă şi spiritualitate – o selecţie a unor artefacte de excepţie, mărturii unicat ale credinţelor oamenilor preistorici; Putere şi prestigiu – un grupaj al unor obiecte reprezentative, din materii prime rare, care oferă prilejul cunoaşterii şi înţelegerii unor concepte şi valori ale societăţilor timpurii.

Piese de valoare inestimabilă
Expoziţia aduce în atenţia publicului şi a specialiştilor unele dintre cele mai valoroase piese arheologice din patrimoniul istoric al României, oferind prilejul unui amplu şi inedit periplu prin civilizaţiile (culturile arheologice) preistorice documentate în cuprinsul spaţiului românesc actual, prezentând în premieră o serie de importante descoperiri arheologice din ultimele două decenii, precum: figurinele antropomorfe de la Vităneşti, printre care „Gânditorul” cu ochi de scoică, vasul antropomorf de la Seciu şi cel zoomorf de la Mălăieştii de Jos, masca de la Uivar, podoabele de aur din necropola eneolitică de la Pecica, în vreme ce pentru epoca bronzului sunt de remarcat ceaşca de aur de la Bistriţa – Dealul Târgului; carul miniatural de la Carei – Bobald; reprezentările şi vasele avimorfe de la Cârlomâneşti – La Arman, Plosca şi Sânpaul; psalia decorată din os de la Cârlomăneşti, iar pentru perioada epocii fierului colanul din 7 torques-uri de la Tărtăria – Podu Tărtăriei Vest.
La această expoziţie, Muzeul Olteniei va contribui cu 11 piese aparţinând patrimoniului Secţiei de istorie-arheologie. Printre acestea, un pandantif zoomorf din perioada mijlocie a primei epoci a fierului, o statuetă antropomorfă miniaturală din epoca târzie a bronzului, o ceaşcă din perioada mijlocie a primei epoci a fierului, o căniţă din epoca târzie a bronzului, dar şi o braţară de bronz din epoca târzie a bronzului.

Proiectul expoziţional va fi completat de un program cultural conex, care va include o serie de conferinţe publice susţinute de specialişti români în domeniul arheologiei preistorice, ghidaje curatoriale, dar şi concerte. Detalii despre aceste evenimente culturale asociate acestei expoziţii vor fi anunţate pe website-ul Muzeului Naţional de Istorie a României (www.mnir.ro) şi cel al Muzeului Le Grand Curtius din Liège (www.grandcurtius.be/index.php/fr/le-musee).
Muzeul Le Grand Curtius este una dintre cele mai importante atracţii culturale ale regiunii Valonia din Belgia, găzduind diverse colecţii a căror cronologie cumulează şapte milenii de preistorie şi istorie. Astfel, în frumosul palat renascentist (în stilul specific văii râului Meuse), edificat pentru Jean de Corte (numit şi Curtius), sunt actualmente reunite sub egida Le Grand Curtius, Muzeul Armelor, Muzeul Sticlei, Muzeul de Arheologie şi Arte Decorative şi Muzeul Artei Religioase, inclusiv al celei specifice văii râului Meuse (Maar).

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ