Deputatul Bogdan-Alin Stoica a fost primit la Muzeul Kodra din Milano

0

La sfârşitul lunii octombrie, o delegaţie a Asociaţiei Liga Albanezilor din România, condusă de domnul deputat Bogdan-Alin Stoica, s-a deplasat la Milano, locul unde activează Fundaţia „Ibrahim Kodra”, organizaţie menită să promoveze opera şi personalitatea unuia dintre artiştii emblematici pe care i-a dat naţiunea albaneză, pictorul Ibrahim Kodra.
Colaborarea dintre ALAR şi Fundaţia „Ibrahim Kodra” a demarat la mijlocul anului 2019, atunci când preşedintele fundaţiei italiene – şi cel care administrează casa-muzeu dedicată lui Ibrahim Kodra la Milano – , domnul Fatos Fasliu, a oferit ALAR dreptul de a ilustra numărul 3 al revistei Albanica cu opere aparţinând marelui pictor albanez.
În semn de recunoştinţă, dar şi pentru a consolida colaborarea dintre Asociaţia Liga Albanezilor din România şi Fundaţia „Ibrahim Kodra”, delegaţia formată din domnul deputat Bogdan-Alin Stoica, domnul Dr. Radu-Cosmin Săvulescu – Directorul executiv al ALAR, şi domnul Dr. Luan Topciu – coordonatorul Centrului Cultural Albanez, a vizitat Muzeul Kodra, joi, 31 octombrie. Cu acest prilej, deputatul Stoica a oferit preşedintelui Fundaţiei „Ibrahim Kodra” câteva exemplare din numărul 3 al revistei Albanica şi şi-a manifestat dorinţa de a continua colaborarea şi pentru viitoarele numere ale publicaţiei. Domnul Fatos Fasliu a prezentat casa-muzeu membrilor delegaţiei ALAR şi a dăruit Centrului Cultural Albanez mai multe volume, albume şi cataloage ale expoziţiilor maestrului Kodra. Discuţiile au avut în vedere şi o serie de proiecte comune de viitor, constând în promovarea operei şi personalităţii lui Ibrahim Kodra în România, inclusiv prin organizarea unei expoziţii de înalt nivel la Bucureşti, în cursul anului 2020.

***

IBRAHIM KODRA
(1918-2006)

Născut la Ishëm (Albania), la 22 aprilie 1918, Ibrahim Likmetaj Kodra este considerat de către numeroşi specialişti drept cel mai important pictor de origine albaneză. A studiat cu Odhise Paskali în perioada interbelică şi a atras atenţia familie regale albaneze. În 1938, Regatul Albaniei i-a oferit o bursă de studii în Italia, urmată de o bursă a Guvernului italian, care i-a permis să urmeze celebra Academie de Arte Frumoase Brera, din Milano.
În anul 1944 şi-a deschis primul atelier la Milano, iar în 1948 a expus la Roma, acolo unde s-a împrietenit cu Pablo Picasso. Şi-a continuat cariera în Italia şi a realizat fresce în clădiri şi muzee importante din Milano. A expus alături de Picasso, Dali, Matisse, Georges Rouault, Amedeo Modigliani şi alţi artişti din prim-planul mondial.
Lucrările lui Kodra se găsesc în Muzeul Vaticanului, la Camera Deputaţilor italiană, la Galeria Naţională de Artă a Kosovei şi în numeroase colecţii publice şi private. A murit la Milano, la 7 februarie 2006, şi a fost înmormântat în Albania natală, la Ishëm. Asistentul său, Fatos Fasliu, preşedintele Fundaţiei „Ibrahim Kodra”, a transformat casa artistului din Milano în muzeu.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ