Deputatul Ionuţ Stroe (PNL): Suntem condamnaţi să asigurăm o guvernare ireproşabilă

Deputatul liberal Ionuţ Stroe a declarat duminică, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Craiova, că PNL are obligaţia de a oferi o guvernare fără reproş pentru că PSD-ul a demonstrat că are capacitatea de a creşte foarte mult în perioadele în care se află în Opoziţie. Parlamentarul doljean mai spune că, deşi PNL doreşte alegeri anticipate, acest lucru nu se poate realiza, astfel că partidul trebuie să fie responsabil şi să îşi asume rolul de a oferi un guvern de tranziţie, cu un mandat limitat, dar care să repună România pe drumul cel bun.

0

„Suntem pregătiţi şi, din punctul meu de vedere, suntem obligaţi, chiar condamnaţi, să facem o guvernare ireproşabilă. Să venim cu oameni de calitate, profesionişiti, morali, educaţi, care să schimbe total modul în care este privită guvernarea în această ţară. (…) Este un gest de responsabilitate să asumi guvernarea într-o situaţie dificilă şi să asumi o guvernare când ştii că, peste un an, te aşteaptă decontul politic“, a declarat Stroe care a adăugat că „succesul demersului moţiunii de cenzură a fost generat de efortul PNL, care a reuşit să adune suficienţi parlamentari care să pună capăt guvernării PSD“.

Anticipatele, imposibil de realizat
Parlamentarul doljean a mai spus că, deşi PNL şi USR susţin declanşarea alegerilor anticipate, acest lucru este aproape imposibil de realizat pentru că foarte multe partide din Parlament, în frunte cu PSD, nu doresc acest lucru. „În momentul de faţă ne aflăm în zona unei imposibilităţi de a obţine un acord politic general pentru a declanşa alegeri anticipate, lucru pe care noi, dar şi cei de la USR, l-am susţinut. Ar fi de preeferat să ne întoarcem la voinţa cetăţenilor, dar ne găsim în situaţia în care se poate reseta spectrul politic. Anticipatele nu sunt o prioritate pentru multe formaţiuni politicie din Parlament, inclusiv pentru PSD. Voinţa PNL şi USR nu este suficientă“, a precizat deputatul PNL.

Un guvern suplu, bazat pe un acord politic
Ionuţ Stroe spune că partidele care au votat moţiunea de cenzură au obligaţia de a asigura o guvernarea României deoarece nimeni nu îşi permite să genereze o criză politică şi, mai grav, o criză economică. „Nimeni nu îşi mai doreşte o guvernare PSD. În concluzie, cu un PSD izolat, se întrevede posibilitatea unui acord politic larg pentru a avea un guvern de tranziţie, un guvern util, suplu, care să asigure guvernarea acestei ţări şi redresarea ei până în momentul în care vom avea alegeri parlamentare. Tocmai din acest motiv, PNL s-a exprimat clar şi limpede în sensul asumării acestei guvernări, asumării unui program stabilit de o majoritate parlamentară şi, bineînţeles, de a propune un premier şi un guvern care să asigure stabilitatea şi derpajul PSD. Acest acord trebuie asumat de cât mai mulţi, tocmai pentru a oferi stabilitate în legătură cu ce urmează pe agenda noului guvern. Aeastă agendă trebuie să fie una suplă, transparentă, bazată pe câteva proiecte, pentru că nimeni nu-ţi imaginează că un guvern de tranziţie poate să mişte munţii din loc. (…) Este nevoie de acest acord politic şi cred că îl putem avea chiar repede. Au fost şi vor fi discuţii, dar riscăm să pierdem timp şi nu ne permite acum să pierdem timp, să generăm instabilitate, să generăm o criză politică şi să generăm, astfel, instabilitate economică. Este motivul pentru care preşedintele Iohannis a invitat partidele la consultări şi de a avea o soluţie cât mai rapidă“, a declarat Stroe, care a adăugat că „dorim înlăturarea PSD de la guvernare deoarece acest partid reprezintă un pericol pentru această ţară cu fiecare zi în care rămâne la guvernare“.
Parlamentarul PNL susţine nu doar că România are de nevoie un guvern, dar are nevoie de un guvern cât mai repede deoarece există multe probleme care necesită rezolvare. Printre acestea se numără adoptarea unui buget pentru anul viitor, dar şi înaintarea unei propuneri pentru postul de comisar european.

Depesedizarea României, o prioritate

Deputatul liberal a afirmat că unul dintre obiectivele imediate este şi „depesedizarea guvernării“. Ionuţ Stroe a ţinut să precizeze că acest lucru nu înseamnă concedieri masive, şi nici tăieri salariale. „Moţiunea de cenzură a arătat, fără echivoc, că PSD este un partid nefrecventabil. PSD este un partid expirat, un partid izolat, care a irosit încrederea publică cu care a fost investit în 2016. PSD nu a lucrat în interesul celor care l-au votat, ci în interesul conducerii partidului. (…) Unul dintre obiectivele imediate este depesedizarea guvernării. Acest lucru înseamnă deconectarea PSD de la resursa publică, iar pe de altă parte înseamnă o guvernare în care educaţia, competenţa, moralitatea şi corectitudinea să fie atribute care să însoţească conducerea instituţiilor în această ţară. Singurul criteriu după care s-au condus aceste instituţii în ultimii trei ani şi jumătate a fost cel al servilismului şi obedienţei faţă de voinţa unui segment din conducerea acestui partid.
(…) Nu vorbim despre tăieri de personal ori tăieri de venituri. Sunt chestiuni propagandistice lansate de PSD. Noi vrem depesedizarea instituţiilor. Ne referim la eliminarea celor care plătesc tribut politic mai mare decât plătesc interesului public. Vorbim despre readucerea educaţiei, decenţei, competenţei şi profesionalismului în instituţiile publice. Sunt multe exemple de oameni numiţi de PSD care au subordonat, au subjugat, instituţiile care ar trebui să lucreze în interes public. Oamenii profesionişti şi morali nu au de ce să se teamă“, a declarat Stroe.

Alegeri locale în două tururi
Totodată, Ionuţ Stroe spune că o altă prioritate pentru viitorul guvern este aceea de a modifica legea electorală pentru ca primarii să fie aleşi în două tururi. „Din punctul meu de vedere alegerea primarilor în două tururi este o prioritate. Este cea mai limpede formă de a legitima procesul public, democratic şi electoral. Dă-i omului posibilitatea să îşi aleagă primarul, nu să rezulte în urma unui hazard sau a unei situaţii politice. Două tururi pentru administraţia publică locală este o urgenţă. S-a vorbit în dese rânduri despre acest lucru. Eu unul aş face această modificare prin asumarea răspunderii guvernamentale pentru că, în câteva luni, vom fi chemaţi la urne pentru alegerile locale. În ultimele luni, foarte mulţi au spus că vor alegeri în două tururi, dar, deocamdată, prea puţini au şi făcut ceva în acest sens în Parlament. Primari în două tururi este normalitatea. Dacă vrei să ai legitimitate trebuie să existe acest proces“, a precizat deputatul.
Acesta a menţionat că marele proiect al PNL pe termen mediu şi lung, este acela de a genera un stat care să lucreze în interes public, pentru cetăţeni, nu în interesul clientelei politice. „Acest guvern tranzitoriu este o primă etapă în modernizarea acestui stat“, a adăugat Ionuţ Stroe.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ