Vâlcea: Vinovaţii din şcoli, menajaţi nepermis în scandalul cornurilor mucegăite

Deşi au trecut aproape două săptămâni de la scandalul cornurilor mucegăite din şcolile vâlcene, nicio veste despre sancţiunile asupra personalului din unităţile de învăţământ în care au fost semnalate aceste situaţii extrem de grave. Ce măsuri s-au luat cu aceia care aveau obligaţia să verifice dacă mâncarea se încadrează în termenul de valabilitate, să controleze prin sondaj calitatea produsului şi să asigure depozitarea în condiţii optime, înainte de a face distribuţia către cei mici? Nicio măsură, se pare! Această manieră de a ascunde mucegaiul sub preş prin protejarea co-vinovaţilor din şcoli şi grădiniţe creează un precedent extrem de periculos pentru sănătatea celor 33.000 de copii care beneficiază de programul „Lapte şi Corn” în Vâlcea. Până acum, sancţiuni au fost aplicate numai firmei constănţene care a furnizat mâncarea cu mucegai.

0

După ce anul trecut elevii vâlceni nu au beneficiat de programul guvernamental, în acest an şcolar licitaţia pentru distribuţia cornurilor, organizată de Consiliul Judeţean Vâlcea, a fost câştigată de „SC Dobre şi fiii SRL” din Constanţa. În treacăt fie spus, o firmă apropiată PSD şi cu un istoric foarte stufos în materie de procese şi amenzi pe tema „Corn şi Lapte”. În Vâlcea, scandalul a izbucnit după ce tatăl unui elev a postat, pe o reţea de socializare, imagini cu produsele mucegăite, iar părinţii copiilor din alte şcoli au semnalat situaţii similare. La scurt timp, situaţia devenise alarmantă. Lotul de cornuri mucegăite ajunsese în majoritatea unităţilor de învăţământ, iar majoritatea produselor fuseseră împărţite copiilor.

Promisiuni…

În 20 septembrie a.c., un comunicat de presă semnat de inspectorul şcolar general, Andra Bică, promitea monitorizări atente şi măsuri drastice cu personalul vinovat din unităţile de învăţământ în cauză: „Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea a dispus monitorizarea, în şcolile din judeţul Vâlcea, prin intermediul inspectorilor de sector, a modului în care se derulează acest program. De asemenea, s-a solicitat verificarea calităţii produselor primite, de către persoana desemnată prin decizie, înainte de a fi livrate elevilor, conducerea fiecărei unităţi de învăţământ având obligaţia de a anunţa fiecare neregulă distribuitorului, conform contractului, dar şi inspectoratului şcolar, conform fişei postului. Menţionăm că toate unităţile de învăţământ au fost notificate asupra măsurilor drastice care se vor lua cu persoanele implicate din cadrul şcolii, în cazul nerespectării cu stricteţe a regulamentului de distribuire a produselor din Programul european Laptele şi cornul”, potrivit comunicatului IŞJ Vâlcea.

Nici măcar o mustrare

Însă, din 20 septembrie, tăcere! Un avertisment, ceva? O mustrare? Un 2% din salariu, măcar? Mai mult, într-o ţară ce pretinde că grija faţă de copii este o chestiune de siguranţă naţională, IŞJ Vâlcea ar fi avut obligaţia să comunice populaţiei ce măsuri organizatorice a decis pentru ca astfel de incidente să nu se mai întâmple.

„SC Dobre şi fiii SRL”, amenzi de 34.000 de lei

Până una-alta, a ieşit „la rampă” subprefectul Aurora Gherghina care a anunţat că Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vâlcea a dat mai multe amenzi firmei „SC Dobre şi fiii SRL” Astfel, valoarea totală a amenzilor ajunge la 34.000 de lei: ”12.000 de lei, conform HG 984/2005, pentru mijloc de transport neînregistrat sanitar-veterinar şi fără document de dezinsecţie, o altă amendă, tot de 12.000 de lei, pentru existenţa, la controlul documentelor, a unor neconcordanţe între situaţia existentă şi atestările din certificatele sanitare de transport sau alte documente prevăzute în legislaţia în vigoare şi o amendă de 10.000 de lei pentru comercializarea produselor în spaţii neaprobate sanitar-veterinar. Deci, era vorba de avize”, a precizat Aurora Gherghina.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ