Râmnicu Vâlcea: A fost inaugurat Centrul de Permanenţă Medicală pe timpul nopţii şi în week-end-uri.

În Ostroveni, cel mai mare cartier al municipiului Râmnicu Vâlcea, a fost inaugurat un Centru de Permanenţă care va asigura asistenţa medicală primară pe timpul nopţii şi în week-end-uri. Situat la parterul fostului cămin al Liceului „Ferdinand I”, Centrul Medical este o colaborare dintre Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea şi Consiliul Judeţean Vâlcea, pornită de la ideea de degrevare a Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean, aglomerată de numeroase urgenţe minore, dar şi de asigurare de servicii medicale noaptea, precum şi în week-end-uri.

0

Serviciile vor fi asigurate de 14 specialişti în medicina primară

Programul Centrului va fi zilnic, între orele 20.00 şi 08.00, şi permanent în week-end-uri (de vinerea de la ora 20.00 până lunea la ora 08.00) sau în zilele de sărbători legale.
Cu o suprafaţă de 92 mp, Centrul cuprinde o sală de aşteptare, o sală pentru tratamente de sterilizare, cabinet de consultaţii, o cameră pentru personalul medical şi grupuri sanitare, iar printre dotările de specialitate se numără aparatură de resuscitare-respiraţie, un defribilator automat, aparatură de monitorizare-evaluare, un sterilizator, o trusă completă de mică chirurgie şi un aparat de analize medicale.
Centrul de Permanenţă va asigura asistenţa medicală primară prin intermediul a 14 cadre specializate în medicină de familie: dr. Pătularu Claudia Lovinia, dr. Neguţ Marius Adrian, dr. Berbece Elena Claudia, dr. Corheci Alina-Iuliana, dr. Uscatu Simona, dr. Constantin Dumitru, dr. Bărăgănescu Cristiana, dr. Tuţă Cristiana, dr. Bădescu Codruţa, dr. Smărăndoiu Doina Mihaela, dr. Moşteanu Ioana, dr. Murăruş Maria, dr. Vintilă Bogdan şi dr. Obogeanu Alin, coordonatorul Centrului.
Printre responsabilităţile Primăriei municipiului – pe lângă punerea la dispoziţie a spaţiului necesar şi efectuarea tuturor lucrărilor de reabilitare necesare – se numără asigurarea personalului auxiliar, a utilităţilor necesare, precum şi a pazei obiectivului.
La inaugurare au participat primarul Mircia Gutău, viceprimarii Carmen Preda şi Eusebiu Veţeleanu, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, directorul Spitalului Judeţean Vâlcea, dr. Dan Ponoran, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Vâlcea, dr. Lorena Mărgăritescu, preşedintele-director general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Vâlcea, Alin Voiculeţ, şi coordonatorul Centrului, dr. Alin Obogeanu. Cu această ocazie, edilul-şef a apreciat modul în care se prezintă Centrul de Permanenţă, considerând că este o realizare de excepţie care va veni, prin serviciile oferite în imediata proximitate, în sprijinul foarte multor râmniceni.

Ce se poate trata şi ce nu la Centrul de Permanenţă din Ostroveni

Centrul de Permanenţă din Ostroveni asigură servicii medicale în cazul urgenţelor de ”cod verde” în conformitate cu Anexa la Norma metodologică cu privire la asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă, emisă de Ministerul Sănătăţii în 25.05.2011, respectiv:
1. Obstetrică-ginecologie – mai mult de 2 minute între contracţii (prima naştere); mai mult de 5 minute între contracţii (la a II-a, a III-a naştere); sângerare minoră la sarcină mai mică de 20 de săptămâni; crampe menstruale, sarcină mai mică de 20 de săptămâni; dureri abdominale şi temperatură, fără sarcină, fără slăbiciuni; dureri nespecificate, fără sarcină, fără slăbiciune; dureri neobişnuite, fără sarcină, fără slăbiciune; 2. Boală nediagnosticată – febră; ameţeli, dar nu slăbiciune; simptome neclare, dar nu slăbiciune; probleme psiho/sociale; 3. Arsuri termice/electrice – arsură electrică cu electricitate casnică (220 V), conştient, nu este cunoscut ca fiind cardiac; arsuri minore; cădere de la o înălţime mai mică de 3 m în urma electrocutării, conştient, fără semne de leziuni grave; implicat în accident/incident, fără simptome; 4. Accidente de scufundare – pacient conştient, fără dificultăţi în respiraţie sau alte simptome; leziuni minore după scufundare; 5. Muşcături de animale/înţepături de insecte – înţepătură de insectă de peste o oră, fără simptome generale; înţepătură cu reacţie locală puternică, fără reacţie generală; muşcătură de animal cu leziune tegumentară; 6. Căderi şi alte accidente – cădere sub 3 metri (fără alte criterii de urgenţă); plăgi şi contuzii, leziuni minore; implicat în accident, fără simptome; 7. Intoxicaţii la copii – ingerarea unor doze subtoxice de substanţe periculoase; ingerarea de derivate petroliere, fără alte criterii de urgenţă; 8. Leziuni ale capului, feţei şi ale gâtului – cădere de la 3 metri, fără alte criterii de urgenţă; plăgi, contuzii, leziuni minore; implicat în accident, fără semne sau leziuni; 9. Hipo/Hipertermia – hipotermie uşoară, fără alte simptome; expunere la temperaturi extreme – căldură sau frig; 10. Leziuni chimice – leziuni minore prin substanţe corosive; implicat în accident, fără alte simptome sau semne; 11. Accident rutier (Pacientul se află la dispensar sau a fost văzut deja de medic.) – plăgi, contuzii, leziuni minore (confirmat de medic sau personal sanitar calificat); implicat în accident, fără alte simptome sau semne; implicat în accident în ultimele 24 de ore, acuză dureri sau vrea să fie consultat de medic.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ