Zilele Culturii Albaneze: Concert extraordinar la Filarmonica „Oltenia” Craiova

Evenimentul care va încununa cea de-a doua ediție a Zilelor Culturii Albaneze, organizate de Asociația Liga Albanezilor din România (ALAR) la Craiova, în perioada 27-30 septembrie 2019, va fi concertul extraordinar intitulat „Tablouri simfonice albanezo-române”.

0

În seara zilei de luni, 30 septembrie, cu începere de la ora 19:00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „Oltenia” Craiova, sub bagheta maestrului Mircea Holiartoc, de la Opera Brașov, va oferi publicului un concert cu adevărat special. La pian se va afla Delia Pavlovici, profesor la Universitatea de Muzică din București, iar tenorul Gjergji Mani și soprana Ionela Mani vor completa tabloul soliștilor. Directorul artistic al concertului este profesorul și muzicianul Piro Gaqi.
Programul va include opere aparținând patrimoniului artistic albanez și românesc, iar lucrările albaneze vor fi interpretate pentru prima dată la un asemenea nivel în România. De asemenea, concertul de la Craiova va marca prima audiție mondială a lucrării Dora d’Istria, de Endri Sina, lucrare compusă special pentru comunitatea albaneză din România, cu prilejul Zilelor Culturii Albaneze din acest an.

Programul complet al concertului include următoarele opere:
Dora d’Istria, de Endri Sina
Rapsodia Albaneză nr. 1, de Thoma Gaqi
Concert pentru pian, de Çesk Zadeja
Dans simfonic nr. 2, de Thoma Gaqi
Aria „Gânduri” din opereta „Lysistrata”, de Gherase Dendrino
Aria „Muzica” din opereta „Valurile Dunării”, de George Grigoriu
Duetul „Te iubesc” din opereta „Lăsați-mă să cânt”, de Gherase Dendrino
Duetul „Calypso” din opereta „Lysistrata” de Gherase Dendrino
Rapsodia Română nr. 1, de George Enescu
Scherzo, de Thoma Gaqi

*Mircea Holiartoc s-a născut în anul 1975 în Vișeu de Sus – Maramureș. A absolvit Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timișoara și Universitatea Națională de Muzică București, în anul 1999. Începând cu anul 2001 a fost dirijor al Teatrului Național de Operetă „Ion Dacian” din București, din anul 2003 dirijor principal al Teatrului Muzical „Nae Leonard”, iar din anul 2017 este dirijorul Operei Brașov.

*Delia Pavlovici s-a născut la Constanța, a absolvit studiile liceale muzicale și Conservatorul din București, precum și Wiener Mastercurs la Conservatorul din Viena, obținând calificativul „optimal sehr gut”. Din anul 2005 este doctor în muzicologie al Universității Naționale de Muzică din București, în cadrul căreia activează și în prezent. Desfășoară activitate solistică, a obținut premii și distincții naționale și internaționale și a făcut parte din juriile mai multor concursuri de interpretare pianistică.

*Gjergj Mani s-a născut la Korcea, în Albania. A studiat muzică de mic și a absolvit Universitatea Națională de Muzică București, secția canto clasic, la clasa profesoarei Eleonora Enechescu. Este angajat al Operei Comice pentru Copii și colaborează cu multe alte instituții culturale.

*Ionela Mani este o tânără interpretă atașată atât de muzica clasică, cât și de muzica populară. A absolvit, de asemenea, Universitatea Națională de Muzică din București, secția canto clasic, la clasa profesoarei Maria Slătinaru Nistor. Colaborează cu Opera Comică pentru Copii și cu alte instituții culturale din România.

Accesul la concert se face numai pe bază de invitații, care pot fi procurate gratuit, în limita locurilor disponibile, de la agenția de bilete a Filarmonicii „Oltenia” Craiova. Concertul va fi transmis în direct de TVR Craiova, inclusiv on-line, la adresa https://www.tvrplus.ro/live/tvr-craiova.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ