Vâlcea: CIECH anunță plecarea primilor 70 de angajați de la USG și oprirea producției

După negocierile eșuate cu CET Govora în privința prețului aburului industrial, CIECH Soda România anunță că pregătește oprirea producției, peste 70 de angajați semnând deja oferta de plecări voluntare. Producătorul de sodă calcinată susține că ar pierde în total peste 155 milioane lei dacă ar accepta noul contract pentru aburul industrial furnizat de CET Govora.

0

Polonezii precizează că vor opri producția începând cu 18 septembrie

„București, 03.09.2019. CIECH Soda România a demarat programul de plecări voluntare la Râmnicu Vâlcea, după ce nu a putut ajunge la un consens cu CET Govora privind livrările de abur industrial, al căror preț rămâne unul mai mult decât dublu față de 2018. Propunerile primite nu sunt unele sustenabile și nu au răspuns îngrijorărilor CIECH, motiv pentru care, din nefericire, compania este forțată să continue pregătirile pentru oprirea producției la singura fabrică de sodă din România.
Ultimele runde de discuții, desfășurate săptămâna trecută,nu au avut ca rezultat vreo opţiune viabilă de ieşire din impas. Implicaţiile economice ale propunerilor venite de la CET continuă să expună CIECH Soda România unor costuri insuportabile şi unui volum de livrare a aburului mai mic decât cel necesar. Compania plătește deja, în România, unul dintre cele mai ridicate prețuri pentru abur la nivelul grupului, cu aproape o treime mai mult decât în Polonia. De asemenea, toate profiturile companiei din 2018 au fost deja înghițite, în primul trimestru din 2019, de către alte majorări de prețuri, anterioare, operate de CET.
Chiar și după o ușoară revizuire a ofertei transmise de CET, CIECH Soda România tot ar înregistra pierderi mult mai mari dacă producţia ar continua decât în situația unei opriri temporare. Ultima ofertă de 177,5 lei / Gcal, în scădere cu doar 15 lei, ar cauza în continuare pierderi uriașe pentru CIECH, de peste 155 milioane lei(cu certificatele CO2 incluse, achitate tot către CET).”, susține grupul polonez într-un comunicat de presă.
Documentul citat precizează că producția va fi oprită începând cu 18 septembrie .a.c: ”În aceste condiții, compania este obligată să-şi menţină decizia, anunțată în 9 august, de a continua pregătirile pentru oprirea producţiei la unitatea sa din Râmnicu Vâlcea, începând cu 18 septembrie”.

Witold Urbanowski, CEO CIECH Soda România, a declarat că și-ar fi dorit o mai mare implicare din partea autorităților naționale

“CIECH reprezintă o parte importantă a economiei locale, iar această situație în care ne aflăm nu ne afectează doar pe noi, ci pe mulți alții. Am fost mereu pe deplin dedicați găsirii unor soluții care să aducă pe platforma de la Vâlcea sustenabilitatea economică și nu în ultimul rând speranța. Am acționat cu responsabilitate și am așteptat același lucru de la partenerii noștri de dialog, având în vedere că am depus multe eforturi în ultimii ani pentru găsirea unor soluții sustenabile. Ne-am oferit întregul nostru sprijin pentru rezolvarea acestor probleme, dar, ținând cont de complexitatea problemelor,am fi vrut o implicare și din partea autorităților naționale. Din păcate, în situația actuală, suntem nevoiți să continuăm pregătirile pentru oprirea producției”, a precizat Urbanowski.
”Reamintim că actualul blocaj a apărut după ce CET Govora a denunțat în mod unilateral contractul pentru aburul furnizat către CIECH Soda România, deși abia fusese semnat în aprilie 2019. Conform termenilor contractuali inițiali, CET a cerut, pentru aburul furnizat, un preț în creștere cu 135% comparativ cu 2018 (incluzând prețurile certificatelor CO2) şi a anunţat noi reduceri ale volumului de abur.
CIECH a apelat la toţi jucătorii de pe plan local şi naţional, dar şi la autorităţile care ar fi putut ajuta, trimiţând peste zeci de memorandum-uri, cărți albe, notificări şi cereri care au atras atenţia asupra gravitățiisituaţiei. Compania a dezvolat chiar și propriile planuri de soluționare a acestor probleme.
CIECH Soda România are nevoie decooperare la toate nivelurile pentru implementarea unor soluții pe termen lung, durabile, pentru ieșirea din această situație care durează de ani de zile.”, se mai arată în comunicatul CIECH.

CIECH susține că este sursă de stabilitate pentru CET și economia din Vâlcea

”CIECH Soda România este unul dintre cei mai mari contribuitori la economia regională, cu peste 3% din PIB-ul regiunii. A preluat o uzină falimentară, care adunase datorii uriașe, și a transformat-o într-un business sustenabil, devenind în timp un factor de echilibru pentru întregullanț economic, unul care cuprinde nu doar platforma industrială din Vâlcea, ci și alți clienți și furnizori din țară.
În contextul datoriilor istorice de la CET Govora, CIECH Soda România și-a achitat toate datoriile către furnizorul său de abur, iar în 2013 a intrat într-un dificil proces de restructurare. Pentru a deveni un business sustenabil, CIECH Soda România a fost nevoită să reducă numărul membrilor echipei, să schimbe fluxurile de lucru, să reducă dramatic toate costurile. În următorii trei ani au fost investiţi peste 20 milioane euro într-o nouă instalaţie de calcinare, alte instalaţii diverse noi, renovarea altor echipamente şicondiţii mai bune de muncă îmbunătățite.
În ultimii ani, CIECH a asigurat cele mai importante contracte ale CET-ului, aceptând toate creșterile succesive de prețuri. Aceste contracte i-au oferit CET-ului posibilitatea nu doar a acoperirii costurilor, ci și a derulării de investiții, astfel încât să poată continua să asigure aprovizionareacu energie.Grupul polonez a investit peste 550 de milioane de lei în România și a ajuns la aproape 600 de angajați la fabrica sa din Râmnicu Vâlcea, inclusiv Sucursala din România. De la preluarea Uzinelor Sodice Govora în 2006, CIECH a transformat fabrica de pe platforma industrială într-o companie competitivă pe piață, a plătit anual taxe de peste 40 de milioane de lei, a contribuit la economia națională și la întărirea relațiilor româno-poloneze. CIECH Soda România S.A., companie a Grupului CIECH, produce sodă calcinată şi silicat de sodiu.”, subliniază CIECH în documentul remis presei.

Negocieri la Prefectura Vâlcea, trei propuneri

Săptămâna trecută, prefectul de Vâlcea, Florian Marin, a organizat o întâlnire cu toate entitățile implicate în acest conflict. În urma discuțiilor, au fost avansate. către Guvern, trei propuneri tehnice: mărirea cantității de cărbune furnizată către CET Govora; o investiţie într-o centrală pe gaze la care să participe CET, CEICH(USG) și Chimcomplex; retehnologizarea mijloacelor de extracție a cărbunelui după prăbușirea acavatorului T1 de la Alunu, vechi de 40 de ani.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ