Rep.: Ce părere aveţi despre manifestările legate de investiţia Clariant de la Podari?
Dragoş Gavriluţă: Suntem la curent cu niște acțiuni și cu reacții personale apărute la un an după demararea investiției, și pe care nu ne propunem să le judecăm noi. Noi suntem aici să construim, să dezvoltăm un proiect european care urmează reguli de securitate stricte și să asigurăm condiții de dezvoltare și pentru comunitatea din Podari. Înțelegem perfect dorința oamenilor de a fi convinși că proiectul nu le va afecta sănătatea și calitatea vieții și facem toate eforturile pentru a le explica în detaliu că este un proiect foarte sigur din punct de vedere al protecției mediului și care va aduce bunăstare pentru comunitate. Ce nu înțelegem, de exemplu, este refuzul dialogului din partea inițiatorilor acestor actiuni, ceea ce ridică niște semne de întrebare, desigur, cu privire la motivația lor reală.

Rep.: Se încearcă acreditarea ideii că procesul de obţinere a bioetanolului pune în pericol sănătatea cetăţenilor din împrejurimi. Există motive de îngrijorare?
D.G.: Noi am comunicat încă de la început foarte transparent. Știe toată lumea deja că fabrica de bioetanol pe care o vom construi la Podari este un proiect aprobat și susținut de Uniunea Europeană, care are reguli de protecția mediului extrem de stricte și printre cele mai sigure din lume. Daca ar fi prezentat cel mai mic pericol, proiectul nu ar fi obţinut susținerea europeană. Reiterăm că siguranţa este o prioritate pentru Clariant la nivel global, iar acest lucru se va reflecta integral şi în activitatea noastră din România. Nu facem compromisuri, fie că vorbim despre sănătatea populaţiei, calitatea apei sau a aerului. Nu există factori de mediu rezultaţi din activitatea Clariant în Podari care să creeze probleme de sănătate populaţiei din vecinătate, fapt confirmat și de toate autoritățile competente. În plus, doresc să menționez că autoritățile locale au evaluat cu foarte mare atentie această investiție, chiar daca ea avea deja susținere europeană.

Clariant produce deja bioetanol la o fabrica din Germania

Rep.: Cei care fac aceste acuzaţii spun că „pericolul“ reiese chiar din documentaţia depusă de companie la Agenţia de Mediu. Cum explicaţi acest lucru?
D.G.: Din păcate, constat o tendință clară de interpretare tendențioasă a datelor din raportul nostru de impact asupra mediului. Am primit numeroase întrebări despre substanțele asa-zis periculoase pe care le folosim, cum ar fi de exemplu amoniacul. S-a tot spus că o să stocăm 30 tone amoniac, și că vom genera catastrofe. Noi folosim apă amoniacală, care are o concentrație de 25% amoniac, deci de 4 ori mai puțin. Concentrația unei substanțe chimice este extrem de importantă în evaluarea riscurilor. Vă dau un exemplu, din viața de zi cu zi: Acidul acetic în stare pură produce arsuri și este inflamabil. Diluat (între 5-18% concentrație), este folosit de noi toți în alimentație, ca oțet. Drept urmare, comparația cu așa zise-bombe ecologice sau cu evenimentul tragic de la Mihăilești este ridicolă, absolut nejustificată, pune la îndoială inteligența oamenilor, și este folosită doar să creeze teama în rândul locuitorilor.
Procesul de productie se bazează pe fermentație si foarte similar cu cel de producere a berii sau a vinului, cu care multă lume este familiarizată. E bine să clarificăm, deși am spus-o deja: dioxidul de carbon nu este considerat a fi un poluant atmosferic și există în condiții normale în aer. Concentrația dioxidului de carbon rezultat din activitatea de producție a etanolului din Podari nu va depăși valorile care se produc în mod natural în atmosferă și nu va avea absolut niciun efect negativ asupra populatiei din vecinătate.

Locaţia viitoarei fabrici de bioetanol de la Podari

Rep.: Există îngrijorări legate de o posibilă poluare a râului Jiu…
D.G.: Reconfirmăm ce am comunicat de la început: râul Jiu nu va fi poluat prin producția de bioetanol Clariant. Administratia Apelor Bazinale Jiu a folosit principiul precautiei si ne-a cerut ca unii parametri ai apelor evacuate în râul Jiu sa fie mai stricți decât limitele maxime legale, ceea ce noi am acceptat. În plus, valorile indicatorilor de calitate ai apelor râului Jiu vor fi monitorizate în mod regulat, în conformitate cu legislația în vigoare. Având în vedere respectarea strictă a tuturor limitelor legale privind calitatea apei deversate în râu, nu va exista niciun impact asupra habitatului de pești sau a sănătății populației.
Utilizarea biocombustibilului avansat produs de fabrica Clariant va avea un impact pozitiv semnificativ asupra calităţii aerului din România şi asupra schimbărilor climatice în general, reducând cu până la 95% cantitatea de gaze cu efect de seră, care ar fi fost generată de traficul rutier al vehiculelor care utilizează doar combustibili fosili. Un aspect foarte important: introducerea pe piață a bioetanolului va permite României să atingă obiectivele stabilite de Strategia națională privind schimbările climatice și să îndeplinească cerințele europene pentru pachetul Energie – Schimbări Climatice.

Rep.: Cine consideraţi că îi manipulează pe locuitorii din Podari să se opună ridicării fabricii Clariant şi care ar fi motivul pentru care se fac aceste jocuri?
D.G.: Sigur există interese, nu am investigat. Noi nu răspundem la asemenea provocări și cu siguranță niciun om cu maturitate și dornic de progres nu poate asculta asemenea minciuni și nu se va lăsa manipulat de interese obscure, cum clar este intenția.

Rep.: Care consideraţi că sunt motivele pentru care aceste probleme au apărut abia acum, la aproape un an de la momentul în care compania şi-a anunţat intenţia de a construi o fabrica la Podari?
D.G.: Nu dorim să speculăm asupra acestor motive. Am avut o colaborare excepțională cu autoritățile locale, care au susținut cu adevărat investiția în Podari, și-au dorit să o facem aici și nu în altă parte a României, pentru că au înțeles care sunt beneficiile pentru viitor și nu mă refer doar la taxele pe care le va plati Clariant către comună. Tot respectul pentru actualul consiliu local care lucrează în interesul localnicilor și ne-a susținut. Toată considerația pentru ABA Jiu și Agenția de Protecție a Mediului Dolj care au solicitat o documentație minuțioasă, iar echipele noastre de cercetare și consultanții specializati pe mediu au lucrat aproape un an pentru a furniza toate datele privind mediul, solicitate de către aceste autorități. Abia după ce ei au fost convinși că informația oferită este completă și absolut doveditoare că mediul și sănătatea oamenilor nu vor avea de suferit, au dat aprobările necesare. Am fost impresionat de modul riguros de lucru al tuturor autoritățiilor implicate. Ne dorim să începem cât mai repede construcția fabricii, astfel toate beneficiile asociate cu această investiție să se materializeze cat mai curând.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ