Senatorul Bulacu: „Statul investeşte pentru activităţile destinate tinerilor echivalentul unui covrig”

„Recent, i-am adresat ministrului Tineretului şi Sportului o întrebare privind problema subfinanţării activităţilor de tineret în România. Am pornit această sesizare de la faptul că în urma strângerii unor date, Consiliul Tineretului din România (CTR), structura care reprezintă tinerii şi organizaţiile de tineret din România la nivel naţional şi în structurile de reprezentare internaţionale de profil, a făcut cunoscută opiniei publice Analiza finanţării guvernamentale a sectorului de tineret în perioada 2013-2018”, arată într-un comunicat de presă senatorul PNL de Vâlcea, Romulus Bulacu.

0

Potrivit parlamentarului liberal, concluziile erau alarmante: ”Statul investeşte pentru activităţile destinate tinerilor echivalentul unui covrig/tânăr/an, respectiv 1,49 lei. Investiţia totală în componenta de tineret a Ministerului Tineretului şi Sportului ajunge abia la 20 de lei/tânăr/an, în condiţiile în care în ultimii ani studiile demografice arată că numărul tinerilor scade dramatic. Am considerat că, sesizând aceste aspecte, poate ministrul va înţelege că este nevoie de o mai mare implicare din partea ministerului în această chestiune, şi am avut speranţa obţinerii măcar a unei promisiuni că va solicita o suplimentare a bugetului alocat activităţilor de tineret. Dar NIMIC! Mai mult, ministrul consideră că aceste concluzii ale raportului sunt false:
«Analiza (…) pleacă de la o premisă falsă. MTS gestionează programe în domeniul tineretului (…) bugetul se alocă, în cadrul programelor de tineret, pentru numărul de proiecte şi numărul de participanţi şi nu pentru fiecare tânăr din ţară». Este evident că suma disponibilă nu se poate distribui în mod egal, însă dacă ar fi, suma indicată de CTR este cea corectă. Totodată, consider că MTS are obligaţia de a face el însuşi acest calcul, raportându-se la populaţia totală a tinerilor, când concepe aceste proiecte. Altfel, având în vedere explicaţia, îi recomand domnului ministru să redenumească ministerul ca «Ministerul unei părţi a tineretului» pentru a nu se mai înţelege greşit.
Dar, explicaţiile superficiale nu se opresc aici, ministrul plusând până la finalul răspunsului. Referitor la posibilităţile rezolvării problemelor de tineret: «Autorităţile administraţiei locale, inclusiv la nivelul comunelor, vor înfiinţa consilii consultative pentru tineret pe care le vor convoca trimestrial». Îi reamintesc domnului ministru că legislaţia în vigoare prevede existenţa acestor consilii la nivel de judeţ de foarte mult timp şi nu au fost convocate nici măcar anual. Pentru înfiinţarea consiliilor la nivel de comune, este nevoie de tineri. Pe fondul depopulării masive în mediul rural, nu văd această idee ca fiind una sustenabilă. Lipsa unei strategii face ca aceste consilii să nu poată realiza obiectivul principal, acela de a fi un sprijin real pentru problemele tinerilor. Doar statistici pe foi de hârtie.
În concluzie, nimic din ceea ce ministerul oferă ca explicaţie nu este conectat la nevoile reale ale tinerilor. Nimic din ceea ce am sesizat nu a primit un răspuns clar şi coerent. (…)”, se arată în comunicatul citat.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ