Festivalul Interetnic „Noi, toţi, suntem România!” – o reuşită!

Soarele răzbate printre dealuri, mângâind chipurile oamenilor... în Mehadica, forfota a pus stăpânire pe sat! La bucătărie se pregătesc preparate macedonene, căminul cultural este pregătit cu atenţie pentru evenimentul interetnic aşteptat de toată lumea! Nimeni nu stă! Toţi sunt atenţi la ceea ce fac, căci reuşita festivalului stă în implicarea fiecăruia! Seara a coborât peste sat, ultimele detalii au fost puse la punct... uşor, uşor liniştea pune stăpânire peste aşezare...

0

Dimineaţa trezeşte lumea la viaţă… entuziasmul se poate citi pe feţele tuturor!
Ziua cea mare a venit! Totul este pregătit! Invitaţii sunt aşteptaţi să vină!
Geografia locului, diversitatea, peisajele desprinse parcă din poveşti, liniştea pe care o întâlneşti la tot pasul, oamenii primitori şi cu sufletul deschis, toate vin să contribuie la reţeta succesului unei manifestări culturale organizată de macedoneni într-un cadru ospitalier.
Grupuri, grupuri, oamenii se apropie de căminul cultural, pentru a lua parte la evenimentul ce reuneşte comunităţile etnice din România. Alături de Ansamblul SONŢE şi PERLELE OHRIDULUI, ale Asociaţiei Macedonenilor din România, invitaţii ediţiei a II-a a Festivalului Interetnic „Noi, toţi, suntem România!” sunt Ansamblul „Karaševska Zora“ – Uniunea Croaţilor din România, Ansamblul „Belobreşca” – Uniunea Sârbilor din România şi Ansamblul „Chave Zurale” – Partida Romilor Pro-Europa.
Gândit de către Asociaţia Macedonenilor din România ca un eveniment special în peisajul manifestărilor interetnice, spre a face cunoscute valorile tradiţionale ale comunităţii macedonene, dar şi ale celorlalte comunităţi etnice din România, promovând interculturalismul în România, festivalul interetnic vine să îmbogăţească zestrea culturală pe care o avem în comun.
Formaţia cultural-artistică „Karaševska Zora”(Caraşevsca zora, ro: Zorile Caraşovei) este continuatoarea legitimă a formaţiei artistice „Mladi Karaševci“ (Mladi caraşevţi, ro: Tinerii Caraşoveni), care a funcţionat la Caraşova până în anul 1990.
La iniţiativa Uniunii Croaţilor din România, în anul 1991 formaţia a trecut sub egida UCR-ului, adoptând denumirea pe care o poartă şi în prezent.
Repertoriul formaţiei se compune din dansuri reprezentative pentru minoritatea croată, iar melodiile interpretate evidenţiază frumuseţea folclorului şi tradiţiile specifice comunităţii croate din România.
Caracteristica principală a formaţiei o reprezintă costumaţia deosebită. Costumul bărbătesc şi femeiesc este specific croaţilor din România din zona Caraşovei, jud. Caraş-Severin, cunoscut în studii etnografice şi sub denumirea de costumaţia populară „caraşovenească”.
Ansamblul Folcloric ,,Belobreşca” a fost înfiinţat după anii ’60 de către intelectualii care au strâns în jurul lor tinerii din localitate, punând bazele unui ansamblu de dansuri populare. Ansamblul a prezentat o imagine frumoasă despre cultura si obiceiurile zonei din Clisura Dunării.
Talentul şi eforturile dansatorilor au rodit apoi în numeroase reprezentaţii la nivel local, judeţean şi naţional. După anii ‘90, tinerii au urmat paşii părinţilor şi au continuat munca pe plan cultural. Nu erau atât de numeroşi, dar au participat la mult mai multe turnee naţionale şi internaţionale (Serbia) cu dansuri, orchestra de tamburaşi şi numeroşi solişti. Cu mici întreruperi, ansamblul a reuşit să se menţină până azi.
Din anul 2014, mult mai serios. Prin Uniunea Sârbilor din România, au primit costume noi şi au reactivat din nou grupa de dansatori şi orchestra de tamburaşi. Pentru a avea şi un viitor asigurat, au înfiinţat şi o ,,şcoala pentru folclor”, pentru elevii Şcolii Gimnaziale ,,Borislav Crstici” din localitate. În repertoriu au dansuri sârbeşti din Clisura Dunării şi din Serbia (Şumadia şi Leskovaţ).
Ansamblul tradiţional „Chave Zurale” a fost înfiinţat în anul 2014, cu ocazia derulării proiectului educaţional multicultural „Chave Zurale” care înseamnă – Copiii puternici. Ansamblul este format din 14 elevi romi, din ciclul gimnazial şi liceal, din judeţul Tulcea. Elementele care îi caracterizează pe membrii ansamblului sunt un extraordinar maraton de cântec şi dans, dinamism şi explozie de bună voie.
Ansamblul a participat la numeroase spectacole locale şi judeţene şi a urcat pentru prima dată pe scena festivalului „Serbările Deltei” Sulina, în anul 2015. Prin acest ansamblu, copiii contribuie la promovarea etniei rome, a valorilor culturale şi a tradiţiilor rome.
Ansamblurile invitate sunt pregătite pentru eveniment! Sala freamătă de nerăbdare! Invitaţii oficiali şi-au ocupat locurile în sală, alături de deputat Mariana Venera Popescu, reprezentantul macedonenilor în Parlamentul României.
Ora de începere a festivalului interetnic se apropie cu repeziciune!
Domnul Marjan Mihajlov, prezentatorul festivalului, invită oaspeţii să adreseze mesajul lor.
Primarul comunei Mehadica, domnul Ion Urechiatu a spus celor prezenţi că se bucură de continuitatea acestui festival interetnic, mulţumind AMR pentru că anul acesta cea de-a doua ediţie se organizează la Mehadica şi dorind succes tuturor participanţilor.
Preotul paroh Dumitru Ghimboaşă a vorbit cu multă căldură despre credinţa care ne uneşte, prezentând o scurtă istorie a macedonenilor din Banat, oameni muncitori şi cu suflet mare.
Doamna deputat Alina Teiş a transmis urări de „La mulţi ani!”, din partea sa şi a colegilor din Parlamentul României, tuturor sărbătoriţilor ce poartă numele Sfântului Ilie, invitându-i pe cei prezenţi ca în noua sesiune parlamentară să viziteze Parlamentul României, cea mai importantă instituţie a statului român.
Domnul Vasile Răescu, reprezentantul Departamentului pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României, a transmis un sincer „La mulţi ani!” sărbătoriţilor zilei de Sfântul Ilie şi a felicitat organizatorii festivalului, exprimându-şi dorinţa ca acest eveniment important al comunităţii macedonene să se desfăşoare mulţi ani de acum înainte. Reprezentantul guvernamental a mai spus că DRI este un organism al Guvernului României care sprijină toate comunităţile etnice din România, deoarece cea mai bună investiţie este în cultură şi educaţie, în transmiterea tradiţiilor către tinerele generaţii.
Începe dansul… muzica macedoneană tradiţională umple spaţiul. Pe scenă, evoluează ansamblul SONŢE, aducând în faţa publicului frumoasele dansuri macedonene tradiţionale, dar şi melodii vechi, interpretate de solistele Dalia Stancu, Patricia şi Bianca Şuţu.
Ca de fiecare dată când apar în public, etnicii croaţi impresionează prin dans, dar şi cu acele costume populare tradiţionale devenite faimoase şi atât de apreciate de public.
Micuţii sârbi au urcat pe scenă, în aplauzele publicului, bucurându-i pe toţi cei prezenţi, cu dansurile lor tradiţionale.
Veniţi tocmai de la Tulcea, romii au oferit celor prezenţi un regal de dans şi cântec, antrenând pe toată lumea, pe ritmurile muzicii lor.
„Perlele Ohridului” au încântat publicul prin puritatea dansului lor, venit să încheie maratonul de muzică şi dans al festivalului.
Invitaţii s-au bucurat de muzică şi dans, dar şi de savuroasele preparate tradiţionale macedonene.
O zi minunată pentru toţi cei prezenţi, încheiată cu o frumoasă horă interetnică, în care s-au prins toate ansamblurile prezente, dar şi oamenii locului, venită să demonstreze, dacă mai era nevoie, că indiferent de originea etnică, împreună suntem mai puternici, căci „Noi, toţi, suntem România!”.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ