Invitat în emisiunea „Convergenţe”, de la postul de televiziune Tele Europa Nova, Ştefan Popa Popa’s a lansat un atac la adresa persoanelor originare din zona Olteniei care, în opinia sa, afectează gradul de cultură al oraşului Timişoara. „Publicul din Timişoara s-a schimbat, avem peste 60 la sută olteni în loc de timişoreni. (…) Atunci îmi pun şi eu întrebarea: unde sunt valorile Timişoarei? Nu au venit cei mai ca lumea. Au venit ciurucurile din Oltenia. Aşa…mai avem olteni foarte valoroşi care au venit în Timişoara şi au făcut lucruri ca lumea. (…) Pe stradă se juca copilul sârb, cu copilul maghiar şi toţi ştiau patru limbi în Timişoara. Acum, toată lumea vorbeşte fusei, mă dusei. (…) Au stricat echilibrul cultural al Timişoarei“, a spus, cu toată opoziţia moderatorului, Popa Popa`s.

O mostră de ipocrizie
Derapajul caricaturistului este cu atât mai penibil cu cât, deşi pare să-i deteste pe olteni, el însuşi este un „oltean“ care s-a mutat în Timişoara. Născut în Caransebeş, Ştefan Popa Popa’s a locuit mai mulţi ani în Oltenia, mai precis la Drobeta Turnu Severin, de unde s-a mutat mai apoi în Timişoara! Mai mult decât atât, dispreţul „ambasadorului cultural“ pare să fie extrem de selectiv şi nu se activează în momentul în care este invitat la diverse evenimente culturale organizate în inima Olteniei, multe dintre acestea având un impact financiar pozitiv pentru buzunarele cunoscutului artist. Este de notorietate faptul că Ştefan Popa Popa’s a fost de mai multe ori membru în juriul ori şi-a expus lucrările în cadrul unor evenimente desfăşurate în Craiova ori Slatina, fie că vorbim despre Festivalului „Oltenii şi restu’ lumii” ori Salonul Internațional de Caricatură „Nicolae Petrescu-Găină”, ca să amintim două dintre cele mai importante.
Este absolut regretabil că un artist de talia sa a putut să atace cât se poate de brutal persoane provenite dintr-o regiune importantă a ţării şi aşteptăm o reacţie pe măsură din partea instituţiilor publice, de la Primăria Timişoara, la cei din conducerea Consiliului Judeţean Dolj şi a instituţiilor de cultură din subordine care, ani la rând, l-au tratat pe Ştefan Popa Popa’s cu un respect pe care, din păcate, a dovedit că nu-l merită!

Cetăţean de onoare al Craiovei şi Slatinei
Pentru ca tabloul să fie complet, trebuie amintit că Ştefan Popa Popa’s este cetăţean de onoare al capitalei Olteniei – Craiova, titlu pe care l-a primit în anul 2005, precum şi al municipiului Slatina, titlu pe care l-a primit în 1999. Din moment ce caricaturistul pare extrem de deranjat de oltenii care „i-au stricat“ oraşul mult-iubit, găsim că ar fi de bun-simţ să renunţe la cele două titluri. Asta, evident, dacă nu cumva i le vor retrage consilierii locali din cele două oraşe mai înainte…

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ