Nevoia de pragmatism

0

Încă de la începutul anului, PSD şi ALDE au convenit oficial, transparent, public, la vedere, că vor susţine o candidatură comună pentru funcţia de preşedinte al României. Anume, pe cel care este cel mai bine plasat în intenţia de vot a românilor.
Foarte multe cercetări şi sondaje au avut loc de la începutul anului şi mai cu seamă în ultima perioadă. Şi la comanda PSD, şi la comanda ALDE, şi la comanda partidelor aflate acum în opoziţie. Toate aceste cercetări (toate înseamnă toate!) arată limpede că liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, se califică în turul II al prezidenţialelor, cu şanse REALE de a-l învinge pe Klaus Iohannis.
Ce mai arată aceste sondaje? Că peste 80% dintre simpatizanţii PSD – ALDE susţin varianta unui candidat comun, iar dintre aceştia peste 70% consideră ca Tăriceanu este alegerea cea mai bună.
Şi ce ne mai spun sondajele? Că, într-o competiţie directă Iohannis-Tăriceanu, diferenţa ar fi la acest moment de 4% şi anume 52% – Iohannis, 48% – Tăriceanu. În vreme ce, într-o competiţie Iohannis-Teodorovici sau Iohannis-Mircea Diaconu, rezultatul ar fi 75 în dreptul lui Iohannis şi doar 25% în dreptul candidatului PSD.
Din această perspectivă a realismului politic, precum şi din cea a dorinţei reale de a nu mai permite încă un mandat gol pentru actualul preşedinte, era /este nevoie de o decizie pragmatică dincolo de orgoliile (fireşti) de partid.
Dincolo de decizia de ieri a PSD de a merge cu un candidat propriu, ALDE merge mai departe pe cartea Tăriceanu la prezidenţiale. Pentru că avem obligaţia de a-i reprezenta pe toţi cei care, conform tuturor sondajelor, îşi pun maximă încredere în aceasta candidatură. Vom face toate acele demersuri pentru a aduna un sprijin politic şi civic cât mai larg în sprijinul acestei candidaturi.
PS. Încă nu e târziu ca raţiunea să învingă peste tot in Coaliţie şi să găsim împreună soluţia susţinerii celui mai bine plasat prezidenţiabil, aşa cum a fost stabilit iniţial. În politica mare, pragmatismul soluţiilor trebuie să câştige în faţa unor orgolii contraproductive, în evident contrasens cu dorinţele celor care îşi vor exercita votul pe 10 noiembrie. Şi care sunt, de fapt, singurii care contează!

Deputatul Ion Cupă – președintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ