Comunicat de presă
ALDE Dolj: Viza anuală de mediu – o garanţie a respectării normelor de mediu

Deputat Ion Cupă, presedinte ALDE Dolj: „Verificarea anuală a respectării condițiilor de mediu de către toți operatorii va descuraja fenomene negative precum functionarea fara autorizatie de mediu sau monopolul asupra afacerilor cu deșeuri, cu consecinte nefaste asupra mediului și, deasemenea, va evita declanșarea unor proceduri de infringement la adresa României”.

0

Protecţia mediului şi eliminarea unor fenomene economice care aduc atingere securităţii de mediu, şi nu numai, reprezinta obiective politice pentru ALDE. Observăm extinderea unor fenomene economice periculoase inclusiv in judeţul Dolj care generează riscuri majore la adresa mediului şi a sănătăţii publice.
Pentru diminuarea acestori riscuri este nevoie de o reglementare mai clara a modului in care operatorii economici isi desfăşoară activitatea din perspectiva obiectivelor de mediu.
”Este nevoie de o viza anuala de mediu. Autorizația de mediu și autorizația integrată de mediu își păstrează valabilitatea pe toată perioada în care beneficiarii lor obțin viza anuală. Scopul aplicării vizei anuale este acela de a confirma faptul că titularul desfășoară activitatea în aceleași condiții pentru care a fost emisă autorizația de mediu sau autorizația integrată de mediu și că nu au intervenit modificări care să afecteze condițiile stabilite prin actele de reglementare”, precizează deputatul ALDE Ion Cupă, inițiatorul unui proiect de lege prin care se propune modificarea articolului 16 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2005 privind protecţia mediului.
Acest sistem de autorizare va conduce la respectarea condițiilor de mediu de către operatorii economici, dat fiind că cel puțin o dată pe an vor fi supuși verificărilor de conformare, verificărilor de funcționare și, nu în ultimul rând, verificărilor referitoare la menținerea calității mediului la starea inițială. Operatorul economic va funcționa într-un mod corect și cu respectarea condițiilor de mediu impuse, la un înalt nivel tehnologic
Prin acest proiect de lege se propune ca valabilitatea autorizațiilor de mediu și a autorizațiilor integrate de mediu să nu mai fie cuantificată în timp (5 ani, respectiv 10 ani), ci să țină cont de constanța funcționării activităților economice la parametrii inițiali, cu aplicarea unei vize anuale de către autoritatea de mediu.
„Un lucru foarte important este acela că viza anuala de mediu va conduce la încheierea unor proceduri de infringement la adresa României și va preveni deschiderea unor noi proceduri de infringement de către Comisia Europeană împotriva României”, a mai precizat Ion Cupă, președintele ALDE Dolj, inițiatorul proiectului de lege.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ