Încă trei amplasamente din centrul Craiovei, pe masa consilierilor locali municipali
Piaţa volantă face pui

După ce a organizat într-un an două ediţii ale pieţei volante, în unica şi irepetabila locaţie de pe Unirii, cu blocări de trafic şi strămutarea tarabelor la terminarea programului, SC PIEŢE ŞI TÂRGURI CRAIOVA SRL revine la sentimente mai bune şi solicită consiliului local încă trei amplasamente pentru organizarea spaţiului agroalimentar. Propunerea e pe masa aleşilor locali care trebuie să o voteze la şedinţa ordinară din iunie a CLM.

0

Conceptul de piaţă volantă a reapărut pe agenda edililor craioveni anul trecut, când Consiliul Local Municipal a şi aprobat înfiinţarea unei asemenea pieţe, plus regulamentul de funcţionare al acesteia. Singura problemă era că pentru organizarea pieţei a fost stabilit un singur amplasament, cel de pe strada Unirii din Craiova, unde producătorii şi comercianţii erau convocaţi în dimineţile zilelor de week-end, timp în care strada era blocată circulaţiei rutiere. În plus, la finalul programului de funcţionare de sâmbătă, tarabele trebuiau ridicate iar strada redată traficului până a două zi dimineaţa, când piaţa volantă revenea în forţă, pentru încă un interval de câteva ore. Lucrurile se vor schimba însă pe viitor, potrivit unui proiect de hotărâre de consiliu local iniţiat tot în urma unei solicitări a celor de la Pieţe, care au ochit alte trei amplasamente care s-ar preta la organizarea unei pieţe volante. Toate trei se află în perimetrul central al oraşului, potrivit documentaţiei întocmite de funcţionarii Primăriei Craiova. „Prin Hotărârea Consiliului Local nr. 437/2018, la art.1 a fost aprobat Regulamentul pentru organizarea şi funcţionarea pieţelor volante din municipiul Craiova, iar la art. 2 s-a aprobat înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea unei pieţe volante în municipiul Craiova, amplasată în Calea Unirii, zona situată între intersecţia străzii Mihail Kogălniceanu, cu Calea Unirii şi intersecţia bulevardului Ştirbei Vodă cu Calea Unirii. Potrivit art. 17 al Regulamentului pentru organizarea şi funcţionarea pieţelor volante din municipiul Craiova, Piaţa volantă se organizează şi se desfăşoară în locaţiile aprobate de Consiliul Local. SC PIEŢE ŞI TÂRGURI CRAIOVA SRL solicită aprobarea completării actualului amplasament de organizare al pieţei volante cu trei amplasamente noi, după cum urmează: − Piaţa Mihai Viteazul − Piaţa Shakespeare (Esplanada Teatrului Naţional Marin Sorescu) − Centrul Istoric, str. Theodor Aman, zona pietonală”, se arată în raportul anexat proiectului de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local Municipal de luna aceasta.

Tarabele şi maşinile nu mai combat pentru teritoriu

Potrivit documentelor înaintate aleşilor locali, solicitarea de extindere a locurilor de desfăşurare a pieţei volante are ca scop „valorificarea şi desfacerea produselor agricole şi agroalimentare tradiţionale, la preţuri de producător, precum şi susţinerea producătorilor privind comercializarea directă a produselor obţinute în fermele şi gospodăriile proprii şi încurajarea cumpărătorului de a consuma produse autohtone, tradiţionale”, în zone cât mai accesibile atât comercianţilor cât şi consumatorilor. După cum se arată în raportul întocmit de funcţionarii primăriei, la iniţiativa reprezentanţilor SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, cele trei amplasamente corespund din toate punctele de vedere pentru organizarea unor activităţi comerciale de tipul pieţelor volante, fapt care a scăpat, din câte se pare, timp de un an de zile, vigilenţei reprezentanţilor municipalităţii. „În susţinerea propunerii, SC PIEŢE ŞI TÂRGURI CRAIOVA SRL a avut în vedere faptul că noile locaţii au surse de curent apropiate, astfel încât pot asigura amplasarea echipamentului comercial mobil ce necesită conectarea la energie electrică pentru mai mulţi comercianţi, precum şi existenţa unui număr mai mare de locuri de parcare (parcarea subterană de la Teatrul Naţional Marin Sorescu şi parcarea din str. Mihail Kogălniceanu), fapt ce va facilita activitatea comercială. De asemenea, zonele propuse sunt zone în care traficul pietonal este crescut, fapt ce va asigura accesul unui număr mai mare de cumpărători la produsele agricole şi agroalimentare tradiţionale”, se arată în raport. Cireaşa de pe tort: organizarea pieţelor volante în cele trei noi locaţii nu va mai provoca închiderea sau restricţionarea traficului auto: „Organizarea pieţelor volante în aceste zone nu necesită închiderea traficului rutier pentru desfăşurarea activităţilor de comerţ, fapt ce nu va conduce la restricţii în trafic. Cele trei locaţii propuse pentru organizarea pieţelor volante permit păstrarea mobilierului necesar desfăşurării comerţului specific pe parcursul celor două zile de desfăşurare, fără a fi nevoie să fie ridicate la finalul primei zile şi reamplasarea acestora a doua zi”.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ