Vâlcea: Criză de cărbune la CET Govora, trei oraşe şi platforma chimică, în pericol

Criză de cărbune la CET Govora, unde Complexul Energetic Oltenia a livrat în ultima lună mai puţin de jumătate din cantitatea prevăzută în contract. Astfel, s-au creat premisele alarmante ca oraşul Râmnicu Vâlcea, Băile Olăneşti şi Călimăneşti să rămână fără agent termic, iar societăţile de pe platforma chimică să aibă probleme serioase în ce priveşte alimentarea cu abur industrial şi curent electric. CET Govora, societate aflată în subordinea Consiliului Judeţean Vâlcea, a intrat în insolvenţă în martie 2016, administrator judiciar fiind numit Euro Insol care aparţinea la vremea respectivă lui Remus Borza.

0

O întâlnire recentă a conducerilor Consiliului Judeţean Vâlcea, CET Govora SA şi EuroInsol prezentată în termeni nonalarmişti, ascunde, de fapt, o mare problemă: lipsa cărbunelui care, practic, ar putea ”îngheţa” CET-ul şi ar genera efecte catastrofale atât pentru populaţie, cât şi pentru economia judeţului Vâlcea. În prezent, CET Govora se aprovizionează cu cărbune în baza unui contract încheiat cu Complexul Energetic Oltenia, provenit de la exploatarea minieră Berbeşti, precum şi de la alte cariere din ţară. Din varii motive, Complexul Energetic Oltenia a furnizat, luna trecută, aproximativ jumătate din cantitatea de cărbune prevăzută în contract, deşi, potrivit unor surse, conducerea companiei s-a angajat la Ministerul Economiei să nu facă nicio derogare de la acest contract. Colac peste pupăză, în ultimul an au avut loc grave alunecări de teren în incinta carierelor miniere Berbeşti şi Alunu, precum şi pe traseul căii ferate care face aprovizionarea cu cărbune de la Berbeşti-Alunu la CET Govora. Situaţia a fost agravată şi de recenta prăbuşire a excavatorului de la Cariera de Lignit Alunu, care a a generat blocarea extracţiei.

Se cere sprijinul premierului Dăncilă
Constantin Rădulescu, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, a anunţat într-un comunicat remis presei că va apela la sprijinul premierului Viorica Dăncilă: „Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, a avut vineri, 14 iunie 2019, o întâlnire cu reprezentanţii conducerii CET Govora SA – Dinu Constantinescu, administratorul special al societăţii şi Alexandru Scarlat, administratorul judiciar – Euro Insol SPRL Bucureşti, în cadrul căreia s-a discutat despre problemele curente ale societăţii şi despre sprijinul care îi poate fi acordat, în condiţiile legii, având în vedere că societatea se află în insolvenţă, iar Consiliul Judeţean Vâlcea nu poate interveni în managementul unei societăţi aflate în insolvenţă.
Cu acest prilej, s-a mai discutat şi despre aprovizionarea cu cărbune, astfel încât populaţia să nu aibă de suferit, în perioada următoare, dar şi despre ceea ce înseamnă respectarea contractelor cu agenţii economici.
Totodată, s-a convenit ca preşedintele Constantin Rădulescu să solicite o întâlnire, la Guvernul României, cu doamna prim-ministru Viorica Dăncilă, căreia să-i prezinte din nou situaţia de la CET Govora SA, situaţie similară şi altor CET-uri din România.
În prezent, societatea CET Govora SA se aprovizionează cu cărbune în baza unui contract încheiat cu Complexul Energetic Oltenia, cărbune de la exploatarea minieră Berbeşti, precum şi de la alte cariere din ţară, iar de curând societatea a cumpărat o cantitate importantă de huilă, care va fi utilizată în amestec cu lignitul.
De asemenea, se execută operaţiuni de recuperare a utilajului avariat în urma alunecărilor de teren de la Cariera Alunu, partea inferioară, mai precis baza, dar şi partea retehnologizată (reductorul şi şenilele) nefiind afectate semnificativ.
CET Govora SA a obţinut un certificat de forţă majoră emis de Camera de Comerţ şi Industrie, care va constitui un sprijin în scurtarea termenelor de atribuire a lucrărilor specifice de recuperare şi punere în funcţiune a utilajului minier”, se arată în acest comunicat. CET Govora furnizează agent termic pentru Râmnicu Vâlcea, Băile Olăneşti şi Călimăneşti, la care se adaugă curent electric şi abur industrial pentru societăţile aflate în Parcul industrial Oltchim (Chimcomplex SA Borzeşti), Uzinele Sodice, precum şi alte entităţi economice.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ