În timpul moţiunii de cenzură dezbătute şi votate ieri în plenul Parlamentului, parlamentari ai PNL au început să servească parlamentarii puterii cu rahat. Încercand să ilustreze astfel valoarea actualei guvernări aşa cum o văd ei. Prin titlul acestui editorial nu încerc decât să răspund în mod individual acestei ospitalităţi otrăvite.
Dincolo de aceste glumiţe, rămâne un adevăr: Moţiunea a picat, aşa cum anticipam săptămâna trecută. Guvernul PSD-ALDE merge mai departe.
Nu mă interesează prea mult războiul care va măcina, diviza, fragiliza opoziţia în această vară datorită acestui eşec consistent care le-a anulat victoria de la europarlamentarele din 26 mai. Opoziţia să se descurce după ce şi-a administrat Moţiunea de Autocenzură…
Important este ceea ce vom face noi după acest moment. Responsabilitatea bunei guvernări, păstrarea echilibrului social, evitarea renaşterii statului paralel stau în sarcina noastră. Cel mai probabil, mandatul guvernului PSD-ALDE va merge pâna la capăt în decembrie 2020, când vor avea loc alegeri parlamentare la termen.
Provocările următoarelor 18 luni sunt foarte mari şi nu avem altă soluţie decât aceea de a le face faţă.
Într-un an şi jumătate în care vom avea trei rânduri de alegeri majore, PSD şi ALDE au obligaţia ca, dincolo de gălăgia pe mai multe voci a Opoziţiei Zero-Alternativă, să consolideze creşterea economică, să onoreze termenele de creştere a pensiilor şi salariilor ţinând în frâu deficitul bugetar, să rezolve restanţele legate de infrastructura de transport, să relanseze investiţiile publice, să ajute comunităţile locale să-şi finalizeze proiectele, să absoarbă pe un nivel superior banii europeni.
Personal, cred că în materie de guvernare, dacă ducem lucrurile bune mai departe şi corectăm acolo unde lucrurile nu merg bine, inclusiv din perspectiva resurselor umane pe care le vom folosi în actul de guvernare, bilanţul lunilor care au rămas până la finalul mandatului poate fi unul pozitiv.
De asemenea, cred că trebuie să facem tot ce se poate din punct de vedere instituţional astfel încât să nu mai dăm posibilitatea celor de la PNL-USR&Co să construiască valuri de emoţie publică pe care să se căţere apoi electoral. Să creăm condiţii pentru vot decent în diaspora. Să fim atenţi ca agenda publicului să fie tot timpul aceeaşi cu agenda cetăţeanului. Să explicăm clar atunci când vrem reforma unor domenii sensibile.
Înainte de toate, cred, în virtutea principiului democratic şi liberal care spune că „adevărul ne face pe toţi liberi”, că avem obligaţia de a cere Autorităţii Electorale Permanente, Biroului Electoral Central, celorlalte autorităţi cu responsabilităţi în materie de integritatea votului, să prezinte public situaţia neregulilor sesizate în media şi social media (mii de procese-verbale ale căror chei de control nu se închid) cu privire la alegerile europarlamentare din 26 mai.
Românii au dreptul să ştie dacă votul lor a fost respectat sau fraudat. Toţi avem dreptul să ştim dacă voturile reale confirmă sau infirmă configuraţia rezultată în urma acestor alegeri.

Deputatul Ion Cupă – preşedintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ