Democraţie înseamnă democraţie

0

Nu ştiu dacă imediat înseamnă imediat, dar cu siguranţă democraţie înseamnă democraţie.
Oricât de blocat ar rămâne dl. Iohannis în retorica ANTI- TOT ceea ce vine de la Guvern, alegerea uninominală a preşedinţilor de Consilii Judeţene este o decizie în favoarea democraţiei, iar nu împotriva ei. Adoptată fiind chiar şi prin OUG. Apropo, domnule Preşedinte, ordonanţele de urgenţă sunt instrumente democratice atât timp cât nu se abuzează de ele, iar dreptul Guvernului de a le folosi nu trebuie anulat nici faptic, nici retoric.
Românii au arătat la alegerile europene că au redescoperit pofta de a vota. Ea trebuie stimulată în continuare. Votul şi numai votul este sursa legitimităţii în democraţie.
Dacă românii vor ca Preşedintele ţării să fie ales prin vot de către toţi cetăţenii, iar nu doar de către parlamentari (aşa cum se întâmplă în republici parlamentare gen Germania sau Italia), de ce preşedinţii de Consilii Judeţene să nu fie aleşi de către toţi cetăţenii judeţului, nu doar de o mână de consilieri?
E vorba la urma urmei, dincolo de orice speculaţii referitoare la aşa-zisa favorizare a „baronilor”, de o logică a coerenţei arhitecturii electorale din ţara noastră.
Apropo de „baroni”, cititorii trebuie să ştie că din 34 de preşedinţi de Consilii Judeţene care au exprimat puncte de vedere pe acest subiect, 29 (inclusiv preşedinţii PNL de CJ din Alba, Arad, Braşov, Călăraşi, Sibiu şi Suceava) s-au pronunţat în favoarea unei asemenea decizii.
Chiar dacă o astfel de decizie nu ajută partidele mai noi aşa cum este şi ALDE, noi susţinem ca bună o astfel de măsură. Să decidă oamenii prin vot cine conduce patru ani destinele unui judeţ. Să evităm ca negocierile şi trocurile între câţiva oameni aleşi în Consiliul Judeţean să dea pe cel care are responsabilitatea pentru un judeţ întreg.
În acest fel, asigurăm mai multă stabilitate acestei funcţii, persoanei care o ocupă vreme de patru ani. El îşi va consuma energiile exclusiv pentru problemele judeţului, iar nu în nesfârşite discuţii, trocuri şi jocuri politice pentru a-şi apăra funcţia în raport de modificările din majoritatea politică din CJ.
În concluzie, o decizie utilă democraţiei!

Deputatul Ion Cupă – preşedintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ