Combustibili nepoluanţi din reziduuri agricole româneşti
Clariant-Podari, prima fabrică de biocombustibili avansaţi din România

Una din problemele cu care se confruntă fermierii din România este curăţarea miriştilor şi eliminarea reziduurile agricole de pe câmp, după recoltare. O soluţie inovativă pentru rezolvarea acestei probleme se va aplica în Oltenia, unde o firmă elveţiană care produce combustibil ecologic din reziduuri agricole va deschide singura fabrică de acest fel din România.

0

Fermierii din Oltenia sunt primii agricultori care vor putea transforma reziduurile agricole în biocombustibili nepoluanţi. Compania elveţiană Clariant va deschide la Podari prima fabrică de biocombustibil avansat produs din paie de grâu din România. Este un proiect unic care vine în sprijinul agricultorilor din România deoarece foloseşte drept materie primă reziduurile agricole din zonă care până acum nu produceau nimic în beneficiul fermierului. Compania Clariant cumpără resturile vegetale de la producătorii agricoli pe care le transformă prin fermentare în bioetanol.
Nu e important numai câştigul pentru economia locală, ci în egală măsură faptul că vorbim despre o tehnologie nepoluantă pentru mediu. Fabrica Clariant de la Podari aduce în România o inovaţie industrială de producere a bioetanolului printr-o procedură naturală, fără a folosi produşi chimici în procesul de producţie. Este vorba despre tehnologia Sunliquid care foloseşte paiele de grâu puse la fermentat pentru a produce bioetanol, un produs care folosit în asociere cu combustibilii tradiţionali duce la reducerea emisiilor de gaze de seră, vinovate de încălzirea planetei şi de calamităţile pe care le produce aceasta.
Procesul de producţie prietenos cu mediul are la final trei produse: bioetanolul celulozic, vinasa şi lignina, un produs solid. Testările în privinţa scăderii poluării de către vehiculele care folosesc bioetanol sunt deja confirmate la nivel mondial, fiind cel mai utilizat biocarburant pentru reducerea emisiilor de gaze de seră atât de nocive. Lignina este o biomasă cu valoare energetică crescută prin ardere şi urmează a fi utilizată chiar de companie pentru satisfacerea nevoilor energetice proprii. Vinasa se poate folosi fie ca materie primă pentru producţia de biogaz, fie ca îngrăşământ organic.
Fabrica de biocombustibil Clariant Sunliquid de la Podari va avea peste 100 de angajaţi direcţi şi va crea încă aproximativ 300 de locuri de muncă indirecte la parteneri şi furnizorii de logistică. Este cea mai mare investiţie industrială din zonă, cu o valoare a investiţiei de peste 140 de milioane de euro, din care aproximativ 40 de milioane sunt fonduri europene, o garanţie a tehnologiei verzi care va fi implementată.

Recent, Clariant a donat Şcolii Gimnaziale Podari un număr de 34 de calculatoare, 13 laptopuri şi echipament IT pentru dotarea Laboratorului de Informatică. În urma acestei contribuţii, care reprezintă o primă iniţiativă a companiei în sprijinul comunităţii locale, Laboratorul de Informatică va funcţiona la standarde educaţionale de cel mai înalt nivel, oferindu-le celor 360 de elevi ai şcolii accesul la educaţie digitală performantă. Donaţia de echipament IT se înscrie între iniţiativele Clariant pentru dezvoltarea sustenabilă a comunităţii locale.
Proiectul Clariant Sunliquid a fost premiat în 2018 drept cea mai inovativă tehnologie din România în domeniul energiei.
Până acum, Clariant a produs bioetanol doar la fabrica de demonstraţie pe care o are în Germania, iar motivul pentru care a venit în România îl constituie abundenţa materiei prime pe care o foloseşte, reziduurile agricole, pe care fermierul român nu a putut să le valorifice până acum, precum şi existenţa infrastructurii necesare producerii şi valorificării produsului finit.

Clariant este o companie de produse chimice specializate la nivel mondial, cu sediul în Elveţia. În cadrul Grupului Clariant biotehnologia reprezintă o prioritate, motiv pentru care a dezvoltat procesul Sunliquid care utilizează reziduuri agricole, cum ar fi paie, tulpină de porumb sau trestie de zahăr, pentru a produce biocombustibili avansaţi.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ