Vâlcea: Începe „Cocoşul de Hurez”, cel mai mare târg de ceramică din România

Astăzi, 31 mai, la Horezu, în județul Vâlcea, își deschide porțile celebru târg al ceramicii populare românești „Cocoșul de Hurez”. Aceasta este cea de-a 49-a ediție a manifertării care se va încheia duminică- seara. Și în acest an, la târgul din satul de vacanță ”Stejari” vor participa ceramiști din Horezu, Corund, Bistrița, Oboga, Vadastra, Baia Mare, Vama, Nocrich și alte centre de olărit din țară.

0

Vineri, 31 mai
Satul de vacanţă “Stejari”
10.00- 16.00- Primirea invitaţilor;
16.00- 21.00- Evaluarea producţiei de ceramică şi selecţia lucrărilor pentru Concursul de creaţie “COCOŞUL DE HUREZ” 2019.

Sâmbătă, 1 iunie
Satul de vacanţă “Stejari”
11.00- 1130- Deschiderea oficială a Târgului Ceramicii Populare Româneşti “Cocoşul de Hurez”. Prezentarea invitaţilor;
11.30- 1230- Turul oficial al standurilor;
13.00- 1500- Degustarea produselor tradiţionale de Horezu;
Casa de Cultură “Constantin Brâncoveanu”
15.30 – 1800- Reuniunea juriului concursului de creaţie. Evaluarea pieselor înscrise în concurs.
Platoul din Satul de vacanţă “Stejari”(scena)
18.30- Festivitatea de premiere a Concursului de creaţie artistică;
19.00- Spectacol extraordinar oferit de Asociația GAL “Microregiunea Horezu” și Primăria orașului Horezu cu Olguța Berbec, Roberta Crintea, Taraful Florin Chirițoiu, Florin Ionaș(Generalul) și Claudia Ionaș;

Duminică, 2 iunie
Satul de vacanţă “Stejari”
09.00- 18.00- Program de prezentare a produselor de ceramică.
10.00 – 13.00- Concurs de olărit pentru amatori – “STRÂMBĂ ROATA”
1200- Spectacol folcloric susținut de Ansamblul “BRĂDULEȚUL” al Casei de Cultura “Constantin Brâncoveanu” Horezu și invitați

Povestea începe în 1971
Povestea Târgului de ceramica “COCOSUL DE HUREZ” începe în vara anului 1971 pe malul batrânului Alutus, atunci când organizatorii Festivalului de folclor “Cântecele Oltului” au avut harul să adauge la această sărbatoare a cântecului, jocului şi portului popular, sărbătoarea lutului, a lutului care prinde viaţă în mâinile fermecate ale meşterilor olari.
Începând cu 1974 (a IV-a editie), Târgul este aşezat în vatra lui firească, la Horezu, locul unde se desfăşoară – Parcul de la stejarii seculari – oferind fiecărui participant spaţii pentru a-şi expune lucrările. Prin invitarea la târg a olarilor din celelalte centre românesti, maghiare si săseşti, se realizează o foarte buna viziune de ansamblu a olaritului contemporan.
Galeria de artă populară contemporană, ce funcţionează în sălile Casei de Cultură “Constantin Brâncoveanu” din Horezu, acumulează an de an “recolta valorică”, constituindu-se, asemenea Târgului, într-o corabie salvatoare a unui mesteşug multimilenar.

Târgul ceramicii populare românesti “COCOSUL DE HUREZ“ reprezintă un eveniment de primă mărime din calendarul anual al culturii naţionale. Târgul găzduieşte în fiecare an, sub umbra stejarilor seculari din satul de vacanţă “Stejari”, festivalul culorilor şi compoziţiilor plastice transpuse în lutul reînviat de mâinile fermecate ale meşterilor olari.
Sosiţi din toate centrele active din ţară olarii alcatuiesc, prin alăturarea la Târg a roadelor muncii şi inspiraţiei lor, un tablou complet al fenomenului olăritului contemporan. Acest fenomen atrage an de an mii de cunoscători şi admiratori ai autenticului românesc, ai tradiţionalului adus la nivel de artă, oameni care ştiu să distingă valoarea consacrată prin valorile certe ale artei populare şi tradiţiei multiseculare a acestui vestit meştesug.
Pornind de la tradiţia stravechilor târguri de Moşi, această manifestare se constituie ca o frescă a creaţiilor mesteşugarilor lutului din România.
Fiind înzestrat cu o vitalitate creatoare de excepţie, Horezu este un caz aproape singular în cadrul centrelor ceramice românesti prin faptul că mesteşugul este practicat ca principală sursă de venit a descendenţilor vestitelor familii de ceramişti Vicşoreanu, Iorga, Frigură, Mischiu, Popa în condiţiile unei societăţi moderne, în permanentă schimbare. Este un argument care justifică atât perenitatea Târgului, cât şi largul ecou naţional şi internaţional al acestei extraordinare manifestări.
Astăzi, centrul ceramic Horezu continuă sa fie un adevarat creuzet al creaţiei ceramice românesti, pastrând elementele definitorii pentru vasele lucrate aici dar, prin infinita gamă a compoziţiilor cromatice şi decorative, conferind personalitate şi expresivitati nebănuite fiecarei piese în parte.
Acest străvechi mesteşug se menţine în vatra stramoşească, devenită acum strada Olari, unde meşterii modelează argila cu aceeaşi neîntrecută maiestrie ca şi străbunii lor. Emulaţia creativă ce animă olarii horezeni este stimulată de faptul că, an de an, sunt gazdele confraţilor din breasla din ţară care îşi alătură rodul creaţiei artistice, la început de iunie, aici, la Târgul “COCOŞUL DE HUREZ”.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ