11,9 milioane de lei este valoarea investiţiei preconizate la cimitirul Craiova Nord, unde, potrivit studiului de fezabilitate livrat municipalităţii craiovene de o firmă de profil din Timişoara, vor fi amenajate 1.720 de noi locuri de veci, pentru a satisface cererea, mereu în creştere, de pe piaţa craioveană. Rezultă un cost estimativ de aproximativ 1.500 de euro pentru fiecare loc de veci, la concurenţă ca valoare pe metru pătrat cu apartamentele ce trebuiau construite în ex-cartierul chinezesc, conform planurilor din urmă cu câţiva ani ale edililor craioveni. „Se aprobă Studiul de Fezabilitate referitor la obiectivul de investiţii «Construire cimitir Craiova Nord etapa a II-a, Aleea 4 Şimnic, nr.26, Tarlaua 4, Parcela 53», scenariul al II-lea, având următorii indicatori tehnico-economici: a. valoarea totală a investiţiei (inclusiv TVA): 11.954.617,25 lei din care C+M (inclusiv TVA) 9.843.817,21 lei; b) durata de realizare: 10 luni”, se arată în proiectul aflat pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local craiovean. Potrivit raportului întocmit de funcţionarii primăriei, edilii au optat pentru scenariul de SF care asigură maximum de locuri de veci posibile pe parcela disponibilă pentru extinderea cimitirului Craiova Nord, investiţia presupunând în plus construcţia a două imobile: un spaţiu de ceremonii funerare, dotat cu toate cele necesare, inclusiv cameră frigorifică, precum şi a unui pavilion administrativ. „Propunerea vizează asigurarea numărului maxim de locuri de veci, cu respectarea aliniamentelor, alinierilor şi a retragerilor, dar şi a cerinţelor de estetică urbană. În urma realizării obiectivului de investiţii, Cimitirul Craiova Nord va beneficia de o creştere a capacităţii de înhumare cu 1.720 de locuri. Cimitirul Craiova Nord, înfiinţat în anul 2000, nu beneficiază de un spaţiu în care se pot organiza ceremoniile funerare şi se pot desfăşura activităţile personalului administrativ. Astfel, prin extinderea cimitirului, s-au propus şi două corpuri de clădire, unul având funcţiunea principală de sală pentru ceremoniile funerare, iar celălalt adăpostind activităţile administrative”, se arată în raport.

Înhumarea de la A la Y. Pentru Z n-a mai fost loc

Potrivit datelor din studiul de fezabilitate, pe lângă locurile de veci, împărţite în 25 de parcele notate alfabetic, şi cele două clădiri, proiectul mai prevede realizarea de alei de spaţii verzi, precum şi o piaţetă „scufundată”, dotată inclusiv cu arteziană. „Se propune zonificarea parcelei prin crearea unei trame regulate de circulaţie pietonală. Se propun 6 alei principale: 5 alei transversale, care delimitează parcela studiată în zonele A-Y şi o alee perimetrală, care urmăreşte conturul parcelei şi care va direcţiona circulaţia spre zonele laterale. În axul central, perpendicular pe accesul principal, se vor amenaja o serie de spaţii verzi, care delimitează o zonă de piaţetă pietonală aflată la o cotă mai joasă faţă de nivelul aleilor de circulaţie. Piaţeta va avea ca element central o fântână decorativă cu locuri de odihnă perimetrale. Clădirea pentru ceremoniile funerare împreună cu piaţeta scufundată au fost gândite ca un nucleu centralizator al compoziţiei spaţiale al cimitirului. Suprafaţa de teren destinată înhumării este împărţită în 25 de zone, organizate în părţile laterale ale axei principale de primire (acces pietonal-piaţeta-clădirea pentru ceremonii). În cadrul zonelor, locurile de veci sunt la rândul lor numerotate pentru o identificare uşoară. Toate locurile de veci sunt aşezate cu orientare est–vest, accesele între locurile de veci şi aleile de circulaţie făcându-se pe o suprafaţă betonată. Suprafaţa de înhumare cuprinde un număr total de 1.720 locuri de veci, dimensionate şablonat, 1.2×2.5 m/ loc de veci, cu un perimetru de 90 cm în partea din faţă şi din spate între rânduri, respectiv 30 cm în părţile laterale”, se arată în raportul înaintat consilierilor locali.

„Trăind într-o lume digitală”, răposaţii craioveni vor cod QR pentru scanarea cu mobilul

Dacă tot pregătesc trecerea înhumărilor în mileniul trei, prin clădirea de ceremonii funerare proiectată, edilii se pregătesc pentru un salt în modernitate şi în ceea ce priveşte mormintele din viitorul cimitir, unele tip, cu dimensiuni şi materiale constructive prevăzute deja din SF. Printre acestea, şi codul QR care va fi aplicat pe plăcuţele memoriale pentru a fi scanate cu telefonul mobil de către cei interesaţi. „Mormintele au un postament din beton prefabricat, pe bază de ciment alb, cu dimensiunile de 1.20×2.50×0.32 m, având la căpătâi o placă de beton de h=60 cm, ce va conţine şi plăcuţa memorială. Trăind într-o lume digitalizată, plăcuţa memorială a fiecărui loc de veci conţine şi un code QR, scanând acest cod cu ajutorul telefonului mobil, se poate vizualiza contul personal al fiecărui decedat. Fiecare cont este alcătuit din mai multe pagini digitale şi conţine detalii şi imagini despre viaţa decedatului şi a familiei acestuia. Acesta poate fi accesat de către oricine scanează codul QR, dar poate fi manipulat şi creat doar cu ajutorul numelui şi al parolei utilizatorului”, se arată în studiul de fezabilitate.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ