Declaraţiile au fost făcute în cadrul evenimentului de lansare a cărţii „EU.RO – un dialog deschis despre Europa“, care a avut loc la Filarmonica „Oltenia” din Craiova, în prezenţa a câtorva sute de persoane. „În primul rând să vă spun că această carte este despre noi, despre noi europeni, despre noi românii în Europa şi despre Europa în România. Este o carte care vine cu câteva explicaţii şi cu câteva provocări. (…) Eu îmi doresc ca România să fie puternic integrată şi mă voi strădui să duc România mai aproape de Europa până când suntem cu toţii egali în Europa. Mai este de lucru până atunci, dar cred că am făcut progrese importante şi lumea, sigur, întreabă ce semnale primim de la Europa şi cred că cel mai important semnal pe care le-am primit în ultimele zile a fost summit-ul care s-a desfăşurat de Ziua Europei, pe 9 Mai, în inima României. Am adus Europa în România fiindcă România este Europa. (…) Nu vreau ca această carte să fie privită ca un manifest al meu, dar eu sunt un român pro-european convins”, a declarat Iohannis. Preşedintele României a adăugat că Europa nu se amestecă în problemele interne ale statelor, dar statul de drept şi de independenţa justiţiei sunt două principii care nu sunt negociabile. „De când sunt preşedinte, cred că m-am întâlnit cu liderii europeni de peste 30 de ori. Ne cunoaştem, lucrăm împreună şi de aceea îmi permit să fac o afirmaţie: pentru liderii europeni, România contează, românii contează. Am spus asta şi cu alte ocazii. Pentru Uniunea Europeană, România contează!
(…) Liderii europeni nu vin să se amestece în problemele interne ale statelor membre. Însă sunt interesaţi de statul de drept şi de independenţa justiţiei. UE nu este strict o uniune economică. Dar este mai mult decât atât. UE se bazează pe valori pe care le cunoaştem drept valorile europene. Iar statul de drept şi independenţa justiţiei nu sunt negociabile!”, a mai spus Iohannis.

Lansarea volumului „EU.RO – un dialog deschis despre Europa” a fost cel de-al doilea eveniment la care a participat preşedintele Klaus Iohannis după ce, cu câteva ore înainte, şeful statului a fost prezent la întâlnire cu reprezentanţi ai autorităţilor locale din regiunea Olteniei.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ