Asociaţia Macedonenilor din România organizează Festivalul-Concurs Naţional de Literatură „Alexandru Macedonski”, care ajunge la cea de-a VI-a ediţie. Concurenţii se pot înscrie în concurs, trimiţând manuscrisul la sediul asociaţiei, str. Thomas Masaryk nr. 29, sector 2, Bucureşti, prin poştă, până la data de 27 mai 2019.
Gala de premiere va avea loc în 8-9 iunie 2019, la sediul Bursei de Valori Bucureşti, Sala “Milenium”. Premianţilor li se vor asigura toate condiţiile pentru a participa la festivitatea prilejuită de acordarea premiilor.
Pentru secţiunea poezie pot participa concurenţii care nu au debutat în volum. Aceştia vor trimite un grupaj de 10 poeme, în 3 exemplare, însoţite de motto, în plic închis, în care se va introduce un alt plic pe care se va scrie motto-ul ataşat poemelor, iar în interior se vor scrie, pe coală albă, datele de identitate, telefonul şi adresa autorului.
Concurenţii care au debutat în volum vor trimite 2 exemplare din ultima carte editată, însoţite de un plic în care sunt menţionate, de asemenea, datele de identitate, telefonul şi adresa autorului.
Pentru secţiunea proză concurenţii care nu au debutat în volum vor trimite un text de maximum 10 pagini, în 3 exemplare (proză scurtă, fragment de roman), însoţit de motto, în plic închis, în care se va introduce un alt plic pe care se va scrie motto-ul ataşat textului, iar în interior se vor scrie, pe coală albă, datele de identitate, telefonul şi adresa autorului.
Concurenţii care au debutat în volum vor trimite 2 exemplare din ultima carte editată, însoţite de un plic în care sunt menţionate, de asemenea, datele de identitate, telefonul şi adresa autorului.

Premiile care se vor acorda sunt următoarele:

Pentru secţiunea POEZIE – autori de cărţi:
Premiul I: 600 lei;
Premiul II: 500 lei;
Premiul III: 400 lei.
Pentru secţiunea POEZIE – debutanţi:
Premiul I: 500 lei;
Premiul II: 400 lei;
Premiul III: 300 lei.
Pentru secţiunea PROZĂ – autori de cărţi:
Premiul I: 600 lei;
Premiul II: 500 lei;
Premiul III: 400 lei.
Pentru secţiunea PROZĂ – debutanţi:
Premiul I: 500 lei;
Premiul II: 400 lei;
Premiul III: 300 lei.

Alexandru Macedonski (14 martie 1854–24 noiembrie 1920) a fost un poet, prozator, dramaturg și publicist român, de etnie macedoneană. Supranumit „Poetul Rondelurilor”, inspirându-se din literatura franceză, Macedonski a fost primul reprezentant al Simbolismului în literatura română, iniţiatorul cenaclului și revistei literare „Literatorul”. El a susţinut modernizarea poeziei românești, fiind într-o polemică permanentă cu junimiștii – Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu şi Ion Luca Caragiale. Pe de altă parte, Alexandru Macedonski a încurajat, la începuturile activităţii lor scriitoricești, numeroși tineri talentaţi, printre care George Bacovia, Tudor Vianu şi Traian Demetrescu, pe care i-a publicat în revista „Literatorul”.
În memoria sa şi pentru a continua acţiunea de promovare a tinerilor scriitori talentaţi, începând din 2014, Asociaţia Macedonenilor din România (A.M.R.) organizează, în fiecare an, Festivalul-Concurs Naţional de Literatură „Alexandru Macedonski”, adresat atât scriitorilor care nu au debutat în volum, cât şi celor cu unul sau mai multe volume editate, membri sau nu ai Uniunii Scriitorilor din România, din ţară şi din străinătate.
Întrucât poetul Alexandru Macedonski este de origine macedoneană, concursul se adresează şi scriitorilor de etnie macedoneană, membri sau simpatizanţi ai Asociaţiei Macedonenilor din România, precum şi, în egală măsură, tuturor minorităţilor etnice din România, cetăţeni români, care vor să participe la acest festival organizat sub egida A.M.R.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ