Au fost semnate contractele de finanţare
48 de milioane de euro pentru modernizarea drumului DJ 561A Giurgiţa – Pleniţa

În cadrul unui eveniment desfăşurat luni - 20 mai, în prezenţa vicepreşedintelui Senatului României Claudiu Manda, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a semnat, împreună cu viceprim-ministrul Daniel Suciu, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, şi cu directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu, contractele de finanţare pentru două proiecte, cu o valoare totală de 47,5 milioane de euro, inclusiv TVA, care vizează modernizarea integrală a drumului judeţean 561A Giurgiţa – Băileşti – Pleniţa – limita judeţului Mehedinţi, cu o lungime de aproximativ 70 de kilometri.

0

Demersurile sunt implementate în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014 – 2020, din fondurile rezervate pentru proiectele incluse în Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD). „Suntem într-un moment foarte important pentru CJ Dolj, întrucât semnăm contractele de finanţare pentru două tronsoane ale aceluiaşi drum judeţean, respectiv DJ 561A Giurgiţa – Pleniţa – limita judeţului Mehedinţi. Fondurile le obţinem prin POR, din sumele destinate în mod special administraţiilor locale riverane Dunării, în cadrul SUERD. Sunt membru al Comitetului European al Regiunilor de la Bruxelles şi, în cadrul acestui mandat pe care îl deţin, am fost onorat să reprezint România, din funcţia de vicepreşedinte al Grupului Interregional Dunărea, în perioada în care Comisia Europeană, la însărcinarea primită de la Consiliul European, elabora această strategie a UE pentru Regiunea Dunării.
În momentul în care au fost alocaţi bani în vederea finanţării proiectelor importante pentru SUERD, noi am fost destul de rezervaţi cu privire la faptul că vom putea obţine toate fondurile necesare. De aceea am şi fracţionat acest drum, lung de 70 de kilometri, în speranţa că vom reuşi să implementăm măcar unul dintre cele două demersuri ale noastre. Iată însă că avem această şansă de a pune în operă întreaga lucrare – modernizarea unui drum care traversează şase comune şi municipiul Băileşti. Este una dintre arterele importante ale Doljului; este unul dintre cele 46 de drumuri ale reţelei de transport rutier pe care o gestionează Consiliul Judeţean, o reţea care măsoară peste 1.100 de kilometri.
În ceea ce priveşte evenimentul de astăzi, doresc să subliniez faptul că vorbim despre semnarea celui de-al 12-lea şi a celui de-al 13-lea contract cu fonduri europene al CJ Dolj. Demersurile noastre cu finanţare nerambursabilă aprobate până în prezent înseamnă peste 190 de milioane de euro care intră în judeţ, în acest exerciţiu financiar. Cu aproape 210 kilometri de drumuri judeţene pe care îi vom reabilita sau moderniza, cu sumele obţinute fie din fonduri ale UE, fie cu bani de la bugetul de stat, îmbunătăţirea infrastructurii rutiere rămâne principala noastră preocupare în actualul mandat.
În urmă cu o săptămână, eram tot împreună şi semnam un proiect grandios pentru noi, «Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din Judeţul Dolj», cu investiţii în valoare totală de 446 de milioane de euro, de care vor beneficia 22 de localităţi şi CJ.
În Dolj, avem o echipă foarte unită, care lucrează pentru binele comunităţii şi vreau să evidenţiez faptul că, în anii următori, investiţiile care urmează să fie realizate atât în Craiova, cât şi în restul judeţului vor consolida poziţia acestei frumoase zone pe harta economică a României.
Doresc să le mulţumesc tuturor celor care s-au implicat şi care susţin în continuare implementarea acestor proiecte de importanţă majoră pentru judeţul nostru – domnului vicepreşedinte al Senatului României Claudiu Manda, doamnei Lia Olguţa Vasilescu, precum şi colegilor noştri din cadrul aparatului de specialitate al CJ“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Investiţii pentru Dolj
În cadrul evenimentului desfăşurat la sediul Consiliului Judeţean Vâlcea, în prezenţa vicepreşedintelui Senatului României Claudiu Manda, au mai fost perfectate documentele de finanţare pentru dotarea ambulatoriului din cadrul Spitalului Orăşenesc Segarcea şi pentru amenajarea unui centru de zi pentru persoane vârstnice în comuna Celaru. „Mă bucur să fiu prezent la Râmnicu Vâlcea, pentru a participa la semnarea mai multor contracte cu finanţare europeană. Pentru că suntem acuzaţi că nu sunt atrase fonduri nerambursabile, doresc să subliniez încă de la început că doar astăzi vorbim, pentru judeţul Dolj, de atragerea unei sume de 49 de milioane de euro, pentru trei investiţii pe care le considerăm foarte importante. Vorbim despre un demers care va fi implementat de CJ şi care vizează modernizarea unui drum judeţean care pleacă din Giurgiţa, trece prin localităţile Urzicuţa, Afumaţi, Băileşti, Moţăţei, Unirea şi Pleniţa, ajungând până la limita judeţului Mehedinţi. Al doilea proiect vizează o finanţare pentru Spitalul Orăşenesc Segarcea, iar cel de-al treilea priveşte căminul pentru persoane vârstnice din comuna Celaru.
Şi încă o veste bună în ceea ce priveşte îmbunătăţirea infrastructurii rutiere din Dolj: Consiliul Judeţean va depune un proiect de finanţare din Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, pentru modernizarea drumului DJ 641, care porneşte din Teslui şi traversează comunele Drăgoteşti, Robăneşti, Pieleşti, Gherceşti, Mischii şi Şimnicu de Sus. Având în vedere sumele care sunt prevăzute, nu cred că avem niciun fel de emoţii în ceea ce priveşte succesul demersului“, a precizat vicepreşedintele Senatului României Claudiu Manda.

Rată de accesare prin POR este de peste 80%
La rândul său, viceprim-ministrul Daniel Suciu, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a afirmat: „În ultima perioadă, le-am solicitat colegilor mei din minister o urgentare pentru tot ceea ce înseamnă proiecte finanţate prin POR. Iată că reuşim astăzi să semnăm foarte multe contracte, nu doar pentru judeţul Vâlcea, ci şi pentru Dolj, pentru Mehedinţi, pentru Hunedoara. Ca o statistică, trebuie să vă spun că am ajuns la un stadiu de contractare prin POR de peste 80 la sută, iar noi, cei de la Guvern, alături de autorităţile locale, nu ne vom lăsa până când nu vom accesa şi ultimul euro disponibil prin acest program foarte important.
Astăzi, semnăm proiecte dragi nouă, pentru că am ţinut şi ţinem în continuare să depunem toate eforturile pentru domeniul educaţiei, pentru sănătate şi pentru infrastructura de transport. Aceasta aşteaptă oamenii de la noi, aceasta aşteaptă locuitorii din Dolj şi din toate judeţele şi aceasta este ceea ce facem. Îi felicit pe domnul preşedinte Ion Prioteasa, pe domnul Claudiu Manda şi pe toţi primarii care au avut încredere să depună solicitări prin POR. Iată că, astăzi, Consiliul Judeţean şi cele două primării din Dolj semnează contracte de 49 de milioane de euro, fără TVA.
Lansez un apel, aşa cum fac în fiecare judeţ, aşa cum procedează şi colegul meu, domnul ministru Răzvan Cuc, un apel adresat constructorilor şi celor care vor operaţionaliza aceste investiţii. De la minister, niciodată nu s-a întârziat cu plata. Colegii care derulează proiecte prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală ştiu acest lucru. Dar le cer tuturor constructorilor să se încadreze şi ei în termene, pentru că sunt foarte multe investiţii în derulare şi interesul nostru comun este să le finalizăm la timp, cu lucrări de foarte bună calitate. Iar Guvernul României este un partener corect când vine vorba de plată. Pentru noi, fiecare cetăţean, din fiecare localitate, este extrem de important şi tot ceea ce se întâmplă, atât prin PNDL, cât şi prin alte programe guvernamentale, susţine acest lucru“.

La evenimentul organizat luni, la sediul Consiliului Judeţean Vâlcea, au mai participat primarul oraşului Segarcea, Nicolae Tutunaru, primarul comunei Celaru, Lucian Lion, şi directorul Direcţiei Afaceri Europene din cadrul CJ, Daniela Băluţă.
Cele două proiecte depuse de Consiliul Judeţean Dolj în cadrul POR, ale căror contracte de finanţare au fost semnate luni, prevăd: „Modernizarea DJ 561A Giurgiţa (DJ 561) – Urzica Mare – Urzicuţa – Afumaţi – Boureni – Băileşti – Balasan – Moţăţei Gară – Moţăţei (intersecţie DN 56), tronson 1 – km 0+000 – 41+474“ (având o valoare totală de 27,7 milioane de euro) şi „Modernizarea DJ 561A Moţăţei (intersecţie DN 56) – Dobridor – Unirea – Pleniţa – Limita Jud. Mehedinţi, tronson 2 – km 41+741 – 72+237“ (cu o valoare totală de 19,8 milioane de euro).

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ