Chris Simion spune că Pascal Bruckner este unul dintre personajele principale ale carierei sale. Colaborarea dintre cei doi a început în 1999, regizoarea din România lucrând de-a lungul timpului, pe patru dramatizări după romanele acestuia. În urmă cu trei ani, Chris îi sugera lui Pascal Bruckner să scrie teatru, considerând că creează foarte bine dialog. ”După ce i-am spus că am vândut casa bunicii şi am cumpărat un teren pe care vrem să construim un teatru, într-o lună mi-a trimis pe email cu o piesă de teatru care se numeşte Crăciunul preşedintelui. „Este prima lui piesă de teatru și este una dintre cele mai bune piese de teatru pe care le-am citit până acum. Cred că scrie mai bine teatru, decât eseu sau proză”, spune Chris Simion.

O comedie politică

Titlul original al piesei este ”Crăciun la Palat”: ” Inspirată puţin din absurdul lui Eugen Ionesco, e o comedie politică, o temă actuală pentru orice spaţiu cultural, social, politic. La noi va pica de minune pentru că întâmplător este şi an electoral. Poate va trezi în sufletele noastre ceva mai mult decât un act cultural, un act de divertisment.” spune Chris Simion. Cea mai mare parte din distribuţie este formată din actori ai Teatrului Anton Pann, pe care Chris Simion îl consideră un teatru cu o energie specială. În spectacol joacă însă şi ”magicianul” Marian Rîlea.

„Când i-am povestit despre spectacol, IPS Varsanufie m-a întrebat dacă vreau să îl fac la Vâlcea”

Cum a ajuns Teatrul Anton Pann scena unui spectacol în premieră mondială după un text, tot în premieră, al unui romancier uriaș? „Înaltpreasfinţitul Varsanufie, arhiepiscopul Râmnicului, de care mă leagă o relaţie specială m-a convins să aduc piesa la Vâlcea. Când i-am povestit despre spectacol m-a întrebat dacă vreau să îl fac și în afara Bucureştiului? Unde unde? Păi, la Râmnicu Vâlcea”, povestește Chris Simion. Și ar mai fi ceva. De zece ani, artista bate cărările spiritualității până la mănăstirea Pătrunsa, unde se află duhovnicul ei. Așa a ajuns Vâlcea a doua casă. Iar în aceste zile, Chris și-a propus să îl conducă pe Bruckner și prin mănăstirile Vâlcii”. Aşa cum a scris proza despre Tanacu, poate va găsi loc, într-unul din romanele sale, pentru zona aceasta.”, spune regizoarea.

Pascal Bruckner, un reper al literaturii moderne

Pascal Bruckner, romancier și eseist francez, s- a născut la Paris în 1948. A fost profesor invitat al universității californiene Saint-Diego (1986–1995), profesor la Institutul de Studii politice din Paris (1990–1994), colaborator al cotidianului Le Nouvel Observateur și, în prezent, al ziarului Le Monde. Figură-cheie a intelectualității pariziene, acest filosof al actualității (a scris eseurile Mizeria prosperității, Euforia perpetuă, Noua dezordine amoroasă) este celebru în România mai ales prin romanele sale: Iubirea față de aproapele[1], Hoții de frumusețe (Premiul Renaudot 1997), Luni de fiere, Căpcăunii anonimi, Palatul chelfănelii, Copilul divin și Paria.

Chris Simion-Mercurian, un regizor de avangardă
Chris Simion s-a născut pe 20 august 1977, în Bucureşti. A absolvit Universi¬tatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” – Bucureşti, secţia teatrologie, în 2000 şi secţia regie teatru în 2005. A iniţiat proiectul „Griviţa 53 – Primul teatru construit împreună” („G 53”), pentru care a şi fost scrisă piesa de teatru ”Crăciunul președintelui”.
Prima carte, Dragostea nu moare. O concluzie la 16 ani, i-a fost publicată la vârsta de 16 ani, în 1994, autoarea fiind numită de criticul George Pruteanu „un fel de pui de Cioran în fustă lungă şi neagră”. La 17 ani i se publică Dogmatica fericirii. Alte titluri publicate: Disperarea de a fi (1996); De ce nu suntem ceea ce putem fi? (1997); Spovedania unui condamnat (1998/2000); În fiecare zi, Dumnezeu se roagă la mine (2002), Ce ne spunem când nu ne vorbim (Editura Trei, 2010).
În 2009 devine membru al Uniunii Scriitorilor din România. În teatru Chris Simion este cunoscută ca un regizor de avangardă. A semnat regia la peste 30 de spectacole de teatru. Dintre spectacolele ei, amintim: Copilul divin după Pascal Bruckner (1999), Scaunele după Eugene Ionesco (2004), Dragostea durează 3 ani după Frédéric Beigbeder (2006), Şi caii se împuşcă, nu-i aşa? după Horace McCoy (2007), Omul pescăruş după Pescăruşul Jonathan Livingstone de Richard Bach (2009), 7 blesteme (2010), Maitreyi după Mircea Eliade (2011), Oscar şi Tanti Roz după Eric Emmanuel Schmitt (2010), Hoţii de frumuseţe după Pascal Bruckner (2013),etc. Conduce Compania de Teatru D’AYA, un proiect privat, inovator, pornit la iniţiativa scriitorului francez Pascal Bruckner, care a devenit ulterior Preşedintele Onorific al companiei. Este Preşedintele Festivalului de Teatru Independent Undercloud. Începând cu 2015, lansează brandul Chris Simion theatre&more.

Distribuția spectacolului Crăciunul președintelui:
Președintele: TAVI COSTIN
Majordomul președintelui: MARIAN RÎLEA / ALEXANDRU BETERINGHE
Frizerul președintelui: ANDREI CĂTĂLIN
Soția frizerului: DENISSE MOISE
Miniștrii: DAN PUGHINEANU

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ