Poliţişti din cinci ţări, percheziţii în Vâlcea: peşte contaminat cu chimicale şi metale grele

Poliţişti din România, Italia, Franţa, Spania şi Ungaria au descins marţi la peste 100 de adrese din mai multe judeţe, inclusiv în Vâlcea, pentru destructurarea unei reţele care ar fi introdus ilegal în ţară peşte contaminat cu chimicale şi metale grele, pescuit în zone interzise din Italia, Spania şi Franţa.

0

În judeţul Vâlcea au fost efectuate 19 percheziţii în Râmnicu Vâlcea, Ioneşti şi Nicolae Bălcescu (n.r. vom reveni cu precizări despre persoanele şi firmele la care s-au făcut aceste percheziţii). De asemenea, poliţiştii au mai efectuat percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Constanţa, Călăraşi, Dâmboviţa, Argeş, Ilfov, Tulcea, Prahova, Braşov, Brăila, Buzău, Giurgiu şi Maramureş. La rândul lor, poliţiştii români au participat la acţiunile similare care au avut loc pe teritoriul Italiei, Spaniei, Franţei şi Ungariei.

O grupare formată din sute de români, francezi, italieni şi unguri
Potrivit Poliţiei Române, gruparea organizată, formată din sute de români, francezi, italieni şi maghiari, ar fi creat un adevărat mecanism de procurare ilegală a peştelui, din afara ţării, dar şi de transport şi comercializare în România. „Produsele piscicole erau obţinute din apele teritoriale ale Italiei, Spaniei şi Franţei, unde pescuitul era interzis, peştele din acele zone fiind impropriu consumului. Ulterior, cantitatea rezultată în urma braconajului piscicol era depozitată şi transportată fără a avea autorizaţie sanitar-veterinară, aşa cum impune legislaţia europeană şi română în domeniu.
Aducerea în România a peştelui ar fi fost posibilă prin folosirea unor documente falsificate, membrii grupării efectuând achiziţii intracomunitare, prin intermediul unor societăţi româneşti cu obiect de activitate în domeniul comercializării produselor piscicole, special înfiinţate pentru a servi activităţii infracţionale”, se arată în comunicatul IGPR.

Au fost confiscate 30 de tone de peşte

„În urma cooperării internaţionale dintre Poliţia Română şi autorităţile poliţieneşti din Spania, Ungaria, Franţa, Italia şi Portugalia, a fost documentată activitatea grupării infracţionale, iar toate informaţiile existente s-au valorificat prin blocarea accesului pe piaţa românească a 30 de tone de peşte, impropriu consumului, a cărui valoare s-ar fi ridicat la aproximativ 600.000 de lei. Cu sprijinul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor a fost distrusă întreaga cantitate de peşte confiscată”, mai precizează documentul citat.

S-a început urmărirea penală in rem

„În cauză a fost dispusă începerea urmăririi penale in rem şi se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, comercializare de produse alterate, evaziune fiscală, precum şi deţinere, transport şi comercializarea fără documente legale a peştelui”, a mai anunţat Poliţia Română.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ