Muzeul Iluziilor Optice vine pentru prima dată la Craiova, la Muzeul Olteniei!

Iluzii optice, 24 de oglinzi de mari dimensiuni care deformează realitatea, o hologramă piramidală, un generator Van De Graaff sau un theremin, instrumentul muzical la care poţi cânta fără să îl atingi, sunt doar câteva dintre lucrurile care îi aşteaptă pe vizitatori, pentru prima oară în Craiova, la primul Muzeu al Iluziilor Optice din România, care va fi găzduit în perioada 1-9 iunie, la Muzeul Olteniei Craiova – Secţia de ştiinţele naturii.

0

Conceptul este unul unic în România şi are un caracter interactiv – vizitatorii vor putea înţelege cum funcţionează iluziile prin contactul direct cu cele peste 100 de obiecte prezentate, dar şi prin explicaţiile unui povestitor unplugged, care va oferi detalii despre mecanismele lor de funcţionare şi va face demonstraţii live. Totodată, proiectul este unul mobil şi îşi propune să ajungă în toate marile oraşe ale României. Deşi este o premieră pentru ţara noastră, conceptul de Muzeu al Iluziilor este unul popular în multe dintre marile oraşe ale lumii, care au astfel de muzee interactive permanente: Barcelona, Zagreb, Moscova, Ljubljana sau Sankt Petersburg sunt doar câteva exemple de metropole cu tradiţie în acest sens. „Noi ne-am dorit mult să creăm un loc în care participanţii de orice vârstă să poată învăţa prin joacă şi interacţiunea directă cu exponatele”, a declarat Adrian Filpişan, iniţiatorul principal al Muzeului Iluziilor, care a mai spus că „Proiectul e, în primul rând, unul educativ şi neconvenţional. Cred că fiecare familie, fiecare copil şi fiecare persoană trebuie să intre măcar o dată într-un Muzeu al Iluziilor Optice: e o experienţă unică să parcurgi exponatele, să cânţi la theremin sau să te aşezi pe spate pe un pat cu 2.200 de cuie fără să ţi se întâmple nimic, la fel cum e amuzant şi provocator să încerci să rezolvi enigmele din spatele fiecărei iluzii optice în parte” .

Trei săli dedicate
Muzeul Iluziilor Optice îşi conduce vizitatorii prin 3 mari capitole, fiecare destinat unui alt tip de iluzii. Sala oglinzilor deformate este locul unde cei mici se vor distra şi vor deveni, pentru câteva minute, subţiri ca o sfoară sau rotunzi ca un balon, vor avea burta până la nas sau vor deveni pitici.
Iluziile optice vor avea şi ele o sală dedicată: peste 50 de tablouri originale, unele de mari dimensiuni, vor provoca voinţa şi inteligenţa celor care vor încerca să rezolve misterele din spatele lor. Toate imaginile sunt dotate cu instrumente de măsurat, cu ajutorul cărora vizitatorii vor încerca să înţeleagă cum funcţionează iluziile.
A treia sală este dedicată obiectelor care le vor oferi vizitatorilor experienţe unice: aici, vizitatorii vor putea înţelege cum funcţionează hologramele, vor încerca să descifreze mecanismul iluziei cinematografice sau vor putea să îşi încerce talentele muzicale la un theremin, primul instrument muzical electronic.
„Noi nu vrem doar să le oferim vizitatorilor o alternativă plăcută pentru petrecerea timpului liber, ci şi să le provocăm gândirea, să îi facem să înţeleagă care sunt mecanismele logice şi naturale care se află în spatele tuturor iluziilor care ne înconjoară. Muzeul Iluziilor Optice e, prin asta, şi o completare neconvenţională, dar extrem de utilă, a educaţiei formale din şcoli. Totodată, le recomandăm vizitatorilor să aibă bateria telefonului sau a aparatului foto 100% încărcată când vin la noi, pentru că vor pleca cu multe amintiri frumoase de aici”, a adăugat Filpişan.

Muzeul va putea fi vizitat pe bază de rezervare, la contact@muzeuliluziilor.ro sau la numărul de telefon 0752.690.245. Spectacolele se vor desfăşura între orele 09:00 şi 18:00, din oră în oră, cu începere la oră fixă. Durata unei vizite este de 60 de minute, iar preţul unui bilet este de 16 lei.
Muzeul Olteniei Craiova se află pe str. Popa Şapcă, nr. 8. Muzeul Iluziilor Optice este un proiect al Asociaţiei Astronomice Pluto.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ