Mihail Genoiu, primarul Craiovei: Ziua Independenţei, moment reper al istoriei noastre

0

Ziua de 9 mai este o zi plina de însemnătate pentru noi, craioveni și români de pretutindeni. Este ziua în care sărbătorim independența de stat a României, semnarea capitulării Germaniei Naziste în cel de-al doilea Război Mondial, dar este și ziua în care marcăm pacea și unitatea din Europa.

Celebrarea Zilei Independenței, moment reper al istoriei noastre, are o semnificație aparte pentru noi, craiovenii. Mărturie a devotamentului bravilor soldați stau zecile de medalii și paginile de glorie scrise cu sângele craiovenilor căzuți în lupta pentru independență. Craiova de atunci s-a implicat cu tot ce a avut mai bun: oameni, adăposturi, resurse, fiind, prin poziţia sa, un centru important, unde s-au luat toate măsurile necesare desfăşurării operaţiunilor militare. Să nu uităm că de momentul istoric 1877 ne leagă și puterea mobilizatoare care i-a caracterizat pe cetățenii de vază ai Craiovei și veteranii Războiului de Independență, care, la început de secol 20, puneau umărul pentru a realiza legendarul Monument al Independenței în onoarea bravilor soldați conduși, în 1877, de Principele Carol I.
Un alt moment important este semnarea capitulării Germaniei Naziste în cel de-al doilea Război Mondial. Se întâmpla pe 9 mai 1945, când România contribuia decisiv la scurtarea celui de-al doilea război mondial cu șase luni prin întoarcerea armelor împotriva naziștilor.

Marcăm astăzi, deopotrivă, și Ziua Europei – o sărbătoare a păcii, unității și toleranței, valori pe care le împărtășim și le prețuim cu toții. Sunt valori care au pătruns și care au devenit cuvinte cheie în societatea noastră, odată cu integrarea României în Uniunea Europeană. În cei 12 ani de când este membră a Uniunii Europene, România a dovedit că are un rol important și activ, iar astăzi este și mai pregătită pentru a face față noilor provocări și evoluții din regiune și din întreaga lume. De altfel, progresele mari realizate de țara noastră s-au remarcat chiar în această perioadă recentă, prin asigurarea unui mandat de succes al României la președinția Consiliului Uniunii Europene.

Iar pentru noi, craiovenii, ziua de 09 mai capătă, în contextul anului 2019, o importanță deosebită pentru că putem spune cu mândrie că am fost gazde bune și parteneri de încredere în organizarea a două dintre cele mai importante evenimente de pe agenda președinției Consiliului Uniunii Europene. Este vorba despre Forumul Industriei Auto și Conferința legată de problematica diasporei. Au fost cele mai bune ocazii pentru a prezenta orașul nostru delegațiilor oficiale din țări ale Uniunii Europene.

Sărbătorirea zilei de 9 mai este pentru noi un prilej de îndreptare a gândurilor pline de recunoștință către generațiile de eroi, dar și o ocazie de a veni cu proiecte noi care să ne ridice standardele la înălțimea așteptărilor unei Europe unite a secolului 21.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ