Reporter: Cea mai importantă responsabilitate politică – spuneaţi odată – a fost aceea de primar al Craiovei, posibil şi fiindcă aţi reuşit să legaţi de numele dumneavoastră multe obiective importante din oraş. Care au fost cele mai de suflet realizări?
Lia Olguţa Vasilescu: Cred că stadionul şi centrul vechi. Centrul istoric a fost un proiect început de fostul primar, dar se baza doar pe partea de infrastructură stradală: schimbarea reţelelor de utilităţi şi pavimentul. Am spus că nu trebuie să ne mulţumim doar cu atât şi că trebuie să convingem proprietarii să repare faţadele. Acolo unde au fost blocuri, am intervenit cu sponsorizări din partea mediului de afaceri, ceea ce mi-a adus şi un dosar penal şi o pereche de cătuşe, pe principul că nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită.

Implicare totală

Luni de zile, am luat la picior toate străzile din zona centrală, alături de cei mai buni arhitecţi ai oraşului, şi am stabilit cum să arate faţadele. Am scos chioşcurile mizerabile şi hoţii de buzunare care îşi stabiliseră acolo comandamentul. Acum nu ţi-e ruşine să mergi cu oameni care vin din cele mai frumoase oraşe şi să te lauzi cu ce ai.
Stadionul a fost însă obiectivul care poartă amprenta mea pe de-a-ntregul. Până să ajungă să arate ca acum, am schimbat trei proiecte. Prima variantă era absolut superbă, dar costa 300 de milioane de euro şi de la Guvern mi s-a spus atunci: „Vrei stadion sau vrei să rămâi cu nişte poze frumoase?“ Am cerut proiectantului o altă variantă şi când mi-a adus-o, am făcut o criză de nervi: semăna cu un colac de toaletă. I-am spus că oraşul acesta este condus de o femeie cu simţ estetic şi că nu se construieşte aşa ceva în Craiova. Mi-a adus o variantă îmbunătăţită, care semăna cu o oală. Am respins-o şi pe aceasta.
Ultima a fost varianta care s-a şi construit şi care a câştigat locul 4 în lume, în competiţia pentru cel mai frumos stadion. Având în vedere că primele trei propuneri câştigătoare costau de la câteva sute de milioane până la un miliard şi jumătate de euro, mă pot considera mulţumită.
Desigur, şi alte realizări sunt importante şi utile: reabilitarea tuturor parcurilor, începând cu „Romanescu“ sau Grădina Botanică şi terminând cu cele de cartier, construirea primului spital municipal de după Revoluţie din România sau reabilitarea tuturor spitalelor din subordinea primăriei, precum şi a şcolilor, asfaltarea a mai mult de 60% dintre străzile din oraş, introducerea reţelelor de apă în toată Craiova, casetarea canalelor Râului şi Corniţoiu, pe unde nu puteai trece din cauza mirosului, sau construirea adăpostului canin. Câţi craioveni îşi mai amintesc că în 2012 nu mai puteai circula pe străzi din cauza câinilor?

Pensiile, dublate în mandatul PSD

R: Aţi avut un mandat de doar doi ani la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, dar aţi finalizat tot programul de guvernare prevăzut până în 2020. Dacă toţi craiovenii vă cunosc după realizările de primar, acum toţi românii vă ştiu că aţi crescut pensiile şi salariile. Care sunt cele mai importante schimbări pe care le-aţi făcut în calitate de ministru?
L.O.V.: Legea pensiilor cred că este cea mai importantă dintre cele finalizate de mine. Am pornit de la o valoare a punctului de pensie de 871 de lei şi, în 2020, se va ajunge la 1.775 de lei. Deci, pensiile se dublează în interiorul mandatului nostru. Evident, în 2021 creşterea va fi şi mai mare, deoarece se trece pe noua formulă de calcul, din care se mai câştigă 30% în plus la pensie şi se adaugă şi drepturi salariale precum acordul global sau al 13-lea salariu, care până acum nu se calculau la pensie.
După toate calculele, pensiile publice vor avea acelaşi cuantum ca alte pensii speciale, ceea ce mi-am dorit mult să se întâmple. Din păcate, recalcularea întârzie din cauza faptului că PNL a blocat legea o perioadă, atacând-o la Curtea Constituţională. Nu voi reuşi niciodată să înţeleg de ce, dacă tot nu construiesc nimic pentru oameni, măcar nu se abţin să blocheze ce fac alţii.
Legea salarizării, iarăşi, e un pariu câştigat. Am pornit de la ideea că trebuie să creştem, în patru ani, salariile bugetarilor cu 56%. Legea aduce însă creşteri mai mari de 56% pe medie, în 4 ani. Nu mai vorbesc aici de medici, în cazul cărora salariile s-au dublat şi, în unele cazuri, chiar triplat.
Bugetarii au început să simtă beneficiile legii, pentru că au văzut că au creşteri anuale, şi acum cer să se aplice legea aşa cum a fost ea votată. Ludovic Orban spunea acum un an că primul lucru pe care-l va face când va veni la guvernare va fi abrogarea acestei legi. Acum nu o mai spune, întrucât a văzut că bugetarii au început să o aprecieze şi să realizeze că nu i-am minţit. Asta nu înseamnă însă că nu îşi doreşte în continuare să o facă. Ei doar atât ştiu: să taie!
Însă nu vreau să trecem mai departe fără a reaminti şi alte legi realizate de mine, cum ar fi: Legea adopţiilor, care relaxează procedurile de adopţie şi prevede sume de bani pe care statul le acordă familiilor adoptatoare; Legea privind teleworkingul, care dă posibilitatea celor care lucrează pe calculator să o facă de acasă; Legea privind combaterea violenţei domestice, pe care ONG-urile o cer de peste 10 ani şi pe care am reuşit să o finalizez, sau modificările aduse la legislaţia privind persoanele cu dizabilităţi, inclusiv dublarea prestaţiilor plătite de stat acestor persoane.

R: Care este obiectivul către care vă îndreptaţi atenţia în următoarea perioadă?
L.O.V.: Drumul expres Piteşti – Craiova. Este un pariu pe care PSD îl va câştiga, chiar dacă Iohannis nu a acceptat nominalizarea mea ca ministru la transporturi. Aşa cum mă ştiţi, dacă eram ministru acolo, mă mutam în şantier şi garantez că drumul era gata până la finalul anului 2020! Va fi mai greu să pun presiune pe constructori şi funcţionari, ca să se termine la fel de repede, fiind simplu deputat. Dar mi-am luat-o ca temă şi veţi vedea că mă voi preocupa serios ca acest drum vital pentru dezvoltarea Olteniei să se finalizeze.
R: Având în vedere că tot ce aţi promis aţi realizat, chiar dacă ne era greu să ne imaginăm acum câţiva ani că vom avea un asemenea stadion la Craiova sau că veţi reuşi să construiţi un spital cu 4 corpuri în Bănie, vă credem pe cuvânt şi aşteptăm surpriza pe care doriţi să ne-o rezervaţi nouă, oltenilor! Mult succes!

Realizat la comandat de PSD de SC INDISCRET MEDIA SRL, cod mandatar financiar 41190008

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ