„Dacă în patru ani de zile nu s-a reuşit decât stabilirea amplasamentelor şi studiile de fezabilitate, într-adevăr (România – n.red.) riscă să se piardă banii europeni, pentru că mai urmează licitaţiile, construcţia efectivă, lucruri care sunt greu de crezut că vor fi realizate în acest interval de timp. (…) Regulile europene arată că, dacă până în 2023, 90% din lucrările respective nu sunt făcute, se dau toţi banii înapoi, se pierd toţi banii“, a declarat, la începutul săptămânii, Corina Creţu. Comisarul român s-a plâns de faptul că aşteaptă de un an răspunsuri la scrisorile pe care le-a trimis Guvernului, cu privire la decizia legată de finanţarea europeană alocată pentru spitale. „Dacă dânşii doresc să folosească banii pentru actuala perioadă de programare, trebuie să avem o solicitare. Am înţeles că se doreşte fazarea. Deci, folosirea acestor 300 de milioane de euro doar pentru documentaţie şi începerea construcţiei efective de la 1 ianuarie 2021. Asta am înţeles din presă, dar noi, la Comisia Europeană, nu avem nicio solicitare. Dacă se doreşte să se folosească aceşti bani europeni pentru alte obiective, iar ne trebuie o solicitare şi o notificare către Comisia Europeană, pe care nu o avem“, a mai spus comisarul european.
Ministrul Pintea: Spitalele regionale se vor construi
În ciuda avertismentelor extrem de dure venite din partea comisarului Corina Creţu, ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, susţine că cele trei spitale regionale cofinanţate din fonduri europene „se vor construi, indiferent de polemica din jurul lor“. Ministrul a subliniat că estimarea de cost pentru construcţia unui astfel de spital este de 400 de milioane de euro, iar România are alocate, în actualul exerciţiu financiar, doar câte 50 de milioane de euro pentru fiecare spital. „Nu poţi utiliza 50 de milioane de euro pentru a finanţa un spital care costă 400 de milioane de euro“, preciza Pintea.
Ion Prioteasa: Banii pentru spital după 2020
Optimist în privinţa şanselor spitalului regional de la Craiova se arăta, recent, şi preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa (foto). „Spitalul regional nu a fost abandonat niciodată, iar Craiova nu a fost scoasă niciodată de pe harta celor trei spitale regionale din ţară. (…) Spitalul se face aşa cum s-a discutat ultima dată, în două etape. Astfel, pe mandatul financiar care este până în 2020 se fac toate documentele şi se plătesc cei care au lucrat la documentaţii, din banii alocaţi de la UE, adică din cele 50 de milioane de euro. După care, profitând şi de preşedinţia României la Consiliul Europei, cu siguranţă că va fi o abordare mult mai exactă din mandatul financiar următor, adică după 2020, cu o sumă mult mai consistentă faţă de cea de acum. Asta în ideea în care, dacă data trecută se vorbea de bani luaţi de la Banca Mondială sau de la BEI, de data asta vorbim doar de bani europeni“, declara, în urmă cu două luni, Ion Prioteasa. Acesta a prezentat atunci şi un proiect al spitalului, care, conform documentaţiei, ar urma să aibă cinci etaje, iar la ultimul etaj un heliport pentru elicoptere. „(…) Am primit un draft al Spitalului Regional Craiova, de la proiectanţii străini care se ocupă de acest proiect, şi ne-am gândit să îl facem public, pentru că deja s-a lucrat, iar spitalul, faţă de ce ştiam noi, a suferit câteva modificări. Este vorba de un spital cu cinci etaje, la ultimul etaj cu heliport pentru elicoptere, şi cu mai multe intrări principale“, adăuga preşedintele CJ Dolj.