Hristos anesti!
Lumânări de Paşti, primite în dar de la Salonic

Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” a primit în dar mai multe lumânări tradiţionale de Paşti – Lambatha, realizate de copiii îngrijiţi în cadrul Asociaţiei „Amea Sotir” din Salonic.

0

Lumânările tradiţionale pe care le folosesc grecii pentru a celebra Noaptea Învierii, renumitele Lambatha, joacă un rol semnificativ în pregătirea şi aşteptarea celei mai mari sărbători a creştinătăţii. Lucrate în regim handmade, lumânările sunt frumos decorate, în culori vii şi vesele, şi sunt înzestrate cu ornamente strălucitoare, reflectând personalitatea şi gusturile tuturor celor care le folosesc pentru a lua lumina sfântă şi pentru a spune într-un glas „Hristos anesti!” – Hristos a înviat! Întrebuinţate pe scară largă în Grecia, lumânările tradiţionale reprezintă o marcă a identităţii creştine pe care grecii din diaspora o perpetuează de generaţii.
Acţiunea se încadrează în seria de activităţi, proiecte şi colaborări convenite între Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” şi Consulatul General al României la Salonic cu scopul de a combate excluziunea socială, dar şi pentru promovarea incluziunii şi parteneriatelor prin educaţie şi cultură.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ