În privinţa Consiliului Judeţean Dolj, acestuia îi revine o cotă de peste 61 de milioane de lei din întregul proiect (din care 51,4 milioane de lei cheltuieli eligibile şi 9,7 milioane de lei cheltuieli neeligibile), administraţia judeţeană urmând să participe la costurile totale cu suma de 1,2 milioane de lei, potrivit hotărârii adoptate de consilierii judeţeni. Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a detaliat în şedinţa de plen nivelul investiţiilor prognozate pentru untăţile administrativ- teritoriale implicate în proiect. “Acest proiect este cel mai mare proiect pe care l-a avut vreodată judeţul Dolj, adică un proiect care ajunge la 445 milioane de euro. Ne apropiem de final şi după ce toate cele 23 de UAT-uri vor da o hotărâre de consiliu, credem că săptămâna viitoare va fi momentul când vom semna contractul pentru acest mare proiect. Vom avea o aducţiune de apă de la Isvarna de 96 de kilometri şi vom avea reparaţia conductei vechi, de 28 kilometri. De asemenea, 23 de localităţi din judeţul Dolj beneficiază de apă. Pot să vă spun că municipiul Craiova va avea 222 milioane de euro, comuna Cârcea 8,7 milioane, comuna Malul Mare 4,9 milioane, Bucovăţ 3,2 milioane, Breasta 5,5 milioane, Gherceşti 6,3 milioane, Mischii 4,9 milioane, Işalniţa 1,7 milioane, Șimnicu de Sus 6,1 milioane, Coţofenii din Dos 2,1 milioane, Maglavit 11,2 milioane de euro, Calafat 9,8 milioane, Poiana Mare 7,9 milioane, Băileşti 1,1 milioane, Dăbuleni 8,9 milioane şi Consiliul Judeţean 10,8 milioane de euro”, a spus Prioteasa.

Drum lung, cu „opinteli” şi scumpiri pe parcurs, pentru apă de izvor la robinet
Șeful CJ Dolj spune că implementarea proiectului ar asigura mare parte din necesităţile judeţului în materie de alimentare cu apă şi canalizare, avertizând însă că drumul e lung şi deloc gratuit. „Practic, noi vom avea acoperit circa 59% din populaţia totală a judeţului Dolj şi vor beneficia aproape 400.000 de locuitori. Înainte de 1989, lumea s-a lăudat foarte mult cu aducţiunea de apă de la Izvarna, ca fiind una dintre cele mai mari realizări, dacă nu cea mai mare. Acelaşi lucru probabil va fi şi acum când Craiova şi celelalte localităţi vor avea apă de izvor, apă de la munte la robinetele din casele fiecăruia. Drumul este în continuare destul de lung. Drumul va însemna destul de multe opinteli pentru că în continuare sunt bani de plătit, pentru că în afară de banii care vin de la Uniunea Europeană, comunităţile locale, Consiliul Judeţean, Compania de Apă în mod special, vor trebui să facă eforturi deosebite, să-şi obţină bani, să-şi plătească aceste cofinanţări”, a spus Ion Prioteasa. Compania de Apă Oltenia are de contribuit cu aproape 40 de milioane de euro la finanţarea proiectului cofinanţat din fonduri europene. Societatea mizează pentru asigurarea fondurilor pe un împrumut BERD, la pachet cu un nou plan de tarifare pentru următorii ani, document aprobat, de asemenea, în şedinţele de plen ale CJ Dolj şi CLM. Acesta prevede majorarea anuală a tarifului perceput de companie pentru serviciile de alimentare cu apă şi canalizare. Astfel, din 2019 până în 2024, tariful pentru apa potabilă va creşte anual cu procente cuprinse între 2 la sută şi 7 la sută, iar cel pentru evacuarea şi tratarea apelor uzate cu procente cuprinse între 4 la sută şi 15 la sută. Excepţie face anul 2020, când nivelul tarifelor este programat să stagneze, iar cea mai abruptă majorare este prevăzută pentru anul în curs, când sunt prevăzute majorări de tarif de 7 la sută la alimentarea cu apă şi 15 la sută la canalizare.

Craiova, cotă de cofinanţare de 25 de milioane de lei
În ceea ce priveşte municipiul reşedinţă de judeţ, Consiliul Local Craiova participă la cofinanţarea proiectului, potrivit documentelor aprobate de consilierii locali, cu suma de 21.175.169 lei cheltuieli eligibile reprezentând 2% din valoarea eligibilă a Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Dolj în perioada 2014-2020 (pentru UAT Craiova de 1.058.758.438 lei) şi suma de 3.966.290 lei reprezentând cheltuieli neeligibile. Iată şi cum arată, pe scurt, investiţiile propuse pentru Craiova: reabilitare şi extindere reţele de apă şi canalizare în zona est în municipiul Craiova, în cadrul căruia se vor realiza investiţii în următoarele zone: Cartier Valea Roşie, George Enescu, Brazdă 1 Mai, Bariera Vâlcii, Gârleşti-Drumul Muntenilor, Plaiul Vulcăneşti, Craioviţa, Rovine, Lăpuş Argeş; reabilitare şi extindere reţele de apă şi canalizare în zona vest în municipiul Craiova, în cadrul căruia se vor realiza investiţii în următoarele zone: Făcăi, 3 strazi din cartierul Nicolae Romanescu, Lascăr Catargiu, Cartierul Mofleni, Cartierul Brestei, Izvorul Rece, Rovine II; reabilitare gospodăria existentă de apă Gârleşti, reabilitare rezervoare Bordei, Craiova; extindere staţia de pompare Bordei, Craiova; reabilitare dren Gioroc, pavilion administrativ şi laborator în GA Bordei; reabilitarea aducţiune Işalniţa-Șimnic; proiectare şi execuţie cămine de branşamente, inclusiv achiziţie şi montare apometre în municipiul Craiova – 23.446 buc.; reabilitare staţie de clorinare şi amenajare incintă captare Izvarna; reabilitare şi extindere conducta aducţiune Izvarna – Craiova fir II.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ