„PNL este unul dintre motoarele din cadrul Partidului Popular European”. „PNL este puternic şi reprezintă viitorul României”. Sunt aprecierile lui Manfred Weber, lider al grupului PPE din Parlamentul European şi viitorul preşedinte al Comisiei Europene, prezent la Bucureşti la Summitul PPE din 16 martie 2019. Cuvintele liderului PPE nu au fost simple amabilităţi. Ele arată limpede că PNL este cel mai puternic şi respectat partid din România în Uniunea Europeană. De altfel, la Summit-ul de la Bucureşti, Manfred Weber şi-a prezentat în premieră programul pentru viitoarea preşedinţie a Comisiei Europene, iar România şi românii ocupă un loc important în acest program.
Semnalul dat de reuniunea aleşilor locali şi regionali ai PPE a fost de forţă. Cel mai important partid european are cei mai puternici aliaţi şi parteneri în România: Klaus Iohannis, preşedintele României, şi Partidul Naţional Liberal.
Sigur, vă puteţi întreba ce câştigă România de pe urma faptului că PNL are relaţii bune cu Partidul Popular European. Mai întâi de toate, bunele relaţii sunt bazate pe principii şi valori comune, în interesul României şi al Uniunii Europene. Interesele românilor şi valorile naţionale sunt în armonie cu valorile europene şi asta spun atât PNL, cât şi PPE. De altfel, cu sprijinul PPE, Partidul Naţional Liberal a obţinut în Parlamentul European victorii pentru români: eliminarea taxei de roaming, creşterea subvenţiilor pentru agricultori, despăgubiri pentru fermierii care au avut pierderi din cauza pestei porcine, salvarea combinatelor chimice din România şi a mii de locuri de muncă, apărarea intereselor transportatorilor români, creşterea fondurilor pentru bursele de studii Erasmus, programul care oferă bilete gratuite de tren tinerilor care vor să viziteze Uniunea Europeană.

Repetenţii Europei

După o lungă perioadă de îngheţ în relaţiile cu tovarăşii săi socialişti europeni, Liviu Dragnea a încercat marea cu degetul la congresul acestora de la Madrid, din 22 februarie. A încercat să trezească o fărâmă de simpatie şi a înfierat dreapta europeană şi pe cea din România în culorile şi cu teoriile pe care le foloseşte în ţară. „Trebuie să ieşim la ofensivă împreună!”, i-a îndemnat Dragnea pe socialiştii europeni. A rămas, însă, singur cu acest îndemn. Socialiştii europeni au anunţat sec că îngheaţă relaţiile cu PSD, până când guvernul României îşi va clarifica angajamentul faţă de respectarea statului de drept.
Colegul de guvernare al lui Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu, şi partidul lui au primit, la rândul lor, o palmă din partea fostului lor prieten, foarte vocalul Guy Verhofstadt, liderul ALDE european: „Subminarea sistematică a valorilor europene, printre care se numără şi independenţa justiţiei, nu poate fi făcută în numele ALDE din PE şi nici folosindu-se numele ALDE”.
Socialiştii europeni şi formaţiunea lui Verhofstadt au înţeles, până la urmă, că PSD şi ALDE vor să îi scape de dosarele penale pe Liviu Dragnea şi gaşca lui. Pentru asta, PSD şi ALDE au realizat cel mai amplu asalt la adresa sistemului judiciar din România, unul fără precedent de la căderea comunismului până în prezent, iar reacţiile partenerilor externi nu au întârziat să apară. Teoria cu statul paralel nu a ţinut, nici în faţa românilor, nici în faţa oficialilor europeni.
Înaintea deciziilor PES şi ALDE european, aria reacţiilor externe se lărgise. Au reacţionat pe rând Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia, Grupul Statelor Împotriva Corupţiei (GRECO), Parlamentul European, ambasadele occidentale de la Bucureşti, inclusiv cea a Statelor Unite ale Americii.
Când s-au văzut puşi la zid şi izolaţi de partenerii occidentali, PSD şi ALDE au renunţat la orice aparenţă şi au atacat frontal Uniunea Europeană cu o retorică naţionalist-ceauşistă.
În linia ofensivei anti-europene a PSD-ALDE, a urmat o premieră nefastă de la aderarea la UE şi până astăzi – guvernele Dragnea-Tăriceanu sunt primele care refuză explicit fonduri europene – fonduri pentru spitale regionale, pentru autostrăzi. Au lăsat la Bruxelles necheltuite zeci de miliarde de euro, bani gratis pentru România. De exemplu, din banii europeni pentru angajarea tinerilor (329 de milioane euro), guvernul PSD-ALDE a cheltuit doar 0,3%. Din Fondul Social European (5,43 miliarde euro), guvernul PSD-ALDE a folosit doar 0,16%. Din cele 12,5 miliarde de euro de la Fondul de Dezvoltare Regională, au utilizat doar 2,15 miliarde – din acest fond se puteau construi primele 3 spitale regionale din cele 8 promise de PSD.

Temele reale ale campaniei pentru Parlamentul European

Dragnea şi PSD încearcă să impună o temă falsă pe agenda acestor alegeri – aceea că românii ar fi defavorizaţi în Uniunea Europeană. De fapt, PSD îi tratează pe români drept cetăţeni de mâna a doua în propria lor ţară, de vreme ce guvernarea lor este incapabilă sau refuză de-a dreptul să folosească avantajele oferite de apartenenţa la Uniunea Europeană. Fondurile europene sunt principalul avantaj pentru români, avantaj de care PSD şi-a bătut joc. Mai mult, PSD a pus-o pe Rovana Plumb pe primul loc pe lista de candidaţi la europarlamentare, deşi este unul din cei mai slabi miniştri ai Fondurilor Europene.
Tema reală a campaniei pentru alegerile europarlamentare este: ce s-a realizat cu banii europeni pentru România? La această întrebare, primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene PNL pot să dea cele mai concrete răspunsuri. Adevăratul Minister al Fondurilor Europene este la Oradea, la Alba Iulia, Timişoara, Sibiu, Arad, Suceava, Braşov, Sinaia, Cluj-Napoca. Administraţiile liberale au reuşit să utilizeze aproape un miliard de euro din fondurile europene în folosul comunităţilor lor.

România chiar merită mai mult decât PSD!

Cum să ceri votul românilor pentru Parlamentul European când tu îţi baţi joc sistematic de valorile europene, eşti paria în Uniunea Europeană, nu mai reprezinţi pentru nimeni un partener de dialog? Orice vot pentru PSD sau ALDE e un vot irosit. Ei sunt rupţi de Uniunea Europeană, sunt rupţi de familiile lor politice şi nu pot face nimic bun pentru România în Parlamentul European şi UE. Mai mult, orice vot pentru PSD şi ALDE este un vot pentru marginalizarea României şi aruncarea ţării la periferia Uniunii Europene.
România împlineşte 30 ani de libertate. PSD, de la Iliescu la Dragnea, a irosit cel puţin jumătate din aceşti ani. Alegerile din 26 mai sunt despre România care-şi întăreşte identitatea, demnitatea şi valorile naţionale în armonie cu cele occidentale. Tocmai pentru că este parte a Europei, poate sta în primul rând al Europei şi nu în afara Europei. România chiar merită mai mult decât PSD!

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ