„Cu 251 voturi «pentru», a fost adoptată marți, 10 aprilie, în plenul Camerei Deputaților, inițiativa legislativă, la care sunt co-inițiator împreună cu colegii mei parlamentari PSD, Vasile Cocoș și Ștefan Ovidiu Popa. Proiectul de lege permite autorităților locale să acceseze fonduri nerambursabile prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală(PNDL) pentru:
-construirea/ modernizarea/ reabilitarea/ extinderea sistemelor de distribuție a gazelor naturale și a racordului la sistemul de transport a gazelor naturale.
-construirea/ modernizarea/ reabilitarea/ extinderea rețelelor de distribuție a energiei electrice…“, a declarat deputatul Eugen Neață (foto).

„În prezent, doar 33% din consumatorii casnici sunt racordați la rețeaua de gaze naturale“
„Programul Național de Dezvoltare Locală urmărește cofinanțarea proiectelor derulate de autoritățile administrației publice locale în vederea creșterii calității vieții în localitățile țării, a reducerii decalajelor dintre urban și rural, dintre localitățile mici și cele mari. Creșterea calității vieții în România presupune investiții în infrastructurile care asigură accesul populației la utilități și servicii publice de bază: alimentare cu apă, canalizare, transport, educație, sănătate. De remarcat este faptul că fără acces universal la energie electrică și, acolo unde este posibil, la gaze naturale, funcționarea și, implicit, furnizarea celor mai multe servicii publice este imposibilă. În prezent, doar 33% din consumatorii casnici sunt racordați la rețeaua de gaze naturale, un procent foarte mic dacă ne raportăm pe de o parte la tradiția istorică a acestei industrii în România, iar pe de altă parte la rezervele de gaze naturale sigure și cele prospectate. În ceea ce privește alimentarea cu energie electrică, deși proporția gospodăriilor neracordate este relativ mică, cca. 4%, este greu de conceput un trai decent în lipsa curentului electric”, susține Neață.
Cele mai recente modificări aduse de Legea nr. 167/2018 Legii nr. 123/2012 privind energiei electrice și a gazelor naturale oferă o soluție problemelor ivite în calea investițiilor de realizat în sistemele de alimentare cu energie electrică și în cele de distribuție a gazelor naturale, acolo unde operatorii de distribuție nu consideră investițiile ca fiind justificate din punct de vedere economic. Completarea pe care prezenta inițiativă legislativă o propune constituie de fapt o armonizare a prevederilor Programului național de dezvoltare locală cu cele ale Legii nr. 123/2012, astfel autoritățile administrației publice locale putând accesa fonduri de la bugetul de stat pentru finanțarea construirii/modernizării/reabilitării/extinderii sistemelor de distribuție a energiei electrice și a gazelor natural”, a mai adăugat parlamentarul social-democrat.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ