Printre proiectele aflate pe ordinea de zi a şedinţei de consiliu local de la sfârşitul acestei luni figurează şi unul pentru aprobarea Planului de ordine si siguranţă publică al Poliţiei Locale a Municipiului Craiova pe anul 2019. În raportul care însoţeşte documentul, agenţii poliţiei locale fac un scurt bilanţ al activităţii pe anul trecut, lăudându-se cu depăşiri de plan la capitolul amenzi.

Amenzi de 7, 5 milioane de lei, anul trecut

Astfel, potrivit raportului, în cursul anului 2018 au fost constatate şi aplicate de către serviciile de ordine publică şi Serviciul circulaţie din cadrul Poliţiei Locale un număr de 24.862 sancţiuni contravenţionale (majoritatea pentru fapte prevăzute de OUG 195/2002, Legea 92/2007, HCL 319/2009 şi Legea 61/1991), valoarea amenzilor fiind de 7.501.338 lei. „De asemenea, au fost constatate un număr de 41 fapte infracţionale. Având în vedere creşterea numărului de sancţiuni contravenţionale aplicate de structurile operative (ordine publică şi circulaţie), a crescut şi cuantumul total al amenzilor, în anul 2018 înregistrându-se o creştere procentuală de 8,84% faţă de anul 2017”, se arată în raport. Numărul sancţiunilor aplicate craiovenilor a crescut în 2018 cu aproximativ o mie faţă de anul precedent. Luând în calcul numărul cetăţenilor majori ai Craiovei, cei înscrişi, spre exemplu, în listele electorale permanente (254.379 la referendum – n.r.), putem trage concluzia că agenţii municipalităţii au ratat la mustaţă „pragul psihologic” de 10 la sută din electorat amendat într-un singur an, dar având în vedere trendul crescător, pragul va fi cu suguranţă atins anul acesta.
Deloc surprinzător, majoritatea sancţiunilor aplicate sunt cele ce cad în sarcina Serviciului circulaţie al Poliţiei Locale, care bifează mai bine de jumătate din numărul amenzilor aplicate şi peste 80 la sută din valoarea însumată a acestora, tinzând să devină una din principalele surse de venit ale bugetului local. Potrivit raportului întocmit de reprezentanţii Primăriei Craiova, printre actele normative încălcate de craiovenii sancţionaţi se disting ordonanţa privind circulaţia pe drumurile publice, cu peste 9.000 de sancţiuni aplicate în 2018, precum şi hotărârea de consiliu local privind instituirea parcărilor cu plată în zona centrală a oraşului, în temeiul căreia au fost aplicate peste 4.200 de amenzi. „Urmare acţiunilor desfăşurate de structura de circulaţie, valoarea totală a amenzilor aplicate în anul 2018 a fost de 6.275.375 lei, rezultând o creştere procentuală de 7,98 % faţă de valoarea totală a sancţiunilor aplicate în anul 2017, care a fost de 5.811.476 lei”, se arată în raport. De menţionat că agenţii de circulaţie ai poliţiei locale craiovene se laudă şi cu peste 20.000 de puncte de penalizare aplicate şoferilor craioveni, a căror evidenţă a fost transmisă periodic omologilor de la IPJ.

Locala „saltă”, în medie, 11 maşini pe zi

Potrivit documentaţiei înaintate consilierilor locali, în 2018, poliţiştii locali au dispus măsura de ridicare a unui numar de 3.969 autovehicule care au încălcat prevederile legale în materie, măsură pusă în aplicare de angajaţii SC RAT Craiova, societate care are calitatea de operator desemnat de către Consiliul Local Craiova. Numărul maşinilor ridicate din parcările cu plată instituite de municipalitate se ridică la peste 3.000, după cum deducem din bilanţul prezentat de poliţia locală. Cam fiecare a patra maşină verificată a fost ridicată, dacă ţinem cont de faptul că poliţia locală raportează un număr de 11.000 de vehicule verificate pentru plata SMS-ului de parcare. „Precizăm că, din totalul de autovehicule asupra cărora s-a dispus măsura tehnico-administrativă de ridicare, un număr de 267 autovehicule – au fost ridicate de pe trecerile de pietoni, 235 autovehicule – au fost ridicate pentru că ocupau ilegal locurile special amenajate pentru persoanele cu handicap, 75 autovehicule – de pe pistele special amenajate pentru biciclişti, 160 autovehicule – au fost ridicate pentru că erau staţionate în intersecţii, pentru 143 autovehicule s-a dispus măsura ridicării, în urma sesizărilor primite, întrucât blocau accesul la drumul public, restul de 3.089 autovehicule fiind ridicate pentru abateri prevăzute de legislaţia rutieră şi hotărâri ale autorităţii locale. De asemenea, pentru punerea în aplicare a actului administrativ privind programul de plată a parcărilor pe baza de SMS (parcare cu plată/oră în zona centrală; parcare ocazională pe raza municipiului Craiova), instituit în baza Hotărârii Consiliului local nr. 31/2017 privind aprobarea Regulamentului de parcări supuse taxării pe domeniul public în municipiul Craiova, polițiștii locali cu atribuții de circulație, au efectuat pe tabletele terminale puse la dispoziţie de operator peste 11.000 de verificări în vederea aplicării măsurilor legale împotriva conducătorilor auto ce folosesc în mod abuziv locurile de parcare amenajate în acest sens”, se arată în raport.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ