Stop discursului urii!

0

Apropierea alegerilor europene readuce, din păcate, discursul urii în spaţiul public românesc. Retorica violenţei politice se escaladează cu fiecare zi care ne apropie de deschiderea oficială a campaniei electorale.
Preşedintele Iohannis e plin de venin la adresa coaliţiei şi a guvernării (o guvernare imperfectă cu siguranţă, dar care a adus un plus evident, de necontestat, în viaţa românilor). Ieşit total din haina prezidenţială, dânsul nu ezită să-şi dea în petic la fiecare apariţie publică, proferând şi incitând la ură.
Şeful PNL vorbeşte de penelişti ca de nişte „husari înaripaţi”, „cavaleria în armură”, gata să dea asaltul decisiv pentru a elibera o Vienă imaginară, doar de dânsul ştiută.
Cei de la USR invocă agresiv nevoia unui referendum lipit de alegerile europene, fără să pomenească vreo clipă de recomandarea Comisiei Europene de a NU programa referendumuri peste alegerile din 26 mai.
„Un referendum al rămânerii în Europa”, zic „vitejii” domnului Barna, cerând imperativ-ultimativ şefului statului să îl convoace. Ca şi când cineva din coaliţia la putere şi-ar dori vreo clipă ieşirea României din UE. ALDE sigur nu vrea asta!
Tot cei de la USR dau frâu liber isteriei publice a domnului Caramitru-junior, care nu conteneşte să-şi exhibe viziunile totalitare şi să profereze violenţe de limbaj grave, nepermise pentru cineva care se pretinde democrat şi proeuropean.
Mă întreb şi vă întreb, oameni buni: Astfel de oameni pot fi alternativa în România??!!
Democraţia nu trebuie să fie un câmp de bătălie. Politicienii nu trebuie să fie războinici cu ghioaga în mână. Politica se face cu idei, cu forţa argumentelor, cu contestare şi critici inteligente, nu cu decibeli, răcnete şi injurii ca la uşa cortului, nu cu incitare la linşaj politic şi retorici discriminatorii.
Nu cred că aţi auzit vreun lider ALDE, la nivel central, la nivelul Doljului sau oriunde prin ţară, folosind un limbaj suburban în arena publică.
Cine e proeuropean atunci?
Cel care se comportă ca atare zi de zi sau cel care, în numele europenismului, sfidează zilnic democraţia, bunul simţ public, dialogul, adică tocmai valorile europene?!
Fac un apel către toti colegii de competiţie politică să evite, măcar de la aceste alegeri europene încolo, să mai profeseze violenţa în viaţa publică. Fie că e vorba de barbarism de limbaj, ură politică sau apeluri la răzbunare.
Ura sufocă România! Nu prin foc şi sabie construim o Românie cu adevărat europeană!

Deputatul Ion Cupă – președintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ