Bugetul învăţământului românesc din acest an este de aproximativ 40 de milioane lei, respectiv o creştere de peste 46% faţă de cel de anul trecut.
Un segment important al bugetului va reveni unităţilor administraţiei publice, cu o sumă mai mare cu 38% faţă de anul trecut. Totodată, un alt capitol bugetar esenţial în această perioadă se referă la alocarea sumei de 65 milioane lei pentru îmbunătăţirea condiţiilor din şcoli.
Pe palierul de asistenţă socială, se va introduce Programul de susţinere a educaţiei „Merg la şcoală pentru elevii din învăţământul primar, gimnazial, profesional şi liceal de stat”, în cuantum de 700 milioane lei. Aceşti bani vor fi folosiţi pentru rechizite şcolare, manuale şcolare, transport elevi, concursuri etc. Este un proiect extrem de benefic pentru tânăra generaţie, menit să combată şi să diminueze cu efecte concrete absenteismul şi abandonul şcolar, fenomene încă alarmante la nivel naţional
Un alt demers ce va fi realizat în acest an este implementarea Proiectului Naţional „România modernă, România digitală”, suplimentat considerabil în vederea schimbării sistemului de predare a lecţiilor prin achiziţionarea de table inteligente şi de tablete.
Pentru acoperirea creşterilor salariale ale personalului din învăţământ, în acest an bugetul are o creştere cu 30% raportat la anul 2018, conform angajamentelor luate în acest sens şi respectate cu stricteţe al Programului de guvernare PSD. În cheltuielile salariale sunt cuprinse creşterile salariale, indemnizaţiile de hrană, voucherele de vacanţă, precum şi punerea în executare a unor hotărâri judecătoreşti de restituire a unor sume rămase neplătite de anii trecuţi.
Nu în ultimul rând, bugetul educaţiei pe 2019 conţine alocări suficiente pentru cheltuielile legate de programele cu finanţare rambursabilă şi cele de cofinanţare. Vor fi demarate o serie de programe pentru dezvoltarea învăţământului de stat la toate nivelurile, spre exemplu construirea a 380 de grădiniţe noi, precum şi lucrări complexe de extindere/reabilitare/modernizare/dotare a 5.095 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat.
Reamintesc că Parlamentul a adoptat o lege prin care anul 2019 este instituit ca „Anul Cărţii” în România, deoarece cu toţii ne dorim creşterea exponenţială a numărului elevilor care citesc şi sunt preocupaţi de lectură, această iniţiativă reflectându-se în bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale. Actul normativ îşi propune iniţierea unor activităţi stimulative în rândul copiilor, în scopul îndreptării atenţiei acestora spre a citi şi a se documenta cu ajutorul cărţilor.
În concluzie, bugetul este destinat dezvoltării şi modernizării educaţiei naţionale, precum şi progresului şi îmbunătăţirii calităţii actului de învăţământ, astfel încât copiii să aibă condiţiile optime pentru a primi o educaţie la standarde înalte, care să-i determine la absolvirea studiilor să rămână în ţară şi să aibă parte de cariere profesionale de succes.
Deputat PSD Dolj,
ALINA-ELENA TĂNĂSESCU