Dincolo de disputele politice inerente, orice om de bună credinţă îşi dă seama că proiectul de buget pe 2019 marchează progrese evidente faţă de anii trecuţi.
Un buget nu poate împăca pe toată lumea, însă principalul merit al Proiectului de buget pe acest an (un buget record de peste 1.000 de miliarde de lei!) este acela că este un suport solid pentru două chestiuni strategice: consolidarea economică şi creşterea veniturilor cetăţenilor.
Mai mult decât atât, bugetul este unul sustenabil. Noi, cei din ALDE, am insistat mult pentru încadrarea în acest an într-o ţintă de deficit mai mică faţă de anul trecut, tocmai pentru a exista spaţiu fiscal care să anihileze orice eventual risc.
Proiectul de buget care, iată, a trecut de comisiile parlamentare mizează pe creşterea echilibrată a investiţiilor şi aduce plusuri importante pe zonele strategice ale dezvoltării: sănătate, educaţie, infrastructură.
Anul 2019 trebuie să fie un an al investiţiilor.Viziunea investiţională este, pe de o parte, însoţită, în planul resurselor, de sume mai mari faţă de anul trecut. Este, în al doilea rând, echilibrată pe regiuni, fiecare regiune a ţării bucurându-se de sume importante.
Sănătatea, educaţia şi infrastructura sunt, aşa cum precizam mai sus, domenii prioritare pentru Guvernul României în 2019. Astfel, suma alocată sănătăţii a fost majorată cu cca. 6 miliarde faţă de 2018, ceea ce înseamnă o creştere de 12%. Pentru educaţie s-au alocat suplimentar de la bugetul de stat, comparativ cu anul 2018, cca. 9,8 miliarde lei, pentru acoperirea creşterilor salariale şi pentru investiţii. Ministerul Transporturilor va primi 6 miliarde lei în plus, adică cu 75% în plus faţă de anul 2018, ceea ce creează premise pentru un an foarte bun în materia infrastructurii.
În acelaşi timp, bugetele locale vor primi alocări record de 47,9 miliarde lei, cu 20% mai mari decât cele din 2018. La nivel local, pentru Consiliile Judeţene se propune o creştere de la 250 lei/locuitor la 450 lei/locuitor. În privinţa bugetelor locale, plafonul minim pentru primăriile de municipiu va fi de 12 milioane lei (cu 7 milioane lei în plus faţă de 2018). Bugetele primăriilor de oraşe vor avea un plafon minim de 6 milioane lei (cu 3 milioane lei mai mult comparativ cu 2018). În cazul primăriilor de comune, are loc o creştere a alocărilor de la 750 lei/locuitor la 1.000 lei/locuitor, iar plafonul minim va fi de 2 milioane de lei, cu 1 milion mai mult faţă de 2018.
Anul 2019 va fi un an al creşterii veniturilor românilor.
Punctul de pensie va creşte cu 15% începând cu 1 septembrie 2019, de la 1.100 lei la 1.265 lei, iar pensia minimă cu 10%, de la 640 lei la 704 lei. În materia pensiilor trebuie subliniat faptul că bugetul de pensii este pe excedent (un plus de 0,2% din PIB), datorită transferului de contribuţii.
Salariul minim garantat în plată va creşte în mod diferenţiat. La 2.080 lei, faţă de 1.900 lei anul trecut, la 2.300 lei pentru persoanele cu studii superioare şi minimum un an vechime, la 3.000 de lei pentru persoanele angajate în sectorul firmelor cu minimum 80% cifra de afaceri în sectorul construcţiilor.
Doar dacă am privi aceste date şi am înţelege că România este pe drumul corect. Românii pot avea încredere.

Deputatul Ion Cupă – președintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ