Stop abuzului de putere economică!

0

Sunt co-inițiator, alături de alţi colegi parlamentari, al proiectului de lege promovat de senatorul ALDE Daniel Zamfir privind protejarea unor categorii de consumatori de credite în faţa unor abuzuri de putere economică evidente ale creditorilor. Vrem în acest sens să modificăm Ordonanţă de urgenţă a Guvernului 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.
Practica realităţii de zi cu zi ne arată că în baza libertăţii contractuale se comit abuzuri de putere economică incompatibile cu ideea de libertate. Astfel, există pe piaţă o multitudine de exemple prin care creditori interesaţi doar de libertatea lor ajung să ţină debitorii „captivi” sub un stres economic şi social permanent – indiferent de starea lor materială şi atitudinea faţă de datorie -, în cadrul unor raporturi juridice versatile pe o perioadă îndelungată de timp.
Acest fenomen nu mai poate fi tolerat. Ne propunem prin această lege să reglementăm activitatea acelor societăţi comerciale care au ca obiect de activitate recuperarea creanţelor.
Se ştie că aceste companii, după ce cumpără pe sume derizorii drepturile de creanţă, iniţiază şi desfăşoară activităţi agresive de executare silită împotriva consumatorilor de credite, a celor îndatoraţi. În afara oricărui reper de responsabilitate socială, de respect pentru dreptul celuilalt la libertate economică, prin astfel de măsuri şi acţiuni sunt afectate părţi importante din veniturile viitoare ale celor cu credite. Sume deturnate în mod incorect de la destinaţiile de zi cu zi: întreţinerea familiei, facturile la utilităţi, educaţia copiilor, îngrijirea sănătăţii etc.
Mai mult decât atât, activarea şi multiplicarea unor astfel de raporturi juridice de captivitate riscă să afecteze circulaţia banilor în economie şi reducerea la cote de avarie a consumului, lucruri pe care noi vrem să le evităm.
Vrem, de asemenea, să evităm creşterea numărului de cazuri de exploatare a unor situaţii dramatice ale unor persoane care, în urma unor astfel de raporturi juridice, sunt la un pas să fie evacuate din locuinţele de familie.
În şedinţa Comisiilor reunite Juridică şi de Buget Finanţe, la ale cărei lucrări am participat, am votat raportul de adoptare pentru acest proiect de lege absolut necesar, pe care îl vrem operaţional cât mai repede posibil după finalizarea întregului circuit de adoptare şi promulgare.

Deputatul Ion Cupă – președintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ