Nu mai este nici un dubiu că PSD și ALDE vor face tot ce le stă în putere pentru a-și scăpa toți camarazii care au fost deranjați în vreun fel de justiție. Ei nu mai țin cont de avertismentele partenerilor noștri europeni, nu mai țin cont de obiecțiile Opoziției, nu mai țin cont nici măcar de părerea propriului electorat. Un sondaj publicat săptămâna trecută de ISSPOL arată clar: 91% dintre români se opun amnistiei și grațierii. Chiar și dintre cei care au votat PSD și ALDE, procentul este covârșitor: 87% se opun unei astfel de măsuri.

Falia dintre interesele românilor și interesele celor de la putere nu a mai fost atât de pronunțată de la Revoluție încoace. Obrăznicia celor care vor să își scape pielea cu orice preț este de-a dreptul criminală. Pentru a putea rămâne în libertate, ei sunt dispuși să ne pună tuturor siguranța în pericol! Pentru a rămâne conectați la beneficiile puterii, ei sunt dispuși să lase pe străzi infractori care nu și-au ispășit pedeapsa.

Calea pe care au ales să facă această ticăloșie este, din nou, Ordonanța de Urgență: aceasta produce efecte imediat și nu poate fi atacată la Curtea Constituțională decât de Avocatul Poporului, pe al cărui servilism Liviu Dragnea știe că poate conta. În aceste condiții cu totul anormale, singurul reprezentant al Opoziției care poate face ceva este Președintele Klaus Iohannis. Constituția, la Articolul 87, îi dă acestuia dreptul de a participa la ședințele Guvernului, dacă se află în discuție „probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice”. Așadar, ce ar putea să facă Președintele ar fi să participe la ședința de Guvern, așa cum a mai făcut și în ianuarie 2017, să preia conducerea acesteia conform prerogativei constituționale și să nu pună în discuție proiectul de OUG privind amnistia și grațierea.

Temându-se de un asemenea gest al Președintelui, pesediștii au început deja să spună, care mai de care mai strident, că Iohannis nu are ce căuta la Palatul Victoria. Dimpotrivă, are tot dreptul: o ordonanță de urgență care va lăsa condamnați penal să umble liberi pe stradă înainte de termen pune cu siguranță probleme de ordine publică!

Să nu ne facem, totuși, iluzii. E vorba de o tactică disperată într-un război lung, murdar, de uzură. S-au mai dat ordonanțe de urgență noaptea, pe furiș, hoțește. De câte ori va putea Iohannis să prevadă și să prevină toate mizeriile de care sunt în stare cei din Guvern? Nu există soluții ușoare pentru această criză politică și morală în care ne aflăm, dar cu siguranță este un moment în care poporul ar trebui să se facă auzit, înțeles și ascultat.

Ionuț Stroe – deputat PNL

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ