Legea tuberculozei urmează să intre în curând în vigoare, după ce deputaţii au adoptat-o, în plen, la mijlocul lunii noiembrie. Actul legislativ privind măsurile de prevenire şi control al tuberculozei prevede măsuri clare de sprijinire a pacienţilor ce suferă de această boală, ajutându-i pe aceştia să treacă mai uşor, pe cât se poate, prin perioada de recuperare.

„Legea tuberculozei este una mai mult decât necesară pentru populaţia României, având în vedere că încă suntem ţara care are cea mai mare incidenţă a acestei boli dintre toate statele Uniunii Europene. Bolnavii de tuberculoză sunt, deseori, stigmatizaţi şi, prin natura afecţiunii, sunt nevoiţi ca, de cele mai multe ori, să nu aibă contact cu persoanele din jur. Actul legislativ adoptat de Camera Deputaţilor, care îşi va produce efectele în perioada următoare, se va concentra, aşa cum este normal, pe pacient. Concret, este vorba despre asigurarea condiţiilor necesare respectării tratamentului complet. Vorbim despre indemnizaţii de hrană, consiliere psihologică facultativă şi sprijinirea bolnavilor pe perioada în care se află în incapacitatea de a munci”, a precizat deputatul PSD de Dolj, Eliza Peţa-Ştefănescu, membru în Comisia pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor.

Motivarea pacientului este principiul pe care se bazează legea amintită, încurajându-l pe acesta să urmeze corect tratamentul, pentru o vindecare cât mai rapidă. Astfel, legea va avea ca efect îmbunătăţirea stării generale de sănătate a populaţiei, prin reducerea semnificativă a numărului de persoane infectate cu tuberculoză.

„În fapt, vorbim despre un tratament complet, continuu şi corect administrat, astfel încât pacienţii să fie vindecaţi şi să nu mai transmită, pe mai departe, boala. Acesta este impactul major la nivelul societăţii al acestei legi: reducerea semnificativă a riscului de infectare la care este expusă populaţia sănătoasă, prin contactul cu persoanele infectate. Mai mult decât atât, Legea tuberculozei va duce şi la reducerea cheltuielilor pe care statul le face pentru tratamentul acestei boli. În mod deosebit, în calitate de deputat de Dolj, am încredere că măsurile nou adoptate vor veni în sprijinul pacienţilor din judeţul pe care îl reprezint, având în vedere că acesta se află pe locul II pe ţară ca număr de cazuri de tuberculoză”, a conchis deputatul PSD de Dolj, Eliza Peţa-Ştefănescu, membru în Comisia pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor.

În momentul de faţă, costurile actuale pentru tratamentul persoanelor bolnave de tuberculoză este de circa 793 milioane de lei, însă motivarea pacienţilor, prin măsurile din actuala lege, va produce scăderea ratei de abandon a tratamentului. Pe o perioadă de proiecţie de 5 ani, este estimată o reducere medie a cheltuielilor de circa 12,5% pe an, cu o economie de aproximativ 99 de milioane de lei pe an.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ