Asociația Liga Albanezilor din România a sărbători Ziua Națională a Albanezilor și Centenarul Marii Uniri

La fel ca în fiecare an, Asociația Liga Albanezilor din România (ALAR) a organizat evenimente dedicate atât Zilei Naționale a Albanezilor (28 noiembrie), cât și Zilei Naționale României (1 decembrie). Acest an a avut semnificații speciale pentru ambele popoare, întrucât albanezii au comemorat 550 de ani de la moartea eroului național, Skanderbeg (1405-1468), iar românii au sărbătorit Centenarul Marii Uniri de la 1918.

0

Manifestările organizate de ALAR au debutat pe 26 noiembrie, la Hotelul Marshal Garden din București, cu o recepție oferită în cinstea Zilei Naționale a Albanezilor. La eveniment au luat parte, pe lângă membrii și prietenii organizației, și numeroși invitați oficiali, reprezentanți ai autorităților centrale și locale. În discursul rostit în deschiderea recepției, deputatul minorității naționale albaneze din România, Bogdan-Alin Stoica, a evocat istoria relațiilor dintre români și albanezi, pentru a arăta legătura strânsă formată între cele două popoare, de-a lungul vremurilor. Prim-ministrul Guvernului României, doamna Viorica Dăncilă, a fost reprezentată la recepția oferită de ALAR de către doamna Oana-Elena Pintilei, secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului. În cuvântul său de salut, doamna Pintilei a accentuat faptul că făurirea statului național unitar român nu ar fi fost posibilă fără contribuția minorităților naționale, iar toleranța și coexistența armonioasă între etnii reprezintă valori fundamentale ale României moderne. Liderul grupului parlamentar al minorităților naționale din Camera Deputaților, domnul Varujan Pambuccian (Uniunea Armenilor din România) a precizat că albanezii din România nu sunt doar o minoritate care și-a păstrat identitatea, ci și una care lucrează pentru dezvoltarea acesteia, dovadă fiind acțiunile organizate de către ALAR.
Joi, 29 noiembrie, membrii și prietenii ALAR din Craiova au participat la o recepție oferită cu ocazia sărbătorilor naționale ale albanezilor și românilor. Deputatul Bogdan-Alin Stoica (foto alăturat) a adresat mulțumiri reprezentanților autorităților locale craiovene pentru contribuția avută în organizarea și desfășurarea celui mai important eveniment al anului, respectiv Zilele Culturii Albaneze. Prezent la evenimentul de joi seara, primarul Municipiului Craiova, domnul Mihail Genoiu, a salutat comunitatea albaneză din întreaga țară și a felicitat ALAR pentru acțiunile de promovarea a identității albanezilor din România și de întărire a legăturilor dintre români și albanezi. Senatorul Radu-Cosmin Preda, președintele Comisiei pentru cultură și media din camera superioară a Legislativului român, și-a exprimat bucuria că poate fi alături de comunitatea albaneză la ceas aniversar, a transmis cele mai calde urări albanezilor și românilor și a felicitat Asociația Liga Albanezilor din România pentru întreaga activitate desfășurată. Administratorul public al Municipiului Craiova, domnul Sorin Manda, a scos în evidență, în alocuțiunea sa din seara zilei de 29 noiembrie, caracterul multietnic al orașului și coexistența armonioasă și fructuoasă a majorității și minorităților etnice. Domnul Manda a adresat felicitări albanezilor cu ocazia Zilei Independenței și a Drapelului albanez, precum și românilor, pregătiți de celebrarea Centenarului.
Invitații care au luat parte la evenimentele de la București și de la Craiova au primit și câte un dar din partea ALAR, respectiv un CD cu muzică lirică albaneză, în interpretarea Grupului „Serenada”, și un exemplar din Ghidul de conversație român-albanez, elaborat de Dr. Luan Topciu și public de ALAR la editura proprie, Asdreni.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ