Propunerile pe care le-a făcut ministrul Teodorovici în faţa celorlalţi miniştri de finanţe ai Europei sunt de-a dreptul delirante: „Nu mai ai voie, după primul permis, să-ţi reînnoieşti dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. (…) Maxim 5 ani şi, la revedere!”.
PSD, prin vocea ministrului său, ne spune că nu are altă soluţie pentru criza acută a forţei de muncă din România decât să încerce să îi lege pe români de glie, cum erau iobagii în Evul Mediu sau cum eram în vremurile negre ale comunismului.
Dreptul la muncă oriunde în spaţiul UE este un drept fundamental câştigat de români şi nu poate fi pus sub semnul întrebării de orice pesedist cu apucături staliniste! Este nu numai anti-constituţional, este şi profund imoral să privezi un om de un asemenea drept de bază.
Ministrul Teodorovici este profund ignorant: nu numai că nu înţelege principiile dreptului la liberă circulaţie al oamenilor, bunurilor, serviciilor şi capitalului, prevăzut de tratatele europene, dar nu a încercat nici măcar să vadă care este experienţa statelor din jur cu privire la migraţia muncii. Nici una dintre măsurile luate nu au avut vreun impact semnificativ: după ce şi-au făcut un rost în altă ţară, oamenii nu se mai întorc nici dacă sunt ademeniţi, cu atât mai puţin dacă sunt ameninţaţi.
Adevărata soluţie la criza forţei de muncă, pe care ministrul Teodorovici refuză să o ia în calcul, este liberalizarea accesului pe piaţa muncii. Dacă nu găsim români în ţară care să muncească, cu siguranţă îi vom găsi peste Prut şi în comunităţile istorice din jurul ţării. Dacă nici aceştia nu sunt suficienţi pentru a satisface oferta de locuri de muncă, trebuie să privim şi mai departe: toţi cei care au absolvit o formă de educaţie în România trebuie automat să primească dreptul de a munci aici, indiferent de naţionalitatea lor. În fine, trebuie să luăm serios în calcul importul de forţă de muncă din alte ţări.
Stabilitatea sistemului nostru social depinde de creşterea economică. Dacă nu se va munci în România, nu vor exista bani nici pentru pensii, nici pentru spitale, nici pentru pompieri. Ţara noastră se va dezvolta prin măsuri curajoase de deschidere a pieţei muncii, în niciun caz prin propunerile staliniste glăsuite de ministrul Teodorovici!

Ionuţ Stroe – deputat PNL Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ