Fundaţia Naţională pentru Civilizaţie Rurală ,,Nişte Ţărani”a decernat premiile anuale

0

Fundaţia Naţională pentru Civilizaţie Rurală ,,Nişte Ţărani” a acordat, la cea de a XX-a ediţie, premiile anuale ale fundaţiei, luni, 5 noiembrie, la Biserica „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” – Vioreşti din Slătioara, în prezenţa preşedintelui fondator, scriitorul Dinu Săraru, a preşedintelui de onoare, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a preşedintelui fundaţiei gl.lt.(r) Olimpiodor Antonescu, şi a unui numeros public.
Premiile au fost înmânate de Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, unor personalităţi culturale, literare, artistice sau jurnalistice, din administraţie sau mediul de afaceri, care au contribuit la pregătirea şi formarea în România a unui nou univers spiritual ţărănesc.
Marele Premiu a fost oferit domnului Prof. univ. dr Ilie Bădescu, directorul general al Institutului de Sociologie al Academiei Române, membru corespondent al Academiei Române, membru de onoare al Academiei Oamenilor de Ştiinţe, sociolog, în descendenţa lui Dimitrie Gusti, filozof al culturii şi civilizaţiei, doctrinar teolog, adânc cunoscător al ortodoxiei, al Bibliei şi al Noului Testament, deopotrivă comentator fiozof al fenomenului literar şi artistic, primeşte marele Premiu pentru contribuţia de excepţie la crearea programului Fundaţiei „Nişte Ţărani”, a cercetărilor sociologice gustiene sub egida Fundaţiei „Nişte Ţărani”, creator al Universităţii Ţărăneşti şi preşedinte al Universităţii Ţăraneşti, autor al unor opere extinse de investigare sociologică şi filozofică, carte fudamentală, Noologia, cca. 1000 de pagini.
Premiul pentru Poezie a fost oferit doctorului în filozofie Nicolae Croitoru, coordonator şi apărător al procesului cultural desfăşurat 10 ani în capitala României, curajos şi înţelept în cele mai grele momente pentru acest proces cultural şi care la senectute a surprins procesul literar românesc actual prin trei volume masive de poezie care îl arată ca pe un mare şi adânc cunoscător al filozofiei cuvântului românesc în poeme care îl argumentează ca pe un reprezentant de seamă al poeziei româneşti de azi.
Premiul pentru Istorie a fost oferit Editurii RAO, domnului director general Ovidiu Enculescu, realizatorul editării unor importante opere de cercetare istorică semnată de mari istorici privind perioada istoriei naţionale dintre 1918 şi 2018, Centenarul Unităţii Naţionale.
Premiu pentru Artă Plastică a fost oferit doamnei profesor Olga Popescu, membră a Uniunii Artistilor plastici pentru expoziţia de pictură în ulei, guaşe, acuarelă şi grafică, cuprinsă sub numele de „Râmnicul de ieri”, expoziţoie consacrată poeziei capitalei Olteniei de sub munte.
Premiul pentru Teatru a fost oferit doamnei Chris Simion Mercurian, romancier, regizor de teatru, scenograf, dramaturg, scenarist după opere reprezentative ale literaturii franceze contemporane, teoterician în domeniul Teatrului de Avangardă, creatoare a Festivalului Naţional de Teatru Independent, care l-a dedicat şi construirii unui Teatru Independent, Griviţa 53, realizat prin apel la donaţii publice, teatru care are în bordul comitetului de realizare a proiectului pe doi dintre cei mari romancieri francezi astăzi, Éric-Emmanuel Schmitt şi Pascal Bruckner, alături de personalităţi reprezentative ale scenei naţionale.
Premiu pentru Jurnalistică şi publicistică în spaţiul cultural a fost oferit doamnei profesor doctor Ana Dobre pentru critică şi istorie literară, doamnei Rodica Lăzărescu pentru critică şi publicistică literară, redactor-şef al celei mai frumoase reviste de cultură din ţară din provincie, ProSaeculum şi doamnei Vasilica Ghiţă, pentru publicistică radio, strălucit realizator de emisiuni radiofonice consacrate universului ţărănesc care au făcut şi fac prestigiul postului de radio Antena Satului.
Premiu de excelenţă a fost oferit domnului Cornel Ştefan, viceprimarul comunei Slătioara, care alături de primar are o contribuţie de excepţie la progresul şi civilizaţia comunei Slătioara, judeţul Vâlcea.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ