ALDE Dolj: Educaţia trebuie să ajute mai mult dezvoltarea economică

Adinel Ilinca, vicepreședinte ALDE Dolj: „Școala românească trebuie legată mai strâns de solicitările companiilor pentru a reduce deficitul de talente profesionale“.

0

„Date de ultimă oră ne arată că România pierde mai mult de 10 miliarde de euro anual din cauza deficitului de talente profesionale (circa 6% din PIB-ul naţional). ALDE a pledat în permanență pentru creșterea competitivității prin legarea mai strânsă a sistemului de educație din România cu solicitările antreprenorilor. Companiile românesti – mai cu seama cele din domeniul construcțiilor și producției dar nu doar acestea- întâmpină dificultăți majore în recrutarea de personal calificat și înalt calificat.
Credem că este nevoie de o regândire rapidă a modului în care sistemul de educație funcționează în relație cu piața economică. Este nevoie de modelarea sistemului de educație în concordanță cu necesitățile mediului de afaceri.
Deficitul de talente profesionale, de oameni bine pregătiţi pentru dinamica accelerată a economiei aflată în permanență retehnologizare constituie a doua amenințare după birocrație la adresa dezvoltării țării noastre. Companiile doresc să-și dezvolte afacerile dar nu găsesc personalul necesar existând o problema de a corespunde cerințelor la marea majoritate a absolvenților.
Guvernul ar trebui să trateze ca o prioritate această problemă a deficitului de talente. Reducerea acestui deficit înseamnă viitor pentru România. Cu atât mai mult cu cât cererea de personal bine pregătit creşte, iar companiile antreprenoriale investesc tot mai mult în tehnologiile digitale pentru a le face mai competitive“, se arată într-un comunicat de presă.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ