La Dolj, votul din zilele de 6 şi 7 octombrie a decurs după un scenariu cunoscut
Referendumul pentru familie, între ambiţia PSD şi tradiţionala nepăsare a electoratului

Mult discutatul referendum în favoarea „familiei tradiţionale“, care a avut loc în zilele de 6 şi 7 octombrie, a demonstrat, încă o dată, de ce un referendum nu se organizează decât atunci când eşti sigur că-l câştigi. Sau, în acest caz, că poţi să-l validezi. Aprobat şi organizat pe repede înainte, aproape deloc explicat şi promovat, referendumul a eşuat lamentabil, înregistrând o prezenţă de 21,1%, sub pragul de 30% impus de lege şi mult sub aşteptările susţinătorilor.

0

Doljul, peste medie
Aşa după cum ne-am obişnuit, Doljul a fost, şi de această dată, peste media naţională în ceea ce priveşte prezenţa, 24,77% prezentându-se la urne în cele două zile. Numărul doljenilor care au ales să participe, deşi mic comparativ cu oricare dintre procesele electorale din anii trecuţi, nu este deloc de neglijat dacă luăm în considerare faptul că partidele politice, cu excepţia PSD, au boicotat referendumul, alegând să nu se implice. Chiar şi-aşa, cei aproape 140.000 de doljeni care au ales, în proporţie de peste 92%, să pună ştampila pe „DA“ s-au dovedit a fi prea puţini pentru aşteptările conducerii filialei judeţene a PSD, susţinătoare declarată a referendumului.

Scântei între social-democraţi
Dincolo de miza în sine a referendumului, acela de modificare a Constituţiei României în sensul în care căsătoria este permisă doar în cazul în care, în faţa ofiţerului stării civile, se prezintă un bărbat şi o femeie, acesta a fost un bun prilej pentru ca PSD-ul, singurul partid care, prin vocea liderilor săi, l-a sprijinit public, de a-şi testa capacitatea de mobilizare a propriului electorat. O idee bună dacă ne gândim că, în perioada 2019-2020, urmează, în ordine, alegerile europarlamenare, alegerile prezidenţiale, alegerile locale şi alegerile generale. Şi, în plus, de a bifa o victorie care să ofere un plus de încredere partidului, care nu traversează cele mai bune momente. Cum era de așteptat, conducerea PSD Dolj nu putea rata un astfel de moment, mai ales că filiala avea un blazon de respectat când vine vorba de performanţe la urne. Aşadar, liderii social-democraţi doljeni au tratat referendumul fix la fel cum tratează orice tip de alegeri. Zone, ţinte, responsabili, adică tot arsenalul din dotare. Plus o prezenţă (social) media puternică, inclusiv în dimineaţa votului. Ba chiar, pentru a-şi atinge scopul, pesediştii au avut o întâlnire şi cu mitropolitul Olteniei, ÎPS Irineu, reprezentantul Bisericii, principalul susţinător şi promotor al referendumului. Totuşi, socoteala de acasă pare că nu s-a potrivit cu cea din târg, astfel că la finalul zilei, când prezenţa încă se calcula cu ajutorul unei singure cifre, pesediştii au avut parte de o şedinţă cu scântei, de la care câţiva membri cu funcţii în partid au plecat destul de şifonaţi. „Urecheala“ aplicată de preşedintele organizaţiei, senatorul Claudiu Manda, a fost însă de bun augur, astfel că cea de-a doua zi a referendumului s-a desfăşurat după un cu totul alt scenariu, ceea ce a permis judeţului să depăşească media naţională şi să se plaseze pe locul 3 între judeţele din Oltenia, după Olt şi Mehedinţi.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ