ALDE Dolj: Finanțare mai mare pentru învățământul primar

Anișoara Stănculescu, președinte ALDE Craiova: „Învățământul primar are nevoie de o finanțare mult mai mare pentru că efectele pe termen lung asupra vieții elevului să fie radical îmbunătățite“.

0

„ALDE consideră că startul în viață este esențial pentru fiecare om. Educația primilor ani de școală este decisivă pentru traseul în viață al oricărui elev. Din această perspectivă este obligatoriu ca și finanțarea învățământului primar să fie una adecvată pentru a-i spori calitatea.
La acest moment avem de a face cu o subfinanțare a învățământului primar în țara noastră. Dacă ne uităm comparativ cu o țară precum Danemarca constatăm că bugetul alocat în țara nordică este mai mult decât dublu față de cel alocat învățământului primar din România. Deasemenea în raport cu țări din estul Europei (Letonia, de exemplu) bugetul alocat la noi claselor 1-4 este unul cu mult mai mic.
Considerăm că finanțarea adecvată a învățământului primar în România trebuie să fie o prioritate mai cu seamă că ea este reclamată deopotrivă de specialiști, profesori și părinții elevilor. Deja efecte negative ale subfinanțării devin vizibile. Rezultatele elevilor români la testele PISA sunt mai slabe în ceea ce privește citirea/ înțelegerea unui text și la capitolul legat de gândirea științifică iar la discipline precum matematică ele stagnează.
Sperăm ca noua conducere a Ministerului Educației să abordeze cu maximă responsabilitate acest subiect. Fără o finanțare cât mai apropiată de nivelul țărilor cu performanțe în educație nu putem spera la o dezvoltare plenară a capacității elevilor de a deprinde cunoștințele și aptitudinile necesare pentru viața într-o societate modernă în care viitorul lasă tot mai puțin timp prezentului“, se arată într-un comunicat de presă.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ