”Ne știm de 100 de ani”, premieră de excepție la Teatrul Aton Pann

Sâmbătă 6 si duminică 7 octombrie, începând cu ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Anton Pann din Râmnicu Vâlcea va avea loc premiera spectacolului ”Ne știm de 100 de ani”, cea mai mare coproducție teatrală dedicată Centenarului. Piesa nu este una omagial convențională, ci o producție cu un umor critic, cu abordări inedite, care, fără îndoală, vor fi o mare surpriză pentru public. Acesta este unul din cele două proiectele artistice majore dedicate Anului Centenar 1918-2018, ce a primit finanțare din partea Comitetului Interministerial pentru Centenar. Spectacolul de la Anton Pann este primul de amploare sub conducerea lui Octavian Costin, care, la 27 de ani este cel mai tânăr director al unei instituți teatrale din România.

1

” Este un spectacol făcut așa cum trebuie. Nu sunt toate făcute cum trebuie în România, dar noi așa l-am făcut”, a spus la conferința de presă regizorul Șefan Iordăchescu
”Ne știm de 100 de ani” este o producție realizată într-o colaborare fără precedent de patru teatre din regiunile istorie ale României: Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad, Teatrul Tineretului Piatra Neamț și Teatrul de Vest din Reșița, Regia, Șefan Iordăchescu, text Vlad Tăușance.
Din distribuția spectacolului fac parte: Lucreția Mandric și Daniel Beșleagă, actori ai Teatrului Tineretului din Piatra Neamț, Andrei Cătălin și Andrei Brădean de la Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea, Ana Maria Cizler și Camelia Ghinea de la Teatrul de Vest din Reșița, precum și Iulia Dinu și Sorin Calotă de la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad. Textul lui Vlad Tăușance trece în revistă o serie de locuri comune, prejudecăți și ticuri care ne definesc și provoacă identitatea personală și națională, iar clișeele sunt expuse și deconstruite scenă după scenă. „Am vrut ca vocile de pe scenă să sune cât mai natural, cât mai departe de ecourile propagandei vechi și noi. Suntem datori, măcar la o sută de ani, să fim sinceri. Privitul în oglindă este o formă de patriotism!” a declarat acesta.
Spectacolul interpretează tema Centenarului pe mai multe paliere, explicit și metaforic, fără a se feri de umorul critic sau abordări teatrale inovatoare. Distribuția de opt actori susține o desfășurare amplă de personaje și tipologii, actuale și tradiționale, de la provincie la diaspora sau Piața Victoriei.
„Vedem Unirea ca pe un proces organic și continuu, un exercițiu de o sută de ani de negociere a așteptărilor, a deziluziilor și victoriilor noastre. Tocmai această diversitate de tonuri și teme a fost provocarea pe care am propus-o echipei care a inclus compoziție muzicală, coregrafie, light și video design, precum și o scenografie complexă” a explicat Ștefan Iordănescu.
În această toamnă, spectacolul va putea fi văzut la Arad pe 1 noiembrie, la Timișoara în cadrul proiectului Dom 100, tot în luna noiembrie, la Reșița în 10 și 11 noiembrie, la Piatra Neamț în 17 și 18 noiembrie . Pe 3 şi 4 decembrie, ”Ne știm de 100 d ani” va avea şi o prezentare de gală la Teatrul Bulandra din Bucureşti, urmând ca, de anul viitor, să fie inclus şi în cadrul turneelor internaţionale organizate de Institutul Cultural Român.

Facebook Comments

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ