Român şi european

0

Personal, mă consider un român ataşat proiectului european. Vreau o Europă democratică în care ţara mea să fie, politic, egală în drepturi şi obligaţii cu toate celelalte ţări-membre, aşa cum rezultă din Tratatele europene.
Vreau o Europă fără MCV (lipit se pare cu superglue de România) pentru că eu cred că ţara mea a îndeplinit condiţionalităţile impuse prin acest mecanism de cooperare şi verificare. Iar dacă totuşi mai sunt „restanţe”, să ni se indice la modul concret, punctual, care ar fi acelea.
Vreau o Europă în care toată lumea (fără excepţii!) să respecte regulile, iar Bruxelles-ul să se informeze mai bine (şi fară ochelari electorali) înainte de a pune verdicte, în special în raport cu ţările Estului. Cred că intervenţia de zilele trecute a domnului Timmermans ar fi avut o altă configuraţie dacă baza ei de documentare ar fi fost una mai complexă.
Pe de altă parte, e limpede că avem nevoie, ca ţară, de două condiţii esenţiale pentru ca astfel de puneri la zid/procese de intenţie să nu îşi mai facă apariţia.
Prima, comunicatorii şi negociatorii noştri la Bruxelles să crească nivelul de eficacitate al acţiunilor lor. Suntem în permanentă defensivă, părem că suntem timoraţi în a prezenta cu un realism curajos realitatea românească.
A doua, să instituim un mecanism de consultare între europarlamentarii români, indiferent de culoarea politică, astfel încât în marile probleme ce ţin de interesul României să reuşim să avem o poziţie unitară, sau una cu diferenţe de nuanţe, dar nu cu incongruenţe fatale.
Mi-a plăcut şi salut declaraţia vicepreşedintelui PNL, Gigel Ştirbu, care a afirmat răspicat: „Nu mi se pare corect ca europarlamentarii PNL să voteze în Parlamentul European o rezoluţie care să sancţioneze România, pentru că noi, înainte de a fi europeni, suntem români”.
Da, cred că acest spirit ar trebui să prevaleze: să ne apărăm împreună interesele, să nu mai exportăm la Bruxelles competiţia politică din ţară şi să eliminăm orice posibilitate ca fondurile europene destinate României să fie puse sub semnul întrebării.
Cred că deschiderea către dialog şi cooperare atât cu forurile UE cât şi cu organisme precum Comisia de la Veneţia trebuie afirmată în continuare şi susținută practic, dar nu doar cu capacitatea de a asculta şi primi sfaturi, ci şi cu cea de a prezenta argumente solide în favoarea opţiunilor noastre legitime.

Deputatul Ion Cupă – președintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ