O Românie pentru cine?

0

Un studiu foarte îngrijorător publicat recent de Oficiului Naţional al Registrului Comerţului arată că se înfiinţează tot mai puţine firme cu capital străin – la jumătate faţă de ce se întâmpla în urmă cu zece ani. Şi mai grav decât atât este faptul că din 100 de euro investiţi, 60 se concentrează în zona Bucureşti – Ilfov, ceea ce înseamnă că 85% din populaţia României are acces la doar 40% din banii investiţi. Scăderea atractivităţii României pentru capitalul străin are câteva motive importante. Infrastructura deficitară sau fiscalitatea impredictibilă sunt piedici pe care practic le ridică însuşi statul român, din cauza lipsei de viziune, din cauza lipsei de competenţă şi nu arareori pur şi simplu din cauza corupţiei.
Totodată, pentru prima dată după 1989, patronatele încep să ridice şi o problemă spinoasă, aceea a lipsei forţei de muncă. Un sondaj în rândul membrilor Consiliului Investitorilor Străini indică faptul că România nu mai este competitivă din punctul de vedere al disponibilităţii forţei de muncă calificate.
În opinia mea, două sunt cauzele principale pentru acest fenomen. Pe de o parte, emigraţia masivă a răpit de pe piaţa muncii din România câteva milioane de oameni, adesea cei mai calificaţi din branşa lor. Ne pleacă cei mai promiţători tineri de pe băncile şcolilor, ne pleacă cercetătorii şi inginerii, ne pleacă cei mai pricepuţi medici şi cei mai bine pregătiţi constructori. Pe de altă parte, educaţia lasă mult de dorit. Avem încă un sistem educaţional bazat pe memorare şi reproducere mecanică a informaţiei, într-o lume în care flexibilitatea şi adaptabilitatea au devenit calităţi vitale.
Acesta este un semnal de alarmă pentru noi ca ţară. Nu ni se vor întoarce copiii plecaţi peste hotare dacă România nu le va oferi condiţiile pe care le merită. Nu vorbim aici doar de condiţiile salariale, deşi sunt importante şi acestea. Avem nevoie de un stat care să îşi trateze corect cetăţenii, avem nevoie de o societate care să promoveze valorile şi competenţele.
Acum o sută de ani, România Mare atrăgea francezi, olandezi şi italieni, care veneau să se stabilească aici şi să profeseze ca medici, ingineri şi profesori. Însă e drept că acum o sută de ani în fruntea Guvernului stăteau oameni ca Averescu, Marghiloman sau Brătianu, nicidecum politicieni care fug de ziarişti prin halele Uzinei de Avioane Craiova pentru că nu au pregătită fiţuica cu răspunsuri.

Ionuț Stroe – deputat PNL

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ