Robert Dorian Filip, primarul orașului Rovinari

Comunicat CE Oltenia

„Amenajarea noului depozit de cărbune de la EMC Roşia care va răspunde tuturor cerinţelor de mediu este una dintre investiţiile prioritare de mediu derulate de CE Oltenia în prezent, care va fi finalizată la începutul anului viitor şi pentru care au fost parcurşi toţi paşii legali necesari.
Executarea lucrărilor a fost îngreunată de anumiţi factori externi:
renunţarea la amplasamentul stabilit iniţial din cauza blocajelor intervenite în negocierile purtate cu proprietarii de terenuri pe care urma să se realizeze noul depozit de cărbune şi repoziţionarea acestuia pe un alt teren;
întârzierile cauzate de derularea procedurilor de achiziţie a lucrărilor şi echipamentelor necesare.
Conducerea companiei a dispus o analiză detaliată periodică încă de acum un an a acestor cauze, pentru stabilirea tuturor măsurilor necesare reducerii maxim posibile a perioadei de execuţie.
Redeschiderea pentru o perioada determinată a vechiului depozit reprezintă o necesitate din motive care ţin de siguranţa energetică naţională – obiectiv primordial care ar trebui să fie conştientizat de orice factor politic, inclusiv din administraţia publică locală. Depozitul trebuie să asigure stocul de cărbune necesar funcţionarii SE Rovinari cu 3 grupuri energetice în perioada de iarnă.
Folosirea temporară a vechiului depozit nu poate fi realizată prin dispoziţii ale conducerii CE Oltenia, ci numai prin decizii guvernamentale, acestea având la bază siguranţa sistemului energetic naţional conform estimărilor Dispeceratului Energetic Naţional pentru acest sfârşit de an.
Pentru perioada utilizării depozitului vechi, CE Oltenia a adoptat măsuri de protecţie a factorilor de mediu, respectiv montare de panouri fonoabsorbante cu o înălţime de peste 4 m, pe o lungime de cca 900 m, precum şi carcasări ale punctelor de deversare şi înlocuirea rolelor uzate, influenţa asupra mediului înconjurător urmând a fi monitorizată permanent. De asemenea, două maşini cu apă vor asigura umectarea cărbunelui pe perioada depunerii în depozit.
Pentru evitarea problemelor de zgomot, s-a dispus scoaterea din circuitul de depozitare a concasorului şi, în plus, vor fi montate perdele de apă în zona buncărelor de preluare.
Precizăm că funcţionarea depozitului vechi de cărbune de la EMC Roşia, în perioada de toamnă – iarnă a anului trecut, a fost monitorizată de Garda de Mediu şi, conform notelor de constatare încheiate, nu au fost depăşite limitele de praf impuse de legislaţia în vigoare.
Reamintim că 80% din populaţia oraşului Rovinari depinde, direct sau indirect, de locurile de muncă ale salariaţilor CE Oltenia din Bazinul Minier Rovinari şi de la Termocentrala Rovinari. De asemenea, suma plătită de CE Oltenia pentru taxele şi impozitele locale corespunzătoare activităţilor desfăşurate în zona Rovinari reprezintă peste 70% din veniturile curente ale acestui oraş.
În condiţiile în care CE Oltenia este pilonul principal în susţinerea comunităţii oraşului Rovinari, este de neînţeles poziţia conducătorului administrativ al acestei comunităţi de a iniţia proteste împotriva acţiunilor CE Oltenia care respectă hotărârile de guvern emise în scopul menţinerii siguranţei energetice naţionale.
Conducerea CE Oltenia îşi manifestă toată disponibilitatea pentru dialog cu administraţia publică a oraşului Rovinari, similar cu toate comunităţile locale din zonele unde îşi desfăşoară activitatea, în scopul clarificării tuturor aspectelor legate de necesităţile companiei, dar şi de cele ale comunităţii din zonă, deopotrivă.
CE Oltenia a fost şi este interesat de sănătatea locuitorilor din zonele sale de activitate, acesta fiind şi motivul pentru care a fost luată decizia de mutare a depozitului de la EMC Roşia pe un amplasament îndepărtat de zonele locuite ale oraşului.

Comunicat Robert Dorian Filip, primar Rovinari

„Am luat act de comunicatul de presă mincinos, emis de conducerea Complexului Energetic Oltenia cu câteva ore înaintea demarării protestului locuitorilor din Rovinari faţă de decizia abuzivă de redeschidere a vechiului depozit de cărbune lângă blocurile din oraş. Minciunile pe care conducerea CEO continuă să le vehiculeze echivalează cu refuzul de a dovedi, fie şi în ceasul al doisprezecelea, o minimă responsabilitate faţă de sănătatea şi vieţile miilor de rovinăreni.
În continuare, punctez o parte dintre minciunile şi aberaţiile din comunicatul oficial emis de conducerea CEO:
1. Sorinel Boza, preşedintele Directoratului, minte că decizia redeschiderii depozitului în vechea locaţie a fost luată de Guvern, şi nu de şefii CEO, în condiţiile în care Boza este cel care a solicitat în scris, expres, să fie folosit în continuare vechiul depozit.
2. Sorinel Boza minte că Termocentrala Rovinari nu poate funcţiona cu trei grupuri, fără realizarea de stoc de cărbune în vechiul depozit.
3. Sorinel Boza minte că Garda de Mediu a emis documente oficiale conform cărora anul trecut vechiul depozit de cărbune nu a depăşit limitele de praf impuse de legislaţia în vigoare.
4. Sorinel Boza minte că a monitorizat permanent lucrările de construire a noului depozit, în condiţiile în care acestea înregistrează deja o întârziere de câţiva ani, fiind depăşite toate termenele de finalizare angajate public de conducerea CEO.
5. Sorinel Boza minte că este preocupat de finalizarea în cel mai scurt timp posibil a noului depozit, în condiţiile în care niciunul dintre angajaţii CEO implicaţi în contractarea şi monitorizarea lucrărilor n-a primit niciun fel de sancţiune.
6. Sorinel Boza consideră că salariaţii CEO care locuiesc în Rovinari sunt datori să îndure poluarea generată de vechiul depozit de cărbune, tocmai pentru că sunt salariaţi CEO. Sorinel Boza pare să nu ştie că pentru orice companie resursa umană este cea mai importantă şi că ea trebuie, înainte de toate, respectată şi nicidecum pusă în pericol“.

Pentru restabilirea adevărului şi corecta informare a cetăţenilor din Rovinari, în primul rând, solicit conducerii CEO să facă, în cel mai scurt timp, următoarele clarificări:
1. Care este costul estimat iniţial pentru construirea noului depozit de cărbune, cât s-a cheltuit, în realitate, până în prezent, şi care vor fi costurile totale.
2. Care este raportul cost – beneficiu, din moment ce, din datele publice existente, până în prezent s-au cheltuit peste 500 de miliarde lei vechi cu construirea noului depozit, în condiţiile în care e departe de a fi finalizat?
3. De ce nu s-a decis folosirea depozitului de la Pinoasa? Cumva pentru că a fost necesară inventarea de lucrări de sute de miliarde de lei vechi, pentru firmele de casă ale conducerii CEO?
4. Care sunt termenele succesive de finalizare a noului depozit de cărbune, angajate prin contractele încheiate până în prezent?
5. Care au fost sancţiunile aplicate angajaţilor CEO implicaţi în contractarea şi monitorizarea lucrărilor de construire a noului depozit de cărbune, în condiţiile în care acesta trebuia finalizat de câţiva ani?
6. De ce nu sunt făcute publice toate contractele încheiate de CEO pentru realizarea noului depozit, inclusiv ultimul, în valoare de 165 miliarde lei vechi, încheiat cu SC GRIMEX SRL?
7. De ce nu sunt făcute publice acordurile de redeschidere a vechiului depozit de cărbune, emise de instituţiile statului care se ocupă de protecţia mediului înconjurător? Cumva pentru că nu există astfel de acorduri?
8. De ce conducerea CEO a preferat să vândă pe tot parcursul anului cantităţi uriaşe de cărbune unor firme private, în loc să constituie din timp stocurile de cărbune necesare pentru iarna viitoare?

Având în vedere că toată conducerea CEO dovedeşte o crasă lipsă de responsabilitate şi prin ultimul comunicat de presă emis, protestul anunţat pentru astăzi, cu începere de la ora 16.00, îşi urmează cursul firesc şi este doar primul dintr-un lung şir de proteste. Am convingerea că, mai devreme sau mai târziu, şefii CEO vor învăţa să-i respecte cu adevărat pe locuitorii oraşului Rovinari.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ